Rakott káposzta darált hússal, tejföllel, sajttal
Friss káposztából készült, a savanyított majd jöhet télen.
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta
- 30 dkg darált sertés hús
- 1 szelet füstölt szalonna
- 1 pohár rizs
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- őrölt fekete bors
- őrölt pirospaprika
- őrölt kömény
- kakukkfű
- Vegeta
- 4 db babérlevél
- 2 db chili paprika
- 2 ek olaj
- 2 dl tejföl
- vaj
- zsemlemorzsa
- 10 dkg sajt (trapista és füstölt)
Elkészítés:
A káposztát legyalulom, a hagymát aprítom, a szalonnát kockára vágom.Egy serpenyőben a szalonnát megpirítom, ráteszem a káposztát, sózom, borsozom, megszórom köménnyel, (aki akarja, locsolhat rá kevés ecetet), s 10 percig párolom.
Egy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát, ráteszem a darált húst, s kifehéredésig pirítom, beleteszem egy keverőtálba.
A serpenyőben megpirítom a rizst, adok hozzá Vegetát, felengedem vízzel,s félig megfőzöm. Hozzáadom a húshoz, ütök bele egy tojást, fűszerezem, s jól összekeverem.
Egy tepsit kivajazok, megszórom zsemlemorzsával, elterítem rajta a káposzta felét, erre hús és rizs keverékét, aprított chili paprikát, majd a káposzta másik felét. A káposztákra rakok babérlevelet. Majd bőségesen kanalazok rá tejfölt, megszórom a kakukkfűvel. Végül rászórom a reszelt sajtokat, meghintem zsemlemorzsával. Lefedem egy fóliával , s beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe, s légkeverő fokozaton 45 percig sütöm. Leszedem a fóliát és aranybarnára sütöm grill fokozaton.
Jaj, ezt de imádom! Nagyon az ízlésemnek megfelelő az ízesítés, mentettem is! :)
VálaszTörlésMi is szeretjük a rakottasokat, ez nekem is megfelel, de elhagynám belőle a Vegetát, a chilit, és a tetejéről a zsemlemorzsát. De természetes, hogy mindenki úgy készíti ahogy ő szereti.
VálaszTörlésZsemlemorzsa nélkül a sajt idő előtt megégne.
TörlésÉn a sajtot is elhagynám csak is tejfölt tennék rá.
TörlésHa ez így megy tovább, akkor már a káposztát és a darált húst is elhagynád, s akkor mi marad?:)
TörlésNem, a többi már maradna nekem is.
Törlés