Spaghetti con ruccola e langoustini/ Spagetti rukkolával és rákkal
Tegnap vettem a hypermarketben akciósan kicsi rákot. Bár ők langusztának árulták, szerintem scampi volt. A languszta egy jól megtermett rák, hatalmas ollókkal.
A magyarban elég nagy összevisszaság van a rákok elnevezésében. Nem hiszem, hogy ez azért van, mert nincs tengerünk, 100 éve még volt. S ma is sok magyar, aki teheti, ellátogat az Adriára, vagy más tengerparti országba.
Valószínűleg az olasz langoustine név okoz galibát, s így fordították langusztának. A languszta angol megfelelője a lobster, egy tekintélyt parancsoló rák, félelmetes ollókkal, nem véletlen, hogy élve való árusításkor szalaggal átkötözik.
Utánanéztem a Google fordítóban, bár nem veszem szentírásnak, magyarul norvég homárnak hívják.
Nos, legyen bármi is a neve, egy csemege.
A kérdéses rák:
Hozzávalók :
- 3 db langoustine
- 1/2 zacskó rukkola
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db chili paprika
- chili paprikával töltött olívabogyó
- magnélküli fekete olívabogyó
- kakukkfű
- rozmaring
- bazsalikom
- 1/2 citrom
- extraszűz olívaolaj
- sole di mare
- őrölt fekete bors
- őrölt pirospaprika
- oregano
- Garlic Chilli Sauce (fokhagymás chiliszósz)
- Thai Sweet Chilli Sauce
- fehérbor (Cserszegi fűszeres)
- parmezan, vagy trapista
A hagymákat és a bazsalikomleveleket aprítom, a paradicsomokat félbevágom, majd szeletelem. A citromból vágok egy szeletet.
A tésztát sós vízben felteszem főni.
Egy nagy serpenyőben olívaolajon a hagymákat elkezdem dinsztelni, majd ráteszem a fokhagymát, s rávágom a chilipaprikákat. Beleteszem a paradicsomot, az olívabogyókat, a bazsalikomleveleket, fűszerezem, locsolok rá chili szószt, facsarok bele citromlevet, beleteszem a rákokat. Kis idő elteltével öntök bele egy pohárnyi fehérbort. Majd kiveszem a rákokat, ha a tészta már al dente megfőtt, rászedem a szószra, összekeverem. Végül elzárom a tűzhelyet, a tésztához keverem a rukkolát, tálalok.
Egy tányérra szedek a tésztából, ráteszek egy langoustine-t, megszórom a sajttal, s díszítem chili paprikával és bazsalikomlevéllel. Jól behűtött fehérbort iszom hozzá.
P.S. A recept bekerült a Hírkereső Gasztro Toplistá-jába:
12.- Spagetti rukkolával és rákkal
(Mindmegette)
P.S. 1. A mai (2013.06.28. )Toplistába ismét bekerült , de ezúttal a femcafé újságírónője "jóvoltából":
P.S. 1. A mai (2013.06.28. )Toplistába ismét bekerült , de ezúttal a femcafé újságírónője "jóvoltából":
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése