Vörösboros tejfölös bableves füstölt tarjával, csípős kolbásszal, csipetkével
Hozzávalók :- 20 dkg füstölt tarja
- 1/2 szál csípős paraszt kolbász
- 25 dkg tarka bab
- 1 db vörös hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárga répa
- 1 db petrezselyem gyökér
- 1 db kisebb zeller gumó
- 1 db krumpli
- 1 db paradicsom
- 1 db hegyes csípős paprika
- chili paprika
- zeller levél
- petrezselyem levél
- olaj
- vörös bor
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- őrölt kömény
- liszt
- tejföl
- 1 tojás
- liszt
- só
A tarját kisebb szeletekre vágom, s beáztatom. A babot megmosom, s ugyancsak beáztatom.
Másnap a hagymákat apróra vágom. A répát, petrezselyem gyökeret, a zeller gumót és a krumplit megpucolom. A répákat, petrezselyem gyökeret hosszában kettévágom, s darabolom, a zeller gumót négybe vágom. A paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra, a krumplit kockára, a petrezselyem és zeller leveleket nagyobb darabokra vágom.
Egy edényben kevés olajon megdinsztelem a hagymát, ráteszem a tarja darabokat és a kolbászkarikákat, majd a zöldségeket, s a babot, fűszerezem. Felöntöm vízzel, s félpuhára főzöm. Ekkor beleteszem a krumplit is. Majd meggyúrom a csipetke tésztáját.
A végén öntök bele vörös bort, belecsipkedem a tésztát, s behabarom lisztes tejföllel.
Tálaláskor egy tányérba merem a levest, teszek rá tejfölt, szórok rá petrezselyemlevelet.s díszítem chili paprikával.
P.S. A recept felkerült a tombola Heti Gasztro Top-jába:
9. - Tejfölös bableves füstölt tarjával és csipetkével
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése