HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. január 3., szombat

Pezsgős újévi töltött káposzta csülökkel, tejfölösen, chilivel

Pezsgős újévi töltött káposzta csülökkel, tejfölösen, chilivel

Bár én a töltött káposztát az év bármely napján megeszem, Karácsony és Újév nem múlhat el nélküle. Érdemes nagyobb mennyiséget főzni - persze nem az egyszemélyes konyhánál, mint az enyém - mivel a káposzta annál finomabb, minél többször melegítik.

 Hozzávalók :
  • 30 dkg savanyított káposzta
  • 4 db káposztalevél
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 25 dkg darált sertéscomb
  • 0,5 bögre rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1db tojás
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • babérlevél
  • 1 db pörköltkocka
  • 1 db csülök (1,2 kg)
  • 2 dl tejföl
  • 2 db chilipaprika
  • 2 dl száraz pezsgő
  • liszt
  • olaj
Elkészítés:

A csülköt beáztatom  néhány órára, félig megfőzöm, majd leszedem a csontjáról, feldarabolom.

Egy serpenyőben a felkockázott szalonnát kisütöm, majd ennek zsírjában az aprított hagymákat megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst, miután kifehéredett, keverőtálba teszem. Összekeverem a rizzsel és a tojással, fűszerezem. A masszát a káposztalevelekbe töltöm. Ami kimaradt, abból golyót formálok.

Egy fazékba teszem a káposzta felét, fűszerezem, teszek rá babérlevelet, rárakom a káposzta töltelékeket és a csülök darabokat. Majd a káposzta másik felét elrendezem a töltelékeken. Fűszerezem, rakok rá babérlevelet, rámorzsolom a húsleveskockát.. Felöntöm vízzel, s kb. másfél óráig főzöm. Elkészítem a rántást.  Beleöntöm a pezsgőt, s a rántást.

Tálaláskor két tölteléket szedek a tányérra, csülök darabokat, káposztát. Kanalazok rá tejfölt, teszek rá chilit, s szórok rá pirospaprikát.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése