Pezsgős újévi töltött káposzta csülökkel, tejfölösen, chilivel
Bár én a töltött káposztát az év bármely napján megeszem, Karácsony és Újév nem múlhat el nélküle. Érdemes nagyobb mennyiséget főzni - persze nem az egyszemélyes konyhánál, mint az enyém - mivel a káposzta annál finomabb, minél többször melegítik.Hozzávalók :
- 30 dkg savanyított káposzta
- 4 db káposztalevél
- 5 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg darált sertéscomb
- 0,5 bögre rizs
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1db tojás
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- babérlevél
- 1 db pörköltkocka
- 1 db csülök (1,2 kg)
- 2 dl tejföl
- 2 db chilipaprika
- 2 dl száraz pezsgő
- liszt
- olaj
A csülköt beáztatom néhány órára, félig megfőzöm, majd leszedem a csontjáról, feldarabolom.
Egy serpenyőben a felkockázott szalonnát kisütöm, majd ennek zsírjában az aprított hagymákat megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst, miután kifehéredett, keverőtálba teszem. Összekeverem a rizzsel és a tojással, fűszerezem. A masszát a káposztalevelekbe töltöm. Ami kimaradt, abból golyót formálok.
Egy fazékba teszem a káposzta felét, fűszerezem, teszek rá babérlevelet, rárakom a káposzta töltelékeket és a csülök darabokat. Majd a káposzta másik felét elrendezem a töltelékeken. Fűszerezem, rakok rá babérlevelet, rámorzsolom a húsleveskockát.. Felöntöm vízzel, s kb. másfél óráig főzöm. Elkészítem a rántást. Beleöntöm a pezsgőt, s a rántást.
Tálaláskor két tölteléket szedek a tányérra, csülök darabokat, káposztát. Kanalazok rá tejfölt, teszek rá chilit, s szórok rá pirospaprikát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése