HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. augusztus 7., kedd

Zöldséges darálthúsos, fehérboros, tejfölös, sajtos töltött karalábé

Variációk egy témára 2.

Várakozott a hűtőben 3 db óriási gombafej, 2 db új  karalábé és 3 db tömzsi paprika, a mélyhűtőben pedig darált sertéshús. Gondoltam, kellene valamit ezekkel kezdeni. De, hogy munkát spóroljak meg, az alap legyen ugyanaz, mégis mindegyik étel legyen más. Nos, így születtek meg ezek a fogások.

Zöldséges darálthúsos, fehérboros, tejfölös, sajtos töltött karalábé

Hozzávalók: (Bár az alapot egyszerre készítettem el, a mennyiségeket külön adom meg.)
  •  2 db zöld újkaralábé levelestül
  • 10 dkg sertés darálthús
  • 1 db óriási csiperke gomba törzse
  • 1/2 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db chili paprika
  • 1/2 db csípős hegyes zöld paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tojás
  • 1/2 pohár tejföl
  • fehérbor
  • petrezselyem levél
  • koriander levél
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • kakukkfű
  • Vegeta
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • olíva olaj
  • chili szósz
  • őrölt fekete bors
  • 1/2 tasak előfőzött rizs 
  • füstölt sajt
Elkészítés:

A rizst megfőzöm. A karalábék leveleit levágom, A gyökér felőli résznél egy szeletet levágok, a sapkáját is levágom, a belsejét kivájom. A forgácsokat darabolom, a szárakat, s leveleket szeletelem.
A karalábékat beállítom egy lábasba, öntök rá vizet, sózom, borsozom, szórok bele Vegetát, morzsolok bele marhahúsleves kockát, s legalább 1 óráig főzöm.
.
A gomba törzsét eltávolítom. A hagymákat, paprikákat, paradicsomot, zöldeket aprítom. Serpenyőben kevés olívia olajon a hagymákat megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, majd a paprikát, végül a paradicsomot, s az aprított gombatörzset, együtt dinsztelem. Átteszem egy keverő tálba, beleütöm a tojást, a zöldeket, a főtt rizst, fűszerezem, összekeverem.

Amikor a karalábé már majdnem puha, átteszem egy serpenyőbe, megtöltöm a töltelékkel, melléteszem a karalábé forgácsokat és darabolt szárakat,  a kimaradt töltelékből gombócokat formálok, s 180 C fokon hőlégkeverésen párolom, sütöm.  Közben a sajtot lereszelem.

Amikor a hús megsült, kiveszem a karalábékat és gombócokat, a lébe szórok lisztet, teszek bele tejfölt, öntök bele bort, összekeverem, s visszahelyezem a karalábékat és gombócokat, kanalazok rájuk tejfölt, megszórom a reszelt sajttal, s visszateszem a sütőbe, ezúttal grill fokozaton, 200 C fokon. Készresütöm.

Tálaláskor a tányér közepére helyezek egy karalábét, két húsgombócot, s merek mellé a szaftból. Koriander levéllel díszítem.









2 megjegyzés: