HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. július 31., szombat

Gombás Bruschetta sajttal, paradicsommal




Gombás Bruschetta sajttal, paradicsommal

Kedvenc olasz szendvicsem, előételem, vörös borral kísérve a vacsorám. Az adriai campingben olasz barátaimmal gyakran fogyasztottuk.

Hozzávalók:

  • 3 szelet toast kenyér
  • fokhagyma
  • extra szűz olívaolaj
  • gombapörkölt
  • sajt
  • paradicsom
  • bazsalikom
  • chili paprika

  • bors
  • fokhagymás, petrezselymes fűszerkeverék
  • oregano

Elkészítés:

Kiindulási alap a Bruscetta Classico,
vagyis, a kenyereket megpirítom, fokhagymával bedörzsölöm, olívaolajjal meglocsolom. A kenyereket egy tányérra teszem, majd a kenyereken elhelyezem a gombapörköltet, sajtot, fokhagyma darabokat, paradicsomot, chili paprikát és bazsalikom leveleket. Sózom, megszórom petrezselymes fűszerkeverékkel, borssal, oreganoval.
3 varriációt csináltam, az elsőn a bruscettán már rajta van a pörkölt szósz, s úgy tettem be a mikróba (ez az én kedvencem), a másodikon szósz nélkül van, míg a harmadik natur.



Aladin (Aladdin)

Aladin (Aladdin)

Egy finom apperítivet vacsora előtt?

Hozzávalók:

  • 4 cl vermut rosso
  • 2 cl cseresznyepálinka
  • 1 cl grenadine
  • koktélcseresznye

Elkészítés:

Egy jéggel félig teli shakerbe beletöltjük az italokat. Az egészet alaposan összerázzuk, majd átszűrjük egy pohárba. Ezután koktélcseresznyével díszítjük.

Rüdesheimer Kaffee

Hozzávalók:

  • 4 cl brandy
  • 2-3 db kockacukor
  • forró kávé
  • tejszínhab
  • vaníliás cukor
  • 2 tk csokoládé reszelék

Elkészítés:

Egy csészébe beletesszük a cukrot és a meleg brandyt, elkeverjük, majd feltöltjük a forró kávéval. Az egészet addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ekkor a tetejére tesszük a tejszínt, amit megszórunk vaníliás cukorral és a csokireszelékkel.

2010. július 30., péntek

Fruit vodka

Egy nagyon kellemes bólé.

Hozzávalók:

  • 0,5 db alma
  • 0,5  db grapefruit
  • 0,5 db nektárin
  • 1 szelet görögdinnye
  • 3 szem eper
  • 6 szem málna
  • 10 szem szeder
  • 2 füzér piros ribizli
  • 2 füzér fekete ribizli
  • 2 dl vodka

Elkészítés:

A görögdinnyeszeletet kimagozom, kockára vágom, az almát és a nektárint cikkekre vágom, a citromot szeletelem. Egy kisebb kancsóban váltakozva elhelyezem a gyümölcsöket, belecsavarom egy fél citrom levét, s felöntöm vodkával. Néhány órára a hűtőbe teszem, hogy a vodka átvegye a gyümölcsök ízét, s hogy kellemesen hideg legyen. (Ha lezárjuk, akár napokig is érlelhetjük.) Fogyasztáskor egy pohárba teszünk néhány gyümölcsöt és öntünk bele kb 5 cl vodkát, s teszünk bele egy kanalat.

Megjegyzés:

Aki édesebben szereti (a gyümölcsök egy része fanyar), tehet bele porcukrot. Természetesen a gyümölcsök összeállításánál csak a képzeletünk, ill. a gyümölcsök szezonális jellege szab határt.




Sült kolbász baconba tekert sült krumplival, sült hagymával, paradicsommal, paprikával

Hozzávalók:

  • grillkolbász
  • újkrumpli
  • bacon
  • hagyma
  • hegyes erős paprika
  • paradicsom
  • olaj
  • bors

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntök, s beleteszem a kolbászokat, a baconba tekert főtt krumplikat, paprikát egészben, a paradicsomot félbevágva, s a szeletelt hagymát. A zöldségeket sózom, borsozom, majd készre sütöm. Félidőben megfordítom.
Tálaláskor az ételt elrendezem egy nagy lapostányéron, s adok hozzá saját készítésű kovászos uborká-t.

Megjegyzés:

Grillezve még finomabb, de mivel egyedül vagyok, a feleségem Münchenben van a húgánál, a lányom a Balatonon, nem volt kedvem a grillel bíbelődni.



Blue Margarita

Hozzávalók:

  • 4,5 cl tequila
  • 3 cl Blue curacao
  • 3 cl limelé
  • 1 szelet lime
  • durva tengeri só

Elkészítés:

A keverőpohárba jeget teszünk, beletöltjük az italokat, összerázzuk, majd egy pohárba szűrjük, melynek peremét besóztuk, s melybe tört jeget tettünk. A lime szeletet beletesszük, vagy a pohár szélére tűzzük.

2010. július 29., csütörtök


Afrikai harcsapaprikás, baconos chilipaprikás túrós csuszával

Hozzávalók:

  • 1 szelet afrikai harcsafilé
  • olaj
  • füstölt szalonna
  • hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • paprika
  • paradicsom
  • vegeta
  • bors
  • őrölt piros paprika
  • chilipaprika
  • vegeta
  • halászlé sűrítmény
  • tej
  • vörösbor
  • liszt
  • tészta
  • túró
  • tejföl
  • bacon

Elkészítés:

A kockára vágott bacont egy serpenyőben kevés olajjal megsütöm, félreteszem (a csuszához). Majd abban a serpenyőben megsütöm az ugyancsak kockára vágott füstölt szalonnát. Beleteszem a az apróra vágott hagymát, megdinsztelem. A végén hozzáteszem az apróra zúzott fokhagymát. Megszórom vegetával, borssal, csípős őrölt paprikával. Beleteszem a feldarabolt paprikát, chili paprikát és paradicsomot. Beleöntöm a halászlé sűrítményt, s a kockára vágott halat. Öntök hozzá vörösbort, felforralom, öntök bele tejet, tejfölt, megszórom kevés liszttel. Baconos, túrós, tejfölös csuszával tálalom. Vágok rá egy kevés chili paprikát is. Lehet dísziteni petrezselyemmel.




5 Beeren gyümölcssaláta, tojáslikőrrel

Hozzávalók:

  • eper
  • málna
  • szeder
  • ribizli
  • fekete ribizli
  • porcukor
  • tojáslikúr
  • tejszínhab

Elkészítés:

Egy nagyobb kehelybe váltakozva beleteszem a gyümölcsöket, megszórom porcukorral, s meglocsolom a tojáslikőrrel. Beteszem a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Fogyasztáskor teszek a a gyümölcsök tetejére tejszínhabot.

Megjegyzés:

Sommerzeit - Beerenzeit

A németben a bogyó = die Beere. Valamennyi bogyós nővény neve Beere-re végződik, pl. Erdbeere=eper (szamóca), Himbeere=málna. Ezért adtam ennek a gyümölcssalátának a 5 Beeren nevet.





Vanília fagylalt gyümölcsökkel és Vivien Irish Creamm likőrrel

Hozzávalók:

  • 3 gomboc vanília fagylalt
  • gyümölcsök (eper, málna, szeder, ribizli, fekete ribizli)
  • Vivien Irish Cream

Elkészítés:

Egy kehelybe teszek 3 gombóc fagylaltot, elhelyezem rajta a gyümölcsöket, s meglocsolom Irish Cream likőrrel.



Thunderclap

Hozzávalók:

  • 2 cl whisky
  • 1 cl brandy
  • 1 cl gin

Elkészítés:

A keverőpohárba jeget teszünk, beletöltjük az italokat, összerázzuk, majd egy pohárba szűrjük.



A reklámfotó és a valóság

A gyors éttermek reklámfotóin szereplő ételek és a valódi, felszolgált ételek még csak köszönő viszonyban sincsenek egymással. A fényképeket manipulálják, gyakran nem is valódi ételeket, hanem műanyag imitációkat használnak, ill. az ételeket különleges kezelésnek vetik alá. Ime a döbbenetes valóság, ezek az ételek egyáltalán nem étvágygerjesztőek, én még akkor se enném meg, ha ingyen adnák. A képeket (baloldalt a reklámfotó, jobboldalt a valóság) az alábbi linkre klikkelve nézheted meg:

Fast Food: Ads vs. Reality

2010. július 28., szerda




Tojásos gombapörkölt

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db lecsópaprika
  • 2 db hegyes zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db chilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • petrezselyem
  • olívaolaj
  • 2 db tojás
Elkészítés:

Egy serpenyőbe olívaolajat teszek, s bele az apróra vágott hagymát, fokhagymát, teszek hozzá vegetát és őrölt fekete borst, megdinsztelem, a végén megszórom jó sok őrölt csípős pirospaprikával. Hozzáadom a darabolt paprikákat, majd a szeletelt gombát, s végül a paradicsomot. Megszórom vágott petrezselyemmel. Amikor kész ráütöm a 2 tojást, s összekeverem. Főtt tésztával tálalom, petrezselyem zölddel díszítem.



Fasírt pogácsák petrezselymes sült újkrumplival, hagymával, paradicsommal, paprikával

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált hús
  • 1 db zsemle
  • tej
  • hagyma
  • fokhagyma
  • 1 db tojás
  • ételízesítő
  • bors
  • őrölt piros paprika
  • chilipaprika
  • petrezselyem
  • olaj
  • újkrumpli

Elkészítés:

A zsemlét tejbe áztatom, az apróra vágott hagymát megdinsztelem, hozzáadom a fokhagymát, s a darált húst. Amikor a hús kifehéredett, beleteszem egy keverőtálba. Hozzáadom a zsemlét, összenyomkodom, beleteszem a tojást, megszórom vegetával, borssal, paprikával, az apróra vágott chilipaprikával, petrezselyemmel. Jól összekeverem, kis lapos pogácsákat formázok, bő olajban kisütöm. Petrezselymes, sült újkrumplival tálalom. Uborka, vagy paradicsomsalátával finom.




K.G.B.

Hozzávalók:

  • 3 cl Kahlua
  • 3 cl Grand Marnier
  • Bailey's Irish Cream

Elkészítés:

Egy pohárba jeget teszünk, majd beleöntjük az italokat.

Megjegyzés:

A Kahlua kávélikőr, ezért tetszés szerinti kávélikőrt is használhatunk. A Kahlua-ra nyilván azért esett a recept alkotójának a választása, hogy kijöjjön a K.G.B. fantázianév.

Spenót krémleves


Spenót krémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg spenót
  • 2 db nagyobb krumpli
  • 4 dcl víz
  • 1 doboz főzőtejszín
  • 20 dkg sajt
  • vegeta
  • 2 db erőleves kocka
  • 1 db zöldségleves kocka
  • őrölt fekete bors
  • curry
  • petrezselymes fokhagymás fűszerkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • toast
  • tejföl

Elkészítés:

A forrásban lévő sós vízbe beledobjuk a megmosott spenótleveleket. 10 perc után kivesszük, s finomra vágjuk. Egy edényben 4 dcl vízbe 2 db húsleveskockát és 1 db zöldségleves teszünk, hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele vegetát, s curry-t, a kockára vágott sajtot, apróra vágott fokhagymát, és petrezselymet, 1 doboz főzőtejszínt, s felforraljuk. Beletesszük a feldarabolt krumplit és összeturmixoljuk.Tálaláskor teszünk bele pirított toastot, s 2 kanál tejfölt a tetejére, s szórunk rá egy kevés curry-t.

2010. július 27., kedd

Tészta reszelt sajttal és kéksajttal


Tészta reszelt sajttal és kéksajttal

Hozzávalók:

  • tészta
  • olívaolaj
  • bors
  • fokhagymás, petrezselymes fűszerkeverék
  • reszelt sajt
  • kéksajt
  • paradicsom
  • bazsalikom

Elkészítés:

A tésztát megfőzöm al dente sós vízben, melyhez néhány csepp olívaolajat adok. A tésztára szórok fokhagymás, petrezselymes fűszerkeveréket, reszelt sajtot és kéksajtot. Díszítem bazsalikommal és paradicsom szeletekkel.
Még finomabb, ha a tésztát kb. 1 percre beteszem a mikróba, s egy kicsit megolvasztom a sajtokat.



Campari flip

Hozzávalók:
  • 4 cl Campari
  • 1 cl gin
  • 4 cl narancslé
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés:

Egy jéggel félig tele shakerbe beleöntjük az italokat, hozzáadjuk a tojás sárgáját, s jól összerázzuk, majd átszűrjük egy pohárba.





Vörösboros gombapaprikás

Hozzávalók:

  • 40 dkg gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db lecsópaprika
  • 3 db hegyes zöldpaprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 db chilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • majoranna
  • petrezselyem
  • olívaolaj
  • füstölt szalonna
  • vörösbor
  • liszt
  • tejföl

Elkészítés:

Egy serpenyőbe olívaolajat teszek, s bele a kockára vágott füstölt szalonnát, s az apróra vágott hagymát, fokhagymát, teszek hozzá vegetát és őrölt fekete borst, megdinsztelem. Hozzáadom a darabolt paprikákat, majd a szeletelt gombát, s végül a paradicsomot. Megszórom vágott petrezselyemmel, piros paprikával, s teszek bele egy kevés majorannát. Amikor majdnem kész öntök rá vörösbort, megszórom egy kevés liszttel, adok hozzá tejfölt. Összekeverem, felforralom, s már is tálalható.

Ma fött rizzsel fogyasztottam, de nagyon finom petrezselymes sós krumplival, vagy galuskával is. Aki akar, adhat hozzá még plusz tejfölt is.