Rizses lecsó füstölt szalonnával és kolbásszal
A lecsó megunhatatlan, akár mindennap meg tudnám enni. Sokféleképp készítem, itt most a rizses változat látható, olvasható.Hozzávalók:
- 2 szelet füstölt szalonna
- 1 szál füstölt csípős kolbász
- 80 dkg lecsópaprika
- 2 db csípős hegyes zöld paprika
- 4 db chili paprika
- 2 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 dkg paradicsom
- 1/2 pohár rizs
- olíva olaj
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- piros arany
Egy serpenyőbe beleteszem a hagymákat és a rizst, öntök rá olajat, s éjszakára a hűvös kamrába teszem.
Másnap a serpenyőben megpirítom a hagymákat, a rizst és a chilit, majd beleteszem a paprikákat, végül a paradicsomot, fűszerezem. Időnként megkavarom, hogy ne kapjon oda. Felszeletelem a kolbászt, amikor már majdnem kész a lecsó, beleteszem. Néhány perc után kikapcsolom a tűzhelyt, s lefedve, hagyom hogy hőn tartáson párolódjon tovább a rizs.
Tálalok.
Nagyon jól néz ki!! Én is bevállalnám szívesen!! Ma ebédre nálunk is lecsó volt, csak rizs nélkül, de én is leírtam, hogy minden nap meg tudnám enni:)!
VálaszTörlésAmikor 1961-ben elkezdtem dolgozni rakodómunkásként a MASPED-nél, mivel tiszta ötös érettségivel, s maximális pontszámmal "helyhiány" miatt nem vettek fel a Közgázra (Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem), s örültem, hogy protekcióval egyáltalán eltudtam helyezkedni, csaknem minden nap lecsót főztem magamnak, s vittem magammal egy csajkával a munkahelyemre, ahol egy vaskályhán melegítettem meg. A lecsó többnyire natúr volt, legfeljebb időnként került bele krumpli, vagy rizs. Néha lókolbász - akkor az volt a legolcsóbb (2 Ft/kg, egy árban volt a tepertővel, a párizsi drágább volt, 2,70 Ft/kg) - volt a dőzsölés, hozzá kenyér (3 Ft/kg), a luxus pedig zsemle (40 fillér/db). Azóta is tart a "szerelmem" a lecsó iránt.
VálaszTörlésNincs az a pénz, amiért a lókolbászt meg tudnám enni!
VálaszTörlésA lecsód pont olyan, ahogy a férjem szereti. Én magamnak inkább natúr készítem, esetleg tojással. Azért is szeretem, mert hamar elkészül.
Mi is szeretjük a lecsót, a férjem különösen. Készítettem már rizzsel és tojással is, de elsősorban apró galuskával szeretjük és természetesen kolbásszal. A héten pl. rizzsel volt, de előtte galuskával.
VálaszTörlésNagyon guszta! Micsoda pompás színe van! Jó a paprikád!
VálaszTörlés