Gombás, vadas marha krumplipürével
A feleségem szarvast ígért, amiből aztán nem lett semmi. A ha ló nincs akkor szamár is jó elv alapján lett ez a vadas marha. Nem bíbelődtem gombóccal, egy egyszerű krumplipöré volt a körítés.
Hozzávalók :
- 25 dkg (2 szelet) marha comb-felsál
- olaj
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db répa
- 1 db petrezselyem-
gyökér - 1 szelet zeller
- 1 szál zellerlevél
- 2 szál petrezselyem
- 1 tk mustár
- só
- őrölt fekete bors
- 1 szem borókabogyó
- 1 db babérlevél
- 0,5 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- liszt
- cukor
- kakukkfű
- citromlé
- ecetes uborka
- 1 dl vörösbor
- 1 dl tejföl
- 1 újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 ek főzőtejszín
- 5 db burgonya
- vaj
Elkészítés:
Elkészítem a páclét. A zöldségeket feldarabolom, s 4 dl vízben a fűszerekkel félpuhára főzöm, majd hozzáöntök egy kevés ecetet, s citromlevet. A páclevet ráöntöm a hús szeletekre, s egy dobozban 3 napig hűtőben tartom, időnként megforgatom.
Elkészítéskor a szalonnát egy serpenyőben megpirítom, majd ráteszem a hús szeleteket és félig megsütöm Rárakom a zöldségeket, felöntöm a vörösborral és a páclé egy részével. Puhára párolom, s zsírjára sütöm a húst.
Amíg a hús párolódik elkészítem a gombapörköltet. Az apróravágott hagymákat megdinsztelem, ráteszem a gombaszeleteket, fűszerezem, s locsolok rá főzőtejszínt. A megpucolt krumplit sós vízben megfőzöm, összetöröm, vajjal kikeverem.
Kiveszem a húst és elkészítem a vadas mártást. Serpenyőben kevés cukrot karamelizálok, beleteszem a zöldségeket, egy kevés liszt hozzáadásával és a maradék páclével pár percig főzöm. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixolom.
Tálaláskor teszek a tányérra krumplipürét, egy szelet húst, gombát, s locsolok rá mártást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése