Vörösboros gulyásleves sok-sok chilivel, zöldséggel, nokedlivel
Egy gazdag leves, igazi Hungaricum: Echte ungarische Gulaschsuppe Persze, jobb lenne disznózsírral, de az nincs itthon.Hozzávalók:
- 30 dkg marhús
(lábszár és/vagy felsál) - 1 szelet füstölt
szalonna - olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db chilipaprika
- gulyáskrém
- Erős Pista
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db kisebb zeller
- zellerlevél
- 2 db hegyes csípős zöld paprika
- 2 db paradicsom
- 2 fej nagy csiperkegomba
- 2 db krumpli
- petrezselyemzöld
- 1 tojás
- liszt
- só
- víz
- őrölt bors
- őrölt köménymag
- őrölt csípős pirospaprika
- 2 dl vörösbor
Elkészítés:
A fazékba teszek kevés olajat, ezen megpirítom a szalonnát, majd az apróra vágott hagymát, aranybarnára dinsztelem. A végén hozzáadom az aprított fokhagymát, a felszeletelt chilipaprikát, megszórom a borssal, őrölt köménnyel. Ráteszem a kockára vágott hús, majd megszórom a piros paprikával, s ráöntöm a vörös bort. Ebben párolom tovább a húst. Majd felöntöm vízzel, beleteszem a felvágott zöldségeket, a gulyáskrémet, s az Erős Pistát.Közben elkészítem a nokedli tésztáját: a liszthez, tojást, sót és kevés vizet keverek hogy egy lágy tésztát kapjak. Amikor már majdnem megfőtt a hús, beleszaggatom a nokedlit, s készre főzöm a levest.
Tálaláskor még díszítem egy chilivel
P.S. A recept bekerült a Hírkereső mai (2013.10.08.) Gasztro Top-jába:
23.- Vörösboros gulyásleves csípősen (Mindmegette)
Ez a vörösbor a gulyáslevesben nekem meglepő , bár ha belegondolok nem lehet rossz , ki fogom próbálni ! A gulyásleves nagy kedvencem ,/ különféle húsokból is , sok variációja van , nem beszélve a birkagulyásról ami szerintem a királykategória ,/annyira hogy még az árva gulyást is szeretem .
VálaszTörlés