Frankfurti (kelkáposzta) leves
Hozzávalók:
- 1 kis fej kelkáposzta fele
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 nagyobb krumpli
- olíva olaj
- liszt
- füstölt szalonna
- 2 pár virsli
- petrezselyem
- Vegeta
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- erős paprika püré (pl. Erős Pista)
- köménymag
- őrölt kömény
- majoranna
- fehér bor
- tejföl
Elkészítés:
Egy kevés olajon megpirítom a füstölt szalonnát, rádobom az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát, végül a krumplit, fűszerezem, s felengedem vízzel. Amikor félig megfőtt hozzáadom a csíkokra vágott kelkáposztát. Mikor majdnem kész, beleteszem a virsliket és öntök bele kevés fehérbort. Liszttel és tejföllel behabarom. Tálaláskor szórok rá még borsot, paprikát és őrölt köményt. Aki akar, tehet rá még tejfölt.Megjegyzés:
A Frankfurti a kedvenc levesem. Sokáig azt hittem, hogy ez az igazi Frankfurti, amit mi, magyarok így nevezünk. Míg nem rájöttem, hogy a frankfurti egy elkészítési mód (ráadásul Bécsben ropogós Wiener Wurst-tal, s nem Frankfurter Wurst-tal készítik), s Frankfurter Suppe név alatt számos más leves is szerepel. Általában vegyes zöldségekből főzik, de készítik borsóból, lencséből, spárgából és zöldségből is. A közös az, hogy általában virslit tesznek bele. (Bár találtam Frankfurter Suppe receptet virsli helyett fasírt félével.)
Nos, ezért írtam oda zárójelben a kelkáposztát, hogy egyértelművé tegyem, hogy ez egy kelkáposztás frankfurti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése