HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. július 27., kedd

Kovászos uborka







Kovászos uborka


Hozzávalók:

  • 1 kg fürtös uborka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • egész fekete bors
  • mustármag
  • torma
  • kapor
  • szikkadt kenyér

Elkészítés:

Lehetőleg egyforma uborkákat választok. Az uborkákat alaposan megmosom, végeit levágom, nagyságtól függően kettőbe, vagy négybe vágom hosszában (de nem teljesen végig). Egy üveg aljára teszek 1-2 szelet kenyeret, kaprot és tormát. Erre teszem hosszában az uborkákat, szórok rá egész fekete borst, fokhagymát, babérlevelet, mustármagot, s a tetejére szikkadt kenyeret, s kaprot teszek.
Egy edényben sós vizet forralok, hűlni hagyom, s majd amikor már csak langyos, ráöntöm az uborkára, hogy ellepje. Egy tányérral úgy fedem le, hogy azért érje a levegő, s kiteszem napos helyre 3-5 napra (időjárástól függően). Amikor már érett, kiveszem, megmosom, s ráöntöm a megszűrt levét. Hűtőben sokáig eláll.

Megjegyzés:

Van aki timsót tesz bele, ettől kifejezetten ropogós lesz, vagy rézgálicot, amitől élénkzöld színt kap az uborka. Én egyiket sem használom, nem vagyok híve a kemikáliáknak, van amúgy is elég a bolti élelmiszerekben.

Erről a kedvelt nyári savanyúságról az alábbi filmet a videa-n találtam:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése