HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. október 30., szombat

Frankfurti leves



Frankfurti (kelkáposzta) leves

Hozzávalók:

  • 1 kis fej kelkáposzta fele
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 nagyobb krumpli
  • olíva olaj
  • liszt
  • füstölt szalonna
  • 2 pár virsli
  • petrezselyem
  • Vegeta
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • erős paprika püré (pl. Erős Pista)
  • köménymag
  • őrölt kömény
  • majoranna
  • fehér bor
  • tejföl

Elkészítés:

Egy kevés olajon megpirítom a füstölt szalonnát, rádobom az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát, végül a krumplit, fűszerezem, s felengedem vízzel. Amikor félig megfőtt hozzáadom a csíkokra vágott kelkáposztát. Mikor majdnem kész, beleteszem a virsliket és öntök bele kevés fehérbort. Liszttel és tejföllel behabarom. Tálaláskor szórok rá még borsot, paprikát és őrölt köményt. Aki akar, tehet rá még tejfölt.

Megjegyzés:

A Frankfurti a kedvenc levesem. Sokáig azt hittem, hogy ez az igazi Frankfurti, amit mi, magyarok így nevezünk. Míg nem rájöttem, hogy a frankfurti egy elkészítési mód (ráadásul Bécsben ropogós Wiener Wurst-tal, s nem Frankfurter Wurst-tal készítik), s Frankfurter Suppe név alatt számos más leves is szerepel. Általában vegyes zöldségekből főzik, de készítik borsóból, lencséből, spárgából és zöldségből is. A közös az, hogy általában virslit tesznek bele. (Bár találtam Frankfurter Suppe receptet virsli helyett fasírt félével.)
Nos, ezért írtam oda zárójelben a kelkáposztát, hogy egyértelművé tegyem, hogy ez egy kelkáposztás frankfurti.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése