HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. október 7., csütörtök

Töki pompos


Töki pompos, avagy török pizza

A cikket a borsa lapban találtam:



Ha létezne a leghülyébb nevű magyar ételek bajnoksága, nyilvánvalóan a töki pompos nyerné a zsűri és a közönség fődíját is. Ezt készítettük most el.

Amikor először láttuk kiírva valami vásár, vagy egyéb összejövetel éhségcsillapító bódéján a feliratot, órákig mélázott rajtunk, hogy vajon mit is jelenthet a töki pompos. Számunkra a pompos szónak ugyanis nem volt értelme és hiába tudjuk, hogy Pesttől nem messze létezik egy Tök nevű helység, még véletlenül sem kapcsoltunk, hogy a töki erre utaló jelző lehetne. Ami még jobban cifrázza ezt a névbonyodalmat nálunk az az, hogy pontosan tudjuk, mit jelentenek a kenyérlángos, másnéven: langalló, avagy vakarék, hogy ne mondjuk Jézus kenyérkéje kifejezések. Most már tudjuk, hogy a pompos is ugyanezt az ételt jelöli, a hagyományosan kenyérsütéskor készülő kemencében sülő lepényt, amit a háziasszony a türelmetlen és éhes szájak gyors betömésére használt. Ez most a második életre keltése a töki pomposnak.


Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
1/2 zacskó élesztő

1 darab krumpli
1 dl tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
lilahagyma
bacon




A krumplit megfőzzük, és áttörve hozzáadjuk az élesztővel elkevert liszthez. Esetleg a krumpli főzőlevét használhatjuk az elkészítéshez; kicsit sózzuk meg. Az edényt letakarjuk és a 40-50 fokra előmelegített, nyitott ajtajú sütőben megkelesztjük. A kelés után átgyúrjuk, formára húzogatjuk vagy a tepsiben kinyújtjuk és félig megsütjük. Ezután megkenjük bármilyen finomsággal - mi lilahagymát, tejfölt, fokhagymát és kolbászt használtunk -, és visszatesszük még a 210-220 fokos sütőbe egy jó 10-12 percre. A vége felé meg lehet szórni sajttal is, de mi ezt kihagytuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése