HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. október 30., szerda

Tejfölös karfiolleves csipetkével, chilivel

Tejfölös karfiolleves csipetkével, chilivel

Szeretem a karfiollevest. Ezúttal csipetkével készült, s természetesen chilivel. Aki ismer, az tudja, hogy nagy kedvelője vagyok a csípős ételeknek  Ezért már többen támadtak, legutóbb a NoSalty-nál ért egy elég nemtelen, durva támadás. Amit azért sem értek, mert a csípős ételeket nem kedvelőknek nem kötelező a receptjeimet olvasni, de a chili akár el is hagyható az ételből. No de ebben a mai eldurvult világban az ember már semmin se csodálkozzon.

Hozzávalók:
  • 1 kis fej karfiol 
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 db újkrumpli
  • 1 db paradicsom
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika 
  • 3 db chili
  • 1/2 fej zeller
  • 1 db zellerlevél
  • 5 szál petrezselyemlevél
  • 1 tk olaj
  • 2 dl tejföl
  • őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • 1 db tyúkhúsleveskocka 
  • 1 db tojás
  • 1/2 pohár liszt
Elkészítés:

A karfiolt kisebb rózsákra szedem. A hagymákat aprítom, s felvágom a zöldségeket.1 db chilit karikára vágok, 2 db-ot félreteszek.

A hagymát kevés olajon megdinsztelem, ráteszem a zöldségeket, rövid ideig párolom, majd feleresztem vízzel, fűszerezem, belemorzsolom a leveskockát.

Amíg a leves fő, elkészítem a csipetkét. Amikor a zöldségek már puhák, lisztes tejföllel behabarom, belecsípkedem a tésztát.

Tálaláskor kanalazok a levesre tejfölt, s teszek rá petrezselyemlevelet, s chilit (Ezzel biztos szerzek megint néhány ellenséget. No, de sebaj! Van egy rossz hírem: túlélem!)

1 megjegyzés:

  1. A karfiolt mi is szeretjük, szoktam kirántva is készíteni tartármártással. De rakottan is finom, akár vegyesen a brokkolival. A zöldséges levesekbe pedig - nem minden esetben - kerül karfiol is.
    Egyébként minden ételből amibe való el is hagyható a sokféle erős ízesítő. A férjem is szereti, persze nem olyan mértékben és annyiféle erőset egy ételen belül mint Te, de mondjuk tesz az ételbe a csípős zöldpaprikából három-négy karikát. Tehát aki akarja ízesítheti utólag kedve szerint. Én például semennyire sem csak őrölt borsot teszek az ételekbe, az egyéb fűszerek mellé, esetleg a lecsóba pár karika erős paprikát, de csak annyira, hogy még bírjak én is enni belőle, aztán akinek ez nem elég tegyen bele amit akar, van mindig erős belevaló az utólagos ízesítéshez. Az pedig, hogy ki hogyan állítja össze a karfiollevest vagy bármilyen más ételt, mit rak bele és mit nem az ahány ház, annyi szokás.

    VálaszTörlés