Fehérboros, tejszínes zellerkrémleves, pirítóssal, pirított mogyoróval, reszelt sajttal
Hozzávalók:- 1 kis gumó újzeller zöldjével
- 1 db nagyobb krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db chili paprika
- só
- őrölt fekete bors
- Vegeta
- 1 db marhahúsleves kocka
- fehér bor
- föző tejszín
- olíva olaj
- füstölt sajt
- amerikai mogyoró
- cukor
A hagymákat apróra vágom, a zellert megpucolom, a gumóját szeletelem, majd kockára vágom, a szárát darabolom, levelét aprítom. A krumplit meghámozom, kockára vágom, a chilit karikára vágom.
Egy lábasban olajon a hagymát félig megdinsztelem, majd hozzáadom a többi zöldséget is, együtt dinsztelem, majd felöntöm 4 dl vízzel, fűszerezem. Kb. 25 perc elteltével öntök bele fözőtejszínt és bort. Felrottyantom, majd elzárom.
Közben megpucoltam néhány amerikai mogyorót, a magokat kettészedtem, megpirítom serpenyőben kevés cukor hozzáadásával. A sajtot lereszelem, egy szelet zsemlét megpirítok, majd kockára vágok.
Egy keverő edényben botmixerrel összekeverem a levest, újabb fehérboradaggal hígítom.
Tálalok. A tányérba öntöm a levest, középre helyezem a kenyérkockákat, rászórom a sajtot, locsolok rá olíva olajat, s rászórom a mogyorót.
Nagyon kívánatos a levesed, főleg ilyen gusztusos tálalással!
VálaszTörlésImádom a zellerkrémlevest, bár én fehérbor és pirított mogyoró nélkül készítem, de egyszer kipróbálom a fehérbort levesekbe.
Nagyon finommá teszi a bor az ételeket. Én gyakran alkalmazom. Antialkoholisták is használhatják, hiszen az alkohol a főzés, sütés során elillan, csak az íz marad meg.
TörlésPersze nem mindenbe passzol a fehér bor, a paradicsomos ételekbe én vöröset öntök.