Vörösboros ratatouille (francia lecsó) grillezett kolbásszal
Bár a ratatouille-t hívják mediterrán, vagy francia lecsónak is, de azért lényegesen különbözik a mi lecsónktól. A domináns nem a paprika, hanem a zöldségek (cukkini, padlizsán, répa, zellerszára, póréhagyma, zellerlevél, petrezselyem levél, babérlevél), a fűszerezés (rozmaring, kakukkfű, oregano), a magyaroknak meglepő olívabogyó, s a franciák nem használnak hozzá szalonnát, s nem disznózsírral, hanem olívaolajjal főzik. Van, aki cukrozza is.Hozzávalók :
- 1/2 cukkini
- 1/2 sárga cukkini
- 1/2 padlizsán
- 1 szál sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 1/2 lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 szál póréhagyma zöldjével
- 4 újhagyma zöldje
- 1 csokor petrezselyem
- 2 szál zellerlevél szárával
- 2 db piros paprika
- 1 db sárga paprika
- 1 db csípős hegyes paprika
- 2 db chili paprika
- 6 db paradicsom
- 8 szem fekete olívabogyó
- 1 db babérlevél
- 1 szál rozmaring
- 5 szál kakukkfű
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős paprika
- kakukkfű
- oregano
- olívaolaj
- 1 dl vörösbor
- 3 szál sütnivaló kolbász
A hagymákat, petrezselymet, zellert darabolom, a cukkinit, padlizsánt, paprikákat és a répát kockára vágom, a paradicsomot negyedelem.
Egy nagyobb serpenyőben olajon a hagymát üvegesre dinsztelem, majd ráteszem a zöldségeke és a fűszernövényeket is, fűszerezem, fedő alatt dinsztelem. Később hozzáadom a zöldeket és az olívabogyót is, ráöntöm a bort.
Amíg a ratatouille fő, grillserpenyőben megsütöm a félbevágott kolbászokat, melyeket megszurkáltam.
Tálaláskor szedek a tányérra a ratatouille-t, rá két darab kolbászt.
P.S. A recept bekerült a Hírkereső mai (2013.09.23.) Gasztro Top-jába:
23.- Vörösboros ratatouille grillezett kolbásszal (Mindmegette)
P.S.1.(2013.09.24.) előrelépett a 21. helyre.
P.S.2. A recept bekerült a tombola Heti Gasztro Top-jába a 13. helyre.
Hú,csodásan néz ki!
VálaszTörlésEgy pici cukrot én is szoktam tenni,minden paradicsomos kajához,jobban kiemeli az ízét.