Vörösboros pontyhalászlé tésztával, tejföllel
Azért nem neveztem bajai halászlének az ételt, mert a bajai gyufatésztával készül. Én pedig cérnametélttel készítettem a halászlevemet, mert sehol nem találtam gyufatésztát, s egy kis adagért nem volt kedvem tésztát gyúrni, pláne Karácsonykor, amikor itthon van a lányunk, s a feleségem egész nap a konyhában tüsténkedik. Ráadásul nem főztem alaplevet, hanem halászlésűrítmény és leveskocka felhasználásával készült az étel. De azért, így is finom volt. Még egy csavar volt a halászlében, s ezen a halászléfőzés mesterei biztos felháborodnak, léként az előző nap főzött csülök főzőlevét használtam fel. Nekem ízlett.
Hozzávalók:
- 1 ek disznózsír
- 1 db hagyma
- 1 db paradicsom
- 0,5 db csípős zöld paprika
- 2 db chilipaprika
- 1 db burgonya
- só
- őrölt csípős piros paprika
- őrölt fekete bors
- 4 db ponty szelet (patkó) - 60 dkg
- 1,1 l csülök lé, benne
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 tk egész bors
- 1 tk egész kömény
- 1 doboz (20 dkg) halászlé sűrítmény
- 1 db halászlé kocka
- 1 dl vörösbor
- 10 dkg gyufatészta
- 1 dl tejföl
- 4 db chili a tálaláshoz
Elkészítés:
A megpucolt krumplit a csülökkel előfőztem.
A hagymát, paprikákat és paradicsomot felvágom, zsíron megdinsztelem, fűszerezem, hozzáadom a darabolt krumplit, hozzáöntöm a csülök főzőlevét, a halászlé sűrítményt, botmixerrel összekeverem.
Felrottyantom, beleteszem a halászlékockát, a patkókat és a tésztát, beleöntöm a vörösbort.
Tálaláskor szedek a levesből tésztával, 1 db patkót rakok bele, rá egy kanál tejfölt és egy chilit.
P.S. Próbáltam a receptet a NoSalty-ra feltölteni, de nem jött össze, hol összeomlott a rendszer, hol azt mondta, nem vagyok regisztrált szakács (több mint 600 recepttel!!!). Végül a negyedik próbálkozás után meguntam, s e-mailben elküldtem a receptem. Kíváncsi vagyok, hogy mi történik most. P.S.1. Megjelent.!
Hát elég furcsa recept alapján készült ez a halászlé, de ha neked ízlett...az a lényeg! Egyébként nagyon szép színe van! :)
VálaszTörlés