HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2016. június 26., vasárnap

Gombás resztelt marhamáj petrezselymes újkrumplival, tejfölös, tepertős jégsalátával

Gombás resztelt marhamáj petrezselymes újkrumplival, tejfölös, tepertős jégsalátával

Szeretem a májat, bármilyen állattól (sertés, marha, szárnyas, hal), és bármilyen elkészítési formában. Gyakran kerül az asztalomra. Épp ezért nagyon csodálkoztam, amikor a háziorvosom azt tanácsolta legutóbb, hogy egyek májat. Nem akarta elhinni, hogy gyakran fogyasztom, még akár májkrém formájában is. Nos, itt van bizonyságul egy recept a mai ebédemhez.

Hozzávalók:

  • 25 dkg marhamáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db chili
  • 15 dkg csiperke gomba
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika 
  • majoranna
  • 2 ek sertészsír 
  • 12 db újkrumpli
  • 2 szál petrezselyem
  • 12 levél jégsaláta
  • 2  gerezd fokhagyma
  • balzsamecet
  • salátaolaj
  • olívaolaj
  • 4 ek tejföl
  • őrölt pirospaprika
  • 2 ek kicsi tepertő
  • 2 szál kapor

Elkészítés:

A krumplit megpucolom, sós vízben megfőzöm.

A salátaleveleket kézzel összetépem, egy tálkába rakom, vágok rá fokhagymát, sózom, borsozom,  meglocsolom az ecettel és az olajokkal, összekeverem. Kanalazok rá tejfölt, török rá tepertőt, díszítem kaporral. Beteszem a hűtőszekrénybe.

A hagymát, fokhagymát aprítom, a májat csíkokra vágom. A paprikákat felkarikázom, a paradicsomot darabolom, a gombát szeletelem.

Egy serpenyőben kevés zsíron megpirítom a hagymát, ráteszem a májat,fehéredésig sütöm, megszórom borssal, paprikával és majorannával. Hozzáadom a paprikát és a paradicsomot, majd a gomba zömét. Fedő alatt közepes lángon párolom. A végén teszek rá még néhány gombaszeletet.

Tálalok, a tányérra teszek a gombás májból, mellé a krumpliból, vágok rá petrezselymet, sózom, s szórok még rá pirospaprikát.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése