Újévi kocsonya
Mai ebédem: kocsonya. Ez igazándiból újévre készült, de annyi volt az étel, hogy csak most került rá a sor. Bár ezt magyarnak tartjuk, de Európa számos országában főzik és kedvelik a kocsonyát.Hozzávalók :
- 1 db kisebb sertésláb
- 20 dkg csülök
- 0,5 szál sárgarépa
- 0,5 szál petrezselyem-gyökér
- 0,5 fej kicsi vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db chilipaprika
- 1 db tojás
- só
- egész fekete bors
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős fűszerpaprika
- 0,5 citrom
- petrezselyem
- 2 db chilipaprika díszítéshez
A húsokat alaposan megmosom, majd 6 dl vízben felteszem főni. Lassú tűzön forralásig főzöm. A habját leszedem, majd beleteszem a felszeletelt zöldségeket, fűszerezem. Addig főzöm, míg a hús megpuhul.
Közben a tojást megfőzöm, felszeletelem, a citromból vágok két karikát.
A húsokat leszedem a csontról, két tálban elosztom, mellé a zöldségeket, petrezselymet, tojást és citromot. Merek rá levest. Majd kiteszem a teraszra, hogy megdermedjen. (Mivel most éjszaka fagypont alá megy, ez könnyen megtörténik.)
Fogyasztáskor egy lapostányérra borítom, facsarok rá citromot, s szórok rá pirospaprikát, díszítem egy chilivel. Fehérkenyérrel és vörösborral fogyasztom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése