HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. július 6., kedd

Chelow Kabob/ Kebab rizzsel

Chelow Kabob

Ha nyár, akkor grillezés.

Imádok grillezni, nemcsak finomabb az étel, mint serpenyőben elkészítve, de van hangulata is. Grillezés a campingben egy jó társasággal, vagy otthon a kertben, egy garden party-n, igazi élmény. Grillezni sok mindent lehet, kolbászféléket, pácolt húsokat, halat, tengeri herkentyűket, zöldségeket, különösen finom a paprika, paradicsom és a hagyma. A 70's években az akkori Jugoszláviában ismerkedtem meg a grill ételekkel, később Iránban is a grill egyik kedvencem volt, a sok finomság mellett.

Néhány iráni étel:



Kebab rizzsel (Chelow Kabob)

Az egyik legkedveltebb - ha nem a leginkább szeretett - iráni étel. Több fajtája van, az elkészítés módjától s az alapanyagtól függően. Készítik - bárányon és marhán kívül - csirkéből, halból, királyrákból. A disznót az iszlám tiltja (persze mi abból is készíthetjük, a követségen kipróbáltuk, finom).

Számos Kebab étterem van, ahol csak kebabot szolgálnak fel. Utcai árusnál vagy egyszerűbb étkezdékben rizs helyett szokták barbariba (iráni lepénykenyér) göngyölve is kínálni, ilyenkor adnak hozzá savanyúságot. Én magam is sokfélét végigkóstoltam az évek folyamán. Nekem ízlett.

Hozzávalók:

Polow/Chelow:

  • 50 dkg basmati rizs
  • 1-2 db burgonya
  • sáfrány
Kabob Kubideh
  • 30-40 dkg marha, vagy birka hús (lehet keverve is)
  • 1 db tojás
  • aprított hagyma
  • bors
  • őrölt kömény
  • csipet szódabikarbóna
  • kurkuma
  • 1 mokkáskanál citromlé

A körítéshez:

  • paradicsom
  • zöld hegyespaprika
  • hagyma

A tálaláshoz:

  • vaj
  • hagyma
  • 1 db tojássárgája fejenként
  • sumac (iráni fűszer)

A Dugh-hoz:

  • joghurt
  • bors
  • menta
  • ásványvíz

Elkészítés:

Előbb a polow-t (chellow = rizs) készítjük el. A kétszer megmosott rizst sós vízben 3-4 óráig áztatjuk. Egy edényben vizet forralunk, beletesszük a rizst, és félpuhára főzzük. Leöntjük a vizet, és meleg vízben átmossuk. Egy edényben olajat melegítünk, rákarikázzuk a burgonyát, s hozzáadjuk a rizst, a tetejét olajjal meglocsoljuk, vizet adunk hozzá, lefedjük, s lassú tűzön 1/2 óráig főzzük.

A hús összetevőit egy tálban összekeverjük, golyókat formálunk, s nyársra húzva faszenes grillen megsütjük. Ugyancsak megsütjük a paradicsomokat, paprikákat és hagymákat. A húst időnként vajjal kenegetjük. (Ha nincs grill, tepsiben is megsüthetjük, de grillezve finomabb.)

Tálaláskor a tányér közepére halmozzuk a rizst, melyet sáfránnyal ízesítünk, színesítünk. Teszünk rá vajdarabkákat és 1 db tojás sárgáját a közepébe. Mellétesszük a lándzsákat a kebabbal és a sült paprikát, paradicsomot, hagymát. (Sokan esznek hozzá még karikára vágott nyers hagymát, vagy újhagymát is.) Megszórjuk sumakkal (főleg Iránban használatos fűszer a kebabokhoz). Az irániak kanállal és esetleg villával fogyasztják az ételt, kést nem használnak.



Italként dugh-ot isznak hozzá: 1 pohárba 1 dl joghurtot öntenek, fűszerezik sóval, borssal, mentával, s felengedik ásványvízzel (Abe Ali = Ali vize).

1 megjegyzés:

  1. A dugh Libanonban úgy néz ki, hogy fél liter joghurt+ fél liter víz+ só ízlés szerint /persze tetszőleges mennyiségben, de literes kancsóm van hozzá/, jól elkeverve, majd jól behűtve az egyik legjobban hűsítő ital a hőségben, a libanoni nevét nem tudom, de itthon is isszuk a nyári nagy melegekben :-)

    VálaszTörlés