Fehérboros, tejszínes mandarin-répa krémleves
Szeretem a krémleveseket, nem csak krémes állaguk, de a fűszerezésük miatt is. A gyömbér és a szerecsendió csodásan harmonizál a sárgarépa édességével, s a mandarin édes-savanyú ízével. A bors pedig pikánssá teszi a levest.
Hozzávalók:
- 4 db sárgarépa
(55 dkg) - 0,5 db póréhagyma
- 1 szál újhagyma zöldjével
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 cm-s gyömbér
- 1 db zöldségleves kocka
- só
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 5 dl víz
- 1 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
- 4 db mandarin (25 dkg)
Elkészítés:
A hagymákat és a gyömbért darabolom, a répát megpucolom, hosszába, majd kb 2 cm-es darabokra vágom.
Egy fazékban a vajat olajon megolvasztom, s ebben együtt dinsztelem a hagymákat, a répát és a gyömbért. Felöntöm vízzel, belemorzsolom a leveskockát, fűszerezem.
Amíg a répa fő, lereszelem a mandarinok héját, a gyümölcsöket gerezdekre szedem.
Amikor a répa megpuhult, kiszedek néhányat, a többit botmixerrel összekeverem, beleöntöm a bort és a tejszínt.
Az edénybe visszateszem a félretett répákat, a mandarinhéj reszeléket, s kb. 3 db gyümölcs a húsát, felrottyantom.
Tálaláskor szedek a tányérba levest vegyesen, díszítem mandarin gerezdekkel, s locsolok rá tejszínt. Forrón fogyasztom. Fehérbort iszom hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése