HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. június 21., péntek

Spaghetti con ruccola e langoustini/ Spagetti rukkolával és rákkal

Spaghetti con ruccola e langoustini/ Spagetti rukkolával és rákkal



Tegnap vettem a hypermarketben akciósan kicsi rákot. Bár ők langusztának árulták, szerintem scampi volt. A languszta egy jól megtermett rák, hatalmas ollókkal.

A magyarban elég nagy összevisszaság van a  rákok elnevezésében. Nem hiszem, hogy ez azért van, mert nincs tengerünk, 100 éve még volt. S ma is sok magyar, aki teheti, ellátogat az Adriára, vagy más tengerparti országba.

Valószínűleg az olasz  langoustine név okoz galibát, s így fordították langusztának. A languszta angol megfelelője a lobster, egy tekintélyt parancsoló rák, félelmetes ollókkal, nem véletlen, hogy élve való árusításkor szalaggal átkötözik.

Utánanéztem a Google fordítóban, bár nem veszem szentírásnak, magyarul norvég homárnak hívják.

Nos, legyen bármi is a neve, egy csemege.

A kérdéses rák:


Hozzávalók :
  • 3 db langoustine
  • 1/2 zacskó rukkola
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db chili paprika
  • chili paprikával töltött olívabogyó
  • magnélküli fekete olívabogyó
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • 1/2 citrom
  • extraszűz olívaolaj
  • sole di mare
  • őrölt fekete bors
  • őrölt pirospaprika
  • oregano
  • Garlic Chilli Sauce (fokhagymás chiliszósz)
  • Thai Sweet Chilli Sauce
  • fehérbor (Cserszegi fűszeres)
  • parmezan, vagy trapista
Elkészítés:

A hagymákat és a bazsalikomleveleket aprítom, a paradicsomokat félbevágom, majd szeletelem. A citromból vágok egy szeletet.

A tésztát sós vízben felteszem főni.

Egy nagy serpenyőben olívaolajon a hagymákat elkezdem dinsztelni, majd ráteszem a fokhagymát, s rávágom a chilipaprikákat. Beleteszem a paradicsomot, az olívabogyókat, a bazsalikomleveleket, fűszerezem, locsolok rá chili szószt, facsarok bele citromlevet, beleteszem a rákokat. Kis idő elteltével öntök bele egy pohárnyi fehérbort. Majd kiveszem a rákokat, ha a tészta már al dente megfőtt, rászedem a szószra, összekeverem. Végül elzárom a tűzhelyet, a tésztához keverem a rukkolát, tálalok.

Egy tányérra szedek a tésztából, ráteszek egy langoustine-t, megszórom a sajttal, s díszítem chili paprikával és bazsalikomlevéllel. Jól behűtött fehérbort iszom hozzá.






P.S. A recept bekerült a Hírkereső Gasztro Toplistá-jába:
12.- Spagetti rukkolával és rákkal (Mindmegette)
P.S. 1. A mai  (2013.06.28. )Toplistába ismét bekerült , de ezúttal a femcafé újságírónője "jóvoltából":
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése