HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. október 26., kedd

Paradicsomos chilis töltött káposzta

Paradicsomos chilis töltöttkáposzta

Hozzávalók:

  • 1 kis fej káposzta
  • 40 dkg vegyes darált hús (sertés, marha)
  • fűszeres olívaolaj
  • 10-15 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5gerezd fokhagyma
  • Vegeta
  • őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • chili paprika
  • őrölt kömény
  • majoranna
  • 1 db tojás

  • babérlevél
  • 1/2 l paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom
  • chili szósz
  • vörös bor
  • petrezselyem
  • tejföl

Elkészítés:

Egy nagy fazékban felteszek sós vizet forrni, beleteszem a káposztát, melynek előzőleg kivágtam a torzsáját. Mikor félig megfő, leszedem a leveleit. A nagyobbakból 4-5 szépet félreteszek, a többit csíkokra vágom.
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és a fokhagyma felét, beledobom a darált húst is, egyet-kettőt forgatok rajta, majd beleteszem egy keverőtálba.
Egy serpenyőben kicsit megpirítom a rizst, majd felengedem vízzel és félig megfőzöm. Beleteszem a keverőtálba. Hozzáadom a fűszereket: Vegeta, bors, paprika, kömény, majoranna, beleütöm a tojást, összekeverem.
A masszát beletöltöm a levelekbe (az esetleges vastagabb ereket éles késsel lemetszem).
Egy edénybe teszek a metélt káposztából, ráteszem a töltelékeket, majd beborítom a maradék káposztával, öntök rá vizet (melyben a káposztát főztem) és a paradicsomlevet, hogy ellepje. Sózom, borsozom, szórok rá piros paprikát, beleteszem a fokhagyma másik felét, s 1-2 babérlevelet. Egy tányért helyezek rá, hogy lenyomja töltelékeket. Mikor majdnem kész a káposztánk, öntök hozzá egy kevés vörösbort.

Tálaláskor egy tányérra szedek a káposztából, teszek rá egy tölteléket, adok hozzá egy kanál tejfölt, s díszítem chilivel, paradicsommal és petrezselyemmel.

Megjegyzés: Aki akar, tehet bele egy kevés savanyított káposztát is, tehet az egyes rétegek közé kaprot, borsika füvet, s a végén beránthatja, vagy keverhet bele egy kevés lisztet.

Bár az ételt sokan szabolcsinak tartják, egy ismerős Mátészalkáról hozott az édesanyja által készített káposztából, melyek a szokásosnál kisebbek voltak, én gyerekkoromban a debreceni nagymamámnál ettem először. Úgy emlékszem, ő szalonnát és sültet is adott hozzá.
Egyébként cigánykáposztának is hívják az étket, de találkoztam vele az ukrán konyhában is. A Somogy TV által hirdetett Káposztás ételek versenye Kaposfüreden programjában is szerepelt (lsd fotó):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése