HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. szeptember 21., szombat

Vörösboros ratatouille (francia lecsó) grillezett kolbásszal

Vörösboros ratatouille (francia lecsó) grillezett kolbásszal

Bár a ratatouille-t hívják mediterrán, vagy francia lecsónak is, de azért lényegesen különbözik a mi lecsónktól. A domináns nem a paprika, hanem a zöldségek (cukkini, padlizsán, répa, zellerszára, póréhagyma, zellerlevél, petrezselyem levél, babérlevél), a fűszerezés (rozmaring, kakukkfű, oregano), a magyaroknak meglepő olívabogyó, s a franciák nem használnak hozzá szalonnát, s nem disznózsírral, hanem olívaolajjal főzik. Van, aki cukrozza is.

Hozzávalók :
  • 1/2 cukkini
  • 1/2 sárga cukkini
  • 1/2 padlizsán
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1/2 lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1/2 szál póréhagyma zöldjével
  • 4 újhagyma zöldje
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál zellerlevél szárával
  • 2 db piros paprika
  • 1 db sárga paprika
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 2 db chili paprika
  • 6 db paradicsom
  • 8 szem fekete olívabogyó
  • 1 db babérlevél
  • 1 szál rozmaring
  • 5 szál kakukkfű
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős paprika
  • kakukkfű
  • oregano
  • olívaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • 3 szál sütnivaló kolbász
Elkészítés:

A hagymákat, petrezselymet, zellert darabolom, a cukkinit, padlizsánt, paprikákat és a répát kockára vágom, a paradicsomot negyedelem.

Egy nagyobb serpenyőben olajon a hagymát üvegesre dinsztelem, majd ráteszem a zöldségeke és a fűszernövényeket is, fűszerezem, fedő alatt dinsztelem. Később hozzáadom a zöldeket és az olívabogyót is, ráöntöm a bort.

Amíg a ratatouille fő, grillserpenyőben megsütöm a félbevágott kolbászokat, melyeket megszurkáltam.

Tálaláskor szedek a tányérra a ratatouille-t, rá két darab kolbászt.





P.S. A recept bekerült a Hírkereső mai (2013.09.23.) Gasztro Top-jába:
23.- Vörösboros ratatouille grillezett kolbásszal (Mindmegette)
P.S.1.(2013.09.24.) előrelépett a 21. helyre.
P.S.2. A recept bekerült a tombola Heti Gasztro Top-jába a 13. helyre.  

1 megjegyzés:

  1. Hú,csodásan néz ki!
    Egy pici cukrot én is szoktam tenni,minden paradicsomos kajához,jobban kiemeli az ízét.

    VálaszTörlés