Mentás medvehagyma krémleves reszelt sajttal
A medvehagyma és a menta a kertünkből van.Hozzávalók :
- 25 levél medvehagyma
- 1 szál újhagyma zöldjével
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 szál fodros menta
- 1 db krumpli
- olíva olaj
- vaj
- só
- őrölt fekete bors
- 1db zöldségleves kocka
- kókusztej, vagy főzőtejszín
- 1/2 zsemle
- sajt
A hagymákat, mentát és a krumplit felvágom, egy gerezd fokhagyma kivételével.
Egy edényben kevés olajon vajat olvasztok, ezen megdinsztelem a fokhagymát és az újhagymát, majd rádobom a medvehagymát és a mentát, végül a krumplit. Öntök rá vizet, fűszerezem, belemorzsolom a leves kockát. A vége felé öntök bele kókusztejet. Amikor megfőtt, összekeverem botmixerrel. Felrottyantom.
Reszelek sajtot, megpirítom a zsemlét, bedörzsölöm fokhagymával
Kimerem a levest, réteszem a zsemledarabkákat, locsolok rá olajat, s szórok rá sajtot. Fogyaszthatjuk melegen, de hidegen is. Kánikulában az utóbbit javaslom.
Sajt nélkül |
Sajttal |
P.S.2 Nagy meglepetésemre a
szépség.divat.élet május 10. számában is viszontláttam, Hunyadi-Zoltán Emese írásaként. A címen és a recepten nem változtattak, csak a leíráson, valamint új fotót tettek fel.
P.S.3. A recept bekerült a Hírkereső mai (2013.09,21,) Gasztro Top-jába
P.S.3. A recept bekerült a Hírkereső mai (2013.09,21,) Gasztro Top-jába
Fincsi! Tegnap én is medvehagyma-krémlevest főztem, csak egy kicsit másképp..., az enyém csodás zöld lett :) !
VálaszTörlésKíváncsi voltam a tiedre, de nem töltötted fel.Nos, a tejszíntől, s a krumplitól már nem volt annyira zöld.
TörlésHát igen, már tart egy ideje a medvehagyma medvehagymával szezon. Én is készítettem ezzel a zöldfűszerrel ételeket.De aki nem ismeri, nem látta még együtt, hogy összehasonlítsa a medvehagyma levelét a gyöngyvirágéval ő az életével fizethet. Valahogy belekeveredik akár csak egy is a medvehagyma közé az bizony úgy járhat mint a tegnapi hírekben elmondott férfi, aki meghalt, mert a rántottájába egy levelet belevágott. Árusok vannak a piacon kívül - itt nálunk is a Fény utcai piac környékén a volt Moszkva téren az egyik kezükben medvehagyma csokor a másikban gyöngyvirág. Na most ha ilyentől vásárol valaki és nem ismeri fel a különbséget a két levél között hát annak annyi... Én ismerem, mi is vettünk három csokrot és egyenként néztem át a leveleket és szagolgattam. A kertünkben régen volt gyöngyvirág, de kiirtottuk, mert erőszakosan terjedő tövű növény, pedig kedves kis virágja van. Tehát én ismerem, de sokan nem.
VálaszTörlésVigyázzanak nagyon
Hát igen, a gyönyvirág tényleg veszélyes. Nálunk is egymás közelében nyílik a két növény. De! A virágjuk különböző!!! Ráadásul a gyönnyvirágnak nincs fokhagyma illata!!!
TörlésÉs ha elvirágzott? Akkor miről ismered meg az egyiket vagy a másikat, mert hogy a levelet használjuk? Az a férfi aki tegnap meghalt úgy látszik nem szagolgatta.
TörlésEgyrészt tudom, hogy hol van a medvehagyma, másrészt, ahogy már én is, meg Te is írtad, az illatáról lehet felismerni a medvehagymát. A medvehagyma levélnek fokhagyma illata van, a gyönyvirágnak nincs. Ráadásul, ha már elvirágzik a medvehagyma, akkor rövidesen el is sárgulnak a levelei, s akkor várhatunk egy évet, hogy újra levelet bontson.
TörlésA gyöngyvirágos mi is kiirtottuk a virágos kertből az unokák miatt, mert igen mérgező. Jobb félni......
VálaszTörlésMedvehagymás ételt még nem ettem, de jobbnál jobb recepteket olvasok róla. Talán majd vásárolok én is, ha még lesz a piacon.:)
A levesed nagyon jól hangzott!:))