HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. október 1., péntek

Borkúra





A cikket az EGYPERCES.hu küldte hírlevélként:


Borkúra






A bor egészségre gyakorolt jótékony hatását már az ókorban felismerték, amit a modern orvostudomány számos vizsgálat során igazolt. Többek között segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, könnyíti az emésztést, erősíti a csontokat, serkenti az agyműködést és még antidepresszánsként is hat.

• Szívbarát: Hazánkban a szív- és érrendszeri problémák népbetegségnek számítanak. Ugyanakkor kutatók megfigyelték, hogy Franciaországban – a zsírban gazdag ételek, a mozgásszegény életmód és a magas koleszterinszint ellenére is – alacsony a szívinfarktus kialakulásának kockázata (ez az úgynevezett francia paradoxon). A megfigyelések azt igazolták, hogy ez a mértékletes, de rendszeres vörösborfogyasztásnak köszönhető. A vörösborban ugyanis polifenolos vegyületek találhatók, melyek antioxidánsként viselkednek, és segítik megelőzni az érfalak károsodását, a vérrögök kialakulását és javítják a szénhidrát-anyagcserét. (A fehér borok is tartalmaznak polifenol vegyületeket, de sokkal kisebb mennyiségben. Míg a különböző vörösborok polifenol tartalma 2000-4000 mg/liter, addig a fehérboroké 150-300 mg/liter.) A legnagyobb koncentrátumban a barrique, tölgyfahordóban érlelt borok tartalmazzák ezeket az anyagokat.

• Agyserkentő: A kognitív funkciókra is jótékonyan hat a borfogyasztás. Egy kísérletben olyan 70-80 éves idős embereket vizsgáltak, akik naponta 15 gramm alkoholt fogyasztottak. Az eredmények szerint az agyuk frissen, a koruknak megfelelően vágott. A bor az agyér-elmeszesedés kialakulásának meggátolásával segíti a szellemi éberség megtartását.

• Könnyebb emésztés: A savak segítik az emésztést a gyomorban. Mivel a fehérborok savtartalma általában magasabb, ezért az emésztés megkönnyítésére közülük érdemes választani. Ugyanakkor a vörösbor magas csersavtartalma a felfokozott bélműködés ellen lehet hatékony gyógymód.

• Erős csontok: Magnéziumtartalmának köszönhetően a bor lassítja a csontritkulás kialakulását, enyhíti a csontkopást, ami elsősorban a nők számára lehet ok a kóstolgatásra.

• Félre a depresszióval: A boldogságérzés egyik felelőse a szerotonin nevű hormon. Megfigyelések igazolják, hogy a depresszióra hajlamos emberek szervezetében kifejezetten alacsony ennek a vegyületnek a koncentrációja. Újabb vizsgálatok szerint a borok szerotonint is tartalmaznak, ennek tulajdonítható antidepresszáns, feszültségoldó hatásuk.

Az első pohár az egészségé

A népi mondás is úgy tartja, hogy csak az első pohár az egészségé. Valóban, bár a borfogyasztásnak számos kedvező élettani hatása van, a túlzásba vitt „borkúrának” már korántsem. Nőknél napi 1-2 dl, míg férfiaknál napi 2-3 dl fogyasztása javasolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése