Csülök vörösboros lilakáposztával, sült krumplival és zöldségekkel
Csülköt egész évben lehet sütni, de a karácsonyi asztalon sem vallunk vele szégyent.
Hozzávalók :
- 50 dkg főtt füstölt csülökhús csont nélkül
- 0,5 fej vörös (lila) káposzta
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db narancs
- 1 tk köménymag
- 1 tk cukor
- 1 tk vörösborecet
- 2 db babérlevél
- 2 ek disznózsír
- 12 db közepes burgonya
- 1 db batáta
- 1 db cékla
- 1 ek vörösborecet
- 1 dl vörösbor
- só
- őrölt fekete bors
Elkészítés:
A krumplikat héjában előfőzöm, megpucolom, félbe, háromba vágom.
A batátát és a céklát megpucolom, darabolom, fűszerezem, s egy zsírral kikent tűzálló edénybe teszem.
A csülköt felszeletelem, s kevés disznózsíron a fűszerezett krumplival együtt egy serpenyőbe rakom.
Mindkét edényt beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, és 30 percig sütöm.
Közben egy serpenyőben a köménymagot megpirítom. Rászórom a cukrot, egy kicsit karamellizálom, majd hozzáadom a zsírt, a felkarikázott hagymát, az aprított fokhagymát, végül a legyalult káposztát és a darabolt narancsot. Beleteszem a babérleveleket, sózom, borsozom, beleöntöm a vörösborecetet és a vörösbort, s megpárolom.
Amikor minden elkészült, tálalok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése