Vörösboros gombás marha szelet fokhagymás, vajas krumplipürével, vadas és sütőtökszósszal
Kedvet kaptam a vadas marhára. Némi módosítással egy újabb recept:Hozzávalók :
A gombás húshoz:
- 25 dkg (2 szelet) marha comb-felsál
- olaj
- 5 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg csiperkegomba
- mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 dl vörösbor
- 1 ek főzőtejszín
- só
- őrölt fekete bors
- 1 db répa
- 1 db petrezselyem-gyökér
- 1 szelet zeller
- 1 szál zellerlevél
- 2 szál petrezselyem
- 1 tk mustár
- só
- őrölt fekete bors
- 1 szem borókabogyó
- 1 db babérlevél
- 0,5 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- liszt
- cukor
- kakukkfű
- citromlé
- ecetes uborka
- 1 dl tejföl
- 15 dkg sütőtök
- 1 tk olívaolaj
- 1 db húsleves kocka
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- 1 ek főzőtejszín
- tökmagolaj
- 5 db burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- vaj
Elkészítés:
A húst bekenem mustárral, sózom, borsozom, megszórom az aprított fokhagymával, locsolok rá olívaolajat és beteszem a hűtőbe egy napra.
Másnap egy serpenyőben a felvágott szalonnát megpirítom, a felszeletelt újhagymát megdinsztelem, ráteszem a húsokat és mindkét oldalán megsütöm, majd öntök rá kevés vizet és párolom. Végül ráteszem a gombaszeleteket, fűszerezem, locsolok rá vörösbort és főzőtejszínt.
Hozzálátok a szószok elkészítéséhez.
A zöldségeket feldarabolom, s 3 dl vízben a fűszerekkel megfőzöm, majd hozzáöntök egy kevés ecetet, s citromlevet. Serpenyőben kevés cukrot karamelizálok, beleteszem a zöldségeket, egy kevés liszt hozzáadásával és pár percig főzöm. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixolom.
A tököt kockára vágom, olajjal meglocsolom, s a sütőben megsütöm. Majd kevés vízbe teszem , fűszerezem, adok hozzá főzőtejszínt és tökmagolajat, felrottyantom. Botmixerrel pürésítem.
A megpucolt krumplit sós vízben megfőzöm, összetöröm, vajjal és aprított fokhagymával kikeverem.
Tálaláskor teszek a tányérra krumplipürét, mellé egy szelet húst, gombát, s kanalazok a tányérra a szószokból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése