HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. július 5., hétfő

Szabad pálinkafőzés

Szabad pálinkafőzés

Ebben a blogban nem akarok politizálni, nem is a FIDESZ-kormány programjáról, új törvényeiről akarok írni. Csupán eszembe jutottak az iráni éveim. Khomeini alatt az iszlám köztársaságban abszolut alkohol tilalom volt. Még a diplomatákat is megmotozták, csomagjainkat átkutatták, s egy üveg alkoholt sem lehetett bevinni.

Az ember viszont megpróbált segíteni magán. Kezdetben az örményektől vettünk vodkát, ami elég rosszminőségű volt. A whisky pedig gyakran hamisítványnak bizonyult. Úgyhogy be kellett rendezkednem az önellátásra. Miután sok bort csináltam, alapanyag volt bőven, cefre, csiger, vagy maga a bor, de csináltam pálinkát mazsolából és fügéből is. Kezdetben kuktaféle fazékban főztem a pálinát, később pedig egy hatalmas réz üstben. Este feltettem, levágtam az elejét, reggel pedig a végét. Háromszor desztilláltam. Beszereztem fokolót, esenceket. Szóval ipari szinten műveltem a dolgot. Több mint 150 litert főztem le. Pálinkáimat nemcsak a kolóniában dicsérték, hanem kiutazó kollégák, s illusztris vendégek, mint Koncz Gabi, vagy Chrudinák Ali (ő még a 80 fokos be nem kevert pálinkából is lehúzott simán egy vizes pohárral) is.

Kár hogy a ketyerémet nem hoztam haza, most elővehetném, s legálisan is főzhetnék pálinkát.
Habár lehet, hogy úgy már nem lenne olyan érdekes, mint Iránban, ahol a pazdaroktól (Pasdaran=Iszlám Gárda, iszlám vallási rendőrség) kellett tartanunk. A pazdarok még a nagykövetünk feleségét is kirángatták a diplomata rendszámú, felzászlózott kocsiból, mert a haja kilátszott a kendő alól, s nekünk férfiaknak nem volt szabad a nyári 40 fokos melegben sem rövid ujjú ingben járnunk az utcán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése