HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. január 13., kedd

Vörösboros gombás marha szelet fokhagymás, vajas krumplipürével, vadas és sütőtökszósszal

Vörösboros gombás marha szelet fokhagymás, vajas krumplipürével, vadas és sütőtökszósszal

Kedvet kaptam a vadas marhára. Némi módosítással egy újabb recept:

Hozzávalók :

A gombás húshoz:
  • 25 dkg (2 szelet) marha comb-felsál
  • olaj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg csiperkegomba
  • mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • 1 ek főzőtejszín
  • őrölt fekete bors
A vadas szószhoz:
  • 1 db répa
  • 1 db petrezselyem-gyökér
  • 1 szelet zeller
  • 1 szál zellerlevél
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 tk mustár
  • őrölt fekete bors
  • 1 szem borókabogyó
  • 1 db babérlevél
  • 0,5 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • cukor
  • kakukkfű
  • citromlé
  • ecetes uborka
  • 1 dl tejföl
A sütőtök szószhoz:
  • 15 dkg sütőtök
  • 1 tk olívaolaj
  • 1 db húsleves kocka
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • 1 ek főzőtejszín 
  • tökmagolaj
A krumplipüréhez:
  • 5 db burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • vaj

Elkészítés:

A húst bekenem mustárral, sózom, borsozom, megszórom az aprított fokhagymával, locsolok rá olívaolajat és beteszem a hűtőbe egy napra.

Másnap  egy serpenyőben a felvágott szalonnát megpirítom, a felszeletelt újhagymát megdinsztelem, ráteszem a húsokat és mindkét oldalán megsütöm, majd öntök rá kevés vizet és párolom. Végül ráteszem a gombaszeleteket, fűszerezem, locsolok rá vörösbort és főzőtejszínt.

Hozzálátok a szószok elkészítéséhez.

A zöldségeket feldarabolom, s 3 dl  vízben a fűszerekkel megfőzöm, majd hozzáöntök  egy kevés ecetet, s citromlevet. Serpenyőben kevés cukrot karamelizálok, beleteszem  a zöldségeket, egy kevés liszt hozzáadásával  és  pár percig főzöm. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixolom.

A tököt kockára vágom, olajjal meglocsolom, s a sütőben megsütöm. Majd kevés vízbe teszem , fűszerezem, adok hozzá főzőtejszínt és tökmagolajat, felrottyantom.  Botmixerrel pürésítem.
A megpucolt krumplit sós vízben megfőzöm, összetöröm, vajjal és aprított fokhagymával kikeverem.

Tálaláskor teszek a tányérra krumplipürét, mellé egy szelet húst, gombát, s kanalazok a tányérra a szószokból.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése