HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. október 15., kedd

Gasztro Trend

Gasztro Trend

  

Egy most indult új gasztro lap megkeresett, hogy gasztronómiával és vendéglátással foglalkozó weboldalunkon ingyenessé tették hasonló témával foglalkozó blogok/portálok megjelenését. Azaz "mostantól megjelentetheti/népszerűsítheti receptjeit (akár képpel) és cikkeit is a Gasztro Trend online magazinban is". (Sicc! Ingyenessé tették. Örüljenek, ha én ingyenesen bocsájtom a rendelkezésükre a recepjeimet és a fotómat!)

Tájékoztatásuk szerint " a  beküldők rövid bemutatkozása megjelenik a „Szakácsok” menüpont alatt is. Az adatlap kitöltése során egy kép csatolása mellett, megírhatja rövid bemutatkozását, valamint megadhatja közösségi oldalainak (Twitter, Facebook, Google+) elérhetőségeit is. A részletes adatlap a beküldött receptek előnézete fölött kerül megjelentetésre."

Ez eddig szépnek tűnik, lényegében azonos hasonló oldalak gyakorlatával.
Ami viszont meglepett, az a következő zord kijelentés:
"Más weboldalakon, azonos szövegezéssel is megtalálható recepteket, csak korlátozott számban áll módunkban közzétenni. Megértését köszönjük!"

Vagyis, ha jól értem, egy még ismeretlen, be nem vezetett oldal kizárólagosságot akar magának azokkal szemben akik már több tízezer receptet tudhatnak a gyűjteményükben sok tízezres látogatottság, s több ezres receptfeltöltő tábor mellett.

Mellesleg az oldal megjelenése kísértetiesen azonos a Receptváros oldallal. (Hmmm:)

Próbaként feltöltöttem egy receptet, de az ilyen keménykedő megnyilvánulás nincs innyemre.  Akkor már inkább maradok a jól bevált oldalaimnál, akik örülnek, ha feltöltök egy új receptet, megköszönik azt. s nem szabnak ilyen feltételeket.

A bejegyzéseben írottakra ma (2013.10.17.) reagált a Gasztro Trend, a válaszukat - kérésükre - teljes terjedelmében közzéteszem, bár a megköszönéssel kapcsolatos megjegyzést nem értem, hiszen a bejegyzés közzétételekor még nem közölték a próbaként feltett receptet, így nem is hiányolhattam, hogy nem köszönték meg., csupán megjegyeztem, hogy feltételek szabása nélkül megköszönik a receptet. Azt is kizártnak tartom, hogy valaki olyan receptet fog beküldeni fotóval, mely nemhogy hasonló profilú oldalon, de még a saját blogjában sem jelent meg, vagy, hogy átfogalmazza a szöveget.

Nos:

"Tisztelt Sinka Endre!

Engedje meg, hogy reagáljunk a felvetéseire, amelyet a rólunk szóló cikkben említett.

"Más weboldalakon, azonos szövegezéssel is megtalálható recepteket, csak korlátozott számban áll módunkban közzétenni. Megértését köszönjük!"

Idestova több mint 6 éve foglalkozunk keresőoptimalizálással, és az új keresőalgoritmus trendeket követve tudjuk, hogy a nagyarányú másolt tartalom az nem tesz jót a weboldalnak. Azaz mindjárt az elején (recept beküldő rész fölötti szöveges felhívás) megpróbáljuk ezek számát lehetőleg minimalizálni. Nyilván a recept beküldés kölcsönös együttműködésen alapul (a jelentkezők az adatlapjukon és cikkeiken, receptjeiken keresztül tovább népszerűsíthetik blogjukat, mi pedig a feltöltött tartalomból látogatókat kovácsolhatunk), de nem elsődleges célunk (mondhatni próbáljuk minimalizálni), hogy többnyire olyan recepteket jelentessünk meg, amely szövegezésében teljesen megegyezik a beküldő saját blogjában és több más receptoldalon is megtalálható receptektől.

Nyílván mint újonnan induló gasztronómiai oldal tisztában vagyunk azzal, hogy teljesen egyedi szövegezésű receptet nem kérhetünk (kizárólagosság felvetésére válaszolva). Azaz a beküldő nem fogja átfogalmazni azt csak a mi kérésünkre. Jelen pillanatban jobb mondat viszont nem jutott az eszünkbe, hogy tudassuk a feltöltővel, hogy ilyen recepteket csak "korlátozott" számban áll módunkban megjelentetni.

Egyébként érthető az Ön részéről a felháborodás, mert segíteni akar egy újonnan induló gasztros oldal beindulásában, és jogosan teheti fel a kérdést, hogy minek folytán kerül korlátozásra a beküldött recept. Fentebb kifejtésre került, hogy miért.

Ingyenesség:

Az ingyenességet azért írtuk bele tájékoztatónkba, mert vannak fizetős szolgáltatásaink is (vendéglátóhelyek részére menüpont), amelyek a receptekkel is kapcsolatosak. A félreértések elkerülése végett, jobbnak láttuk ezt beleírni.

A köszönömről:

Ön hiányolta a köszönömöt. Minden egyes "jóváhagyott" recept után automatikusan emailben köszönetet mondunk a feltöltésről, és a recept url-jét is megadjuk. Ezenkívül a feltöltő adatlapját is kitöltjük mi, ha ez korábban feledésbe merült.

"Erre a cikkre is azért bukkantam rá, hogy az Ön adatlapján akartam megadni weboldalának elérhetőségét, és ezért rákerestem a gugliba."

Egyéb:

Az Ön által említésre került weboldallal nem állunk semmilyen kapcsolatba. Bár kétségtelen a hasonlóság (a fizetős alap weboldal sablon ugyan az), de mi más koncepcióban gondolkozunk.

Utóirat:

Ha már ez a cikk rólunk megjelentetésre került, megkérnénk, hogy a tisztesség jegyében teljes terjedelmében tegye közzé viszont válaszunkat felvetéseire.

Üdvözlettel,
Juhász Ákos
Gasztro Trend"

Ami pozitív az ügyben, hogy szerény blogomat ezek szerint figyelik, hogy ilyen gyorsan észrevették, s reagáltak rá.

Mellesleg a  próbaként beküldött receptet

Farsangi fánk rumos eper dzsemmel

fölvették az oldalukra.

P.S. A mai nap (2013.10.16.) még egy hozzászólás érkezett. Bár nem tartom szerencsésnek ezt a sok magyarázkodást, ennek még helyt adok komment nélkül, de ezzel az ügyet a magam részéről lezártnak tekintem

"Tisztelt Sinka Endre!

Köszönjük a gyors reagálását, és azt hogy teljes terjedelmében kitette viszont válaszunkat. Engedje meg, hogy röviden pár apró megjegyzésére még azért reagáljunk. És nagyon örülnénk, ha ezt is megjelentetné a cikkében is.

"bár a megköszönéssel kapcsolatos megjegyzést nem értem, hiszen a bejegyzés közzétételekor még nem közölték a próbaként feltett receptet, így nem is hiányolhattam, hogy nem köszönték meg., csupán megjegyeztem, hogy feltételek szabása nélkül megköszönik a receptet."

A recept beküldése után (tehát amint a beküldés gomra kattint alul) egyből ez az üzenet fogadja weboldalunkon, egy keretben megjelenítve:

Köszönjük a beküldést!
A receptet csak áttekintés után tesszük közzé.

Tehát megköszönésre kerül, és erre még jön rá, hogy emailben is (publikálás után) köszönetet mondunk, amiben első recept esetében még az adatlap url-jét is megadjuk.

"Ami pozitív az ügyben, hogy szerény blogomat ezek szerint figyelik, hogy ilyen gyorsan észrevették, s reagáltak rá."

A blogját nagyszerűnek tartjuk, de egyáltalán nem figyeljük (még). Talán átsiklott rajta előző írásunkban, amelyben bővebben kifejtettük, hogy valójában, hogy találtunk a cikkére. Magyarán voltunk olyan hálátlanok, hogy Ön helyett kitöltöttük az adatlapját (rövid és részletes bemutatkozás), és megadtuk blogjának elérhetőségét is. A korábbi levelezésünkben ez a részlet így szerepel:

"Erre a cikkre is azért bukkantam rá, hogy az Ön adatlapján akartam megadni weboldalának elérhetőségét, és ezért rákerestem a gugliba."
Azt hiszem minden felmerült kérdésre választ adtunk. Amennyiben úgy érzi, bármilyen félreértés még nyitott maradt, nyugodtan írja meg számunkra.
Blogjához sok látogatót kívánunk!

Üdvözlettel,
 
Juhász Ákos
Gasztro Trend"

1 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én már régóta elvesztettem az érdeklődésem a gyűjtőoldalak iránt. Pontosabban ahol már ott vagyok régóta az rendben, de már nem nézegetem, hogy megjelent-e a receptem, újak pedig nem érdekelnek. Pláne az olyan mint amit most bemutattál a kizárólagosságával.

    VálaszTörlés