Kovászos uborka
Hozzávalók:
- 1 kg fürtös uborka
- 5 gerezd fokhagyma
- babérlevél
- egész fekete bors
- mustármag
- torma
- kapor
- szikkadt kenyér
- só
Elkészítés:
Lehetőleg egyforma uborkákat választok. Az uborkákat alaposan megmosom, végeit levágom, nagyságtól függően kettőbe, vagy négybe vágom hosszában (de nem teljesen végig). Egy üveg aljára teszek 1-2 szelet kenyeret, kaprot és tormát. Erre teszem hosszában az uborkákat, szórok rá egész fekete borst, fokhagymát, babérlevelet, mustármagot, s a tetejére szikkadt kenyeret, s kaprot teszek.Egy edényben sós vizet forralok, hűlni hagyom, s majd amikor már csak langyos, ráöntöm az uborkára, hogy ellepje. Egy tányérral úgy fedem le, hogy azért érje a levegő, s kiteszem napos helyre 3-5 napra (időjárástól függően). Amikor már érett, kiveszem, megmosom, s ráöntöm a megszűrt levét. Hűtőben sokáig eláll.
Megjegyzés:
Van aki timsót tesz bele, ettől kifejezetten ropogós lesz, vagy rézgálicot, amitől élénkzöld színt kap az uborka. Én egyiket sem használom, nem vagyok híve a kemikáliáknak, van amúgy is elég a bolti élelmiszerekben.
Erről a kedvelt nyári savanyúságról az alábbi filmet a videa-n találtam:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése