HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. augusztus 9., csütörtök

Fehérboros, tejszínes zellerkrémleves, pirítóssal, pirított mogyoróval, reszelt sajttal

Fehérboros, tejszínes zellerkrémleves, pirítóssal, pirított mogyoróval, reszelt sajttal

Hozzávalók:
  • 1 kis gumó újzeller zöldjével
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db chili paprika
  • őrölt fekete bors
  • Vegeta
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • fehér bor
  • föző tejszín
  • olíva olaj 
  • füstölt sajt
  • amerikai mogyoró 
  • cukor
Elkészítés:

A hagymákat apróra vágom, a zellert megpucolom, a gumóját szeletelem, majd kockára vágom, a szárát darabolom, levelét aprítom. A krumplit meghámozom, kockára vágom, a chilit karikára vágom. 

Egy lábasban olajon  a hagymát félig megdinsztelem, majd hozzáadom a többi zöldséget is, együtt dinsztelem, majd felöntöm 4 dl vízzel, fűszerezem.  Kb. 25 perc elteltével öntök bele fözőtejszínt és bort. Felrottyantom, majd elzárom.

Közben megpucoltam néhány amerikai mogyorót, a magokat kettészedtem, megpirítom serpenyőben kevés cukor hozzáadásával. A sajtot lereszelem, egy szelet zsemlét megpirítok, majd kockára vágok.

Egy keverő edényben botmixerrel összekeverem a levest, újabb fehérboradaggal hígítom.

Tálalok. A tányérba öntöm a levest, középre helyezem a kenyérkockákat, rászórom a sajtot, locsolok rá olíva olajat, s rászórom a mogyorót.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatos a levesed, főleg ilyen gusztusos tálalással!
    Imádom a zellerkrémlevest, bár én fehérbor és pirított mogyoró nélkül készítem, de egyszer kipróbálom a fehérbort levesekbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finommá teszi a bor az ételeket. Én gyakran alkalmazom. Antialkoholisták is használhatják, hiszen az alkohol a főzés, sütés során elillan, csak az íz marad meg.
      Persze nem mindenbe passzol a fehér bor, a paradicsomos ételekbe én vöröset öntök.

      Törlés