Paradicsomos chilis töltöttkáposzta
Hozzávalók:
- 1 kis fej káposzta
- 40 dkg vegyes darált hús (sertés, marha)
- fűszeres olívaolaj
- 10-15 dkg rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5gerezd fokhagyma
- Vegeta
- őrölt piros paprika
- őrölt fekete bors
- chili paprika
- őrölt kömény
- majoranna
- 1 db tojás
- só
- babérlevél
- 1/2 l paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom
- chili szósz
- vörös bor
- petrezselyem
- tejföl
Elkészítés:
Egy nagy fazékban felteszek sós vizet forrni, beleteszem a káposztát, melynek előzőleg kivágtam a torzsáját. Mikor félig megfő, leszedem a leveleit. A nagyobbakból 4-5 szépet félreteszek, a többit csíkokra vágom.Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és a fokhagyma felét, beledobom a darált húst is, egyet-kettőt forgatok rajta, majd beleteszem egy keverőtálba.
Egy serpenyőben kicsit megpirítom a rizst, majd felengedem vízzel és félig megfőzöm. Beleteszem a keverőtálba. Hozzáadom a fűszereket: Vegeta, bors, paprika, kömény, majoranna, beleütöm a tojást, összekeverem.
A masszát beletöltöm a levelekbe (az esetleges vastagabb ereket éles késsel lemetszem).
Egy edénybe teszek a metélt káposztából, ráteszem a töltelékeket, majd beborítom a maradék káposztával, öntök rá vizet (melyben a káposztát főztem) és a paradicsomlevet, hogy ellepje. Sózom, borsozom, szórok rá piros paprikát, beleteszem a fokhagyma másik felét, s 1-2 babérlevelet. Egy tányért helyezek rá, hogy lenyomja töltelékeket. Mikor majdnem kész a káposztánk, öntök hozzá egy kevés vörösbort.
Tálaláskor egy tányérra szedek a káposztából, teszek rá egy tölteléket, adok hozzá egy kanál tejfölt, s díszítem chilivel, paradicsommal és petrezselyemmel.
Megjegyzés: Aki akar, tehet bele egy kevés savanyított káposztát is, tehet az egyes rétegek közé kaprot, borsika füvet, s a végén beránthatja, vagy keverhet bele egy kevés lisztet.
Bár az ételt sokan szabolcsinak tartják, egy ismerős Mátészalkáról hozott az édesanyja által készített káposztából, melyek a szokásosnál kisebbek voltak, én gyerekkoromban a debreceni nagymamámnál ettem először. Úgy emlékszem, ő szalonnát és sültet is adott hozzá.
Egyébként cigánykáposztának is hívják az étket, de találkoztam vele az ukrán konyhában is. A Somogy TV által hirdetett Káposztás ételek versenye Kaposfüreden programjában is szerepelt (lsd fotó):
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése