Újévi vörösboros lencseleves csülökkel, füstölt kolbásszal, tejfölösen
Újévkor kötelező lencsét enni, hacsak nem akarunk szegények lenni egész évben.Hozzávalók :
- 1 bögre lencse
- 1 db vörös hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szelet zeller
- 2 db babér levél
- 1 dl vörösbor
- 1 dl tejföl
- olíva olaj
- zöldségleves kocka
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- citrom
- 1 csapott ek liszt
- 1 db füstölt csülök (1,2 kg)
- 10 dkg füstölt parasztkolbász
A lencsét és a csülköt előző este beáztatom.
Másnap reggel a csülköt felteszem főni.
Dél felé egy lábasban olajon megpirítom az apróra vágott hagymákat, hozzáadom a az ujjnyira vágott répát, kockázott zellert, a lencsét, felöntöm vízzel. Beleteszem a babérlevelet, a leveskockát, fűszerezem (a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a csülök, a kolbász és a leveskocka is sós!), s addig főzöm, míg meg nem puhul a lencse. Ekkor csavarok bele citromot, s öntök bele vörösbort, szórok rá lisztet, összekeverem, felforralom.
Közben a csülök is megfőtt. Kicsontozom, feldarabolom, s a főzővízével a lencséhez öntöm. Belerakom a felkarikázott kolbászt is. Még egyszer felforralom.
Tálaláskor merek a tányérba levest, s teszek rá három kanál tejfölt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése