Variációk egy témára 2.
Várakozott a hűtőben 3 db óriási gombafej, 2 db új karalábé és 3 db tömzsi paprika, a mélyhűtőben pedig darált sertéshús. Gondoltam, kellene valamit ezekkel kezdeni. De, hogy munkát spóroljak meg, az alap legyen ugyanaz, mégis mindegyik étel legyen más. Nos, így születtek meg ezek a fogások.Zöldséges darálthúsos, fehérboros, tejfölös, sajtos töltött karalábé
Hozzávalók: (Bár az alapot egyszerre készítettem el, a mennyiségeket külön adom meg.)- 2 db zöld újkaralábé levelestül
- 10 dkg sertés darálthús
- 1 db óriási csiperke gomba törzse
- 1/2 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db chili paprika
- 1/2 db csípős hegyes zöld paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db tojás
- 1/2 pohár tejföl
- fehérbor
- petrezselyem levél
- koriander levél
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- kakukkfű
- Vegeta
- 1 db marhahúsleves kocka
- olíva olaj
- chili szósz
- őrölt fekete bors
- 1/2 tasak előfőzött rizs
- füstölt sajt
A rizst megfőzöm. A karalábék leveleit levágom, A gyökér felőli résznél egy szeletet levágok, a sapkáját is levágom, a belsejét kivájom. A forgácsokat darabolom, a szárakat, s leveleket szeletelem.
A karalábékat beállítom egy lábasba, öntök rá vizet, sózom, borsozom, szórok bele Vegetát, morzsolok bele marhahúsleves kockát, s legalább 1 óráig főzöm.
.
A gomba törzsét eltávolítom. A hagymákat, paprikákat, paradicsomot, zöldeket aprítom. Serpenyőben kevés olívia olajon a hagymákat megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, majd a paprikát, végül a paradicsomot, s az aprított gombatörzset, együtt dinsztelem. Átteszem egy keverő tálba, beleütöm a tojást, a zöldeket, a főtt rizst, fűszerezem, összekeverem.
Amikor a karalábé már majdnem puha, átteszem egy serpenyőbe, megtöltöm a töltelékkel, melléteszem a karalábé forgácsokat és darabolt szárakat, a kimaradt töltelékből gombócokat formálok, s 180 C fokon hőlégkeverésen párolom, sütöm. Közben a sajtot lereszelem.
Amikor a hús megsült, kiveszem a karalábékat és gombócokat, a lébe szórok lisztet, teszek bele tejfölt, öntök bele bort, összekeverem, s visszahelyezem a karalábékat és gombócokat, kanalazok rájuk tejfölt, megszórom a reszelt sajttal, s visszateszem a sütőbe, ezúttal grill fokozaton, 200 C fokon. Készresütöm.
Tálaláskor a tányér közepére helyezek egy karalábét, két húsgombócot, s merek mellé a szaftból. Koriander levéllel díszítem.
Hű, ez fantasztikusan néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm, igyekeztem.
Törlés