Sárgarépás, narancsos sütőtök krémleves, cointreau-vel
Ez a leves nem egy klasszikus karácsonyi étel, de szerintem az ünnepi asztalon is bátran tálalható.
Hozzávalók:
- 1 db kanadai sütőtök
(93 dkg) - 1 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 2 tk méz
- 1 ek olívaolaj
- 2 db narancs
- 1 l víz
- 1 db zöldségleves kocka
- só
- őrölt fehér bors
- 0,5 zacskó vaníliás cukor
- őrölt szegfűszeg
- őrölt fahéj
- 1 dl főzőtejszín
- 5 cl cointreau
- 2 db dió
Elkészítés:
A tököt félbevágom, magját eltávolítom, majd feldarabolom. A répát megpucolom, nagyobb darabokra, a hagymát négybe vágom.
A zöldségeket egy serpenyőbe rakom, sózom, locsolok rá olajat, csurgatok rá mézet. Letakarom fóliával, s beteszem a 180 C fokra (hőlégkeverésen) előmelegített sütőbe.
A narancsot megpucolom, gerezdekre szedem, a diót feltöröm.
Félóra elteltével leveszem a fóliát, s újabb fél órát sütöm.
Kiveszem a serpenyőt, a tök héját levágom, néhány kockát félreteszek, s a répával, hagymával együtt beteszem egy fazékba. Ráöntöm a vizet, belemorzsolom, a leveskockát, fűszerezem. Beleteszem a narancs felét.
5 Perc főzés után botmixerrel összekeverem, beleöntöm a tejszínt, s a cointreau-t. Tálalok.
Szedek egy tányérba levest, teszek a közepébe egy fél diót, s rakok köré sütőtök kockákat és narancsgerezdeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése