HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. december 16., péntek

Pangasius (cápaharcsa)

Pangasius (cápaharcsa)

Cápaharcsa (Pangasius hypophthalmus)

Praktikák sok gyerekhez blogjában olvastam egy bejegyzést: A hal, ami nem hal címen, melyben igyekszik elvenni a kedvünket e haltól, a tenyésztési körülmények miatt.

Nos, én szeretem a halakat, s egyéb tengeri herkentyűket. Így kedvelem a Pangasiust (mely számos hiedelemmel ellentétben nem tengeri hal) is. Nem azért mert olcsó, hanem mert szálkátlan. Kellően fűszerezve finom étel készíthető belőle. Már több receptet is töltöttem fel. Pl.:

Sült pangasius petrezselymes krumplival, baby répával és zöldborsóval, tejszínes sajtos besamel mártással



Pangasius (cápaharcsa) zöldségágyon, sörben párolva, tejszínnel



Mellesleg a pangasius nem is nagyon olcsó, mélyfagyasztva csaknem azonos árban van a hekk-kel (900 Ft körül), egyébként 1700 Ft-ba kerül akciósan, tehát drágább mint az ugyancsak akciós afrikai harcsa, busa, vagy ponty.

Szerintem a konkurrens cégek lejárató kampánya áll a dolog hátterében. A pangasiust Vietnámban, Kínában nagyüzemű módszerekkel, olcsó munkaerővel tenyésztik, s így komoly konkurrenciát jelent számos cégnek.



Ez a lejáratás nagyon hasonlít a bécsi székhelyű 4 tappancs alapítvány lejárató kampányaihoz, amiket korábban a magyar tömött libák, újabban pedig a magyar csirkék ellen folytattak.

Manapság már szinte mindent tenyésztenek. Itthon a halastavakból számos fajta, pl. a tavi ponty kerül az asztalunkra (aminek pocsolya íze van), de külföldön a lazactól az osztrigáig számos halat és tengeri herkentyűt így állítanak elő, egyrészt, mert az intenzív  halászattal erősen megtizedelték a tengerek, óceánok halállományát, másrészt így gazdaságosabb. Ki tudja, hogy ezeket az állatokat mivel etetik? A lazacoknál pédául szinezékeket is használnak, hogy szebb legyen a színük. Itt nem fanyalgunk?

De a tengerekben számos dolog szennyezi az élő világot, elég csak az olajszállító tankerek okozta szennyezésekre, vagy például a földrengés miatt megsérült japán atomerőműből szivárgó sugárzó vízre gondolni. Az ott lehalászott halakat nyugodt szívvel megesszük.

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szeretjük a disznóhúst is, pedig ezeket a jószágokat is mindenféle moslékkal etetik faluhelyen, a csirkék pedig haltápot (hallisztet) is kapnak, s színezékeket, hogy sárgább legyen a húsuk és a  tojásuk.

A tengerek mentén élő országokban az emberek sok halat fogyasztanak, egészségesebbek, mint mi, a szív és érrendszeri megbetegedések szinte ismeretlenek. Úgyhogy én továbbra is imádom a halakat édesvizűeket és tengeriket egyaránt, és fogyasztom is, amilyen gyakran csak tehetem. A Pangasius  továbbra is a kedvencem marad.

5 megjegyzés:

  1. Csatlakozom Hozzád, nekem sincs rossz tapasztalatom a pangasiussal, pedig az én családom elég sok frissen fogott magyar halat is megeszik hála Legnagyobbikomnak, de néha, ha éppen nincs friss, pangasius is kerül az asztalunkra. Szerintem sem olcsó, de ha beleszámítjuk, hogy ez a hal már konyhakészen kerül a konyhákba, akkor nem vészes. Csak sürgetni nem szabad a felengedtetésnél. Ki kell teríteni a filéket egy nagy tálcára és hagyni a konyhapulton szép lassan kiolvadni, akkor nem puhul el a húsa. Halászlét is készítettem már belőle, és az íze teljesen a magyar szürke harcsáéra hasonlított.

    VálaszTörlés
  2. Azzal én is egyetértek Veled, hogy minden állatot - legyen az hal és tenyésztett, vagy sertés, baromfi, marha stb - ki tudja mivel etetnek. Szerencsére mi csak normális emnnyiségben vagyunk húsevők és így talán annyira nem károsít benünket az a sok táp, adalékanyag, antibiotikum stb. amiket kapnak. Jó volt amikor a férjem még nagy ho-ho-horgász-kodott, mert fogta a folyóvízi halakat. Ma már nem jár, mert a folyóink is igen szennyezettek.
    Egyik bejegyzésedre írt megjegyzésemben már írtam, hogy mi nem szeretjük a tengeri halakat, a pangasius-ról meg most olvastam talán másodszor - valakinél már láttam - de nem néztem utána. Szóval ez a cápaharcsa, na nekem ennyi elég is ismeretnek, maradok a süllőnél, magyar harcsánál, pisztrángnál, pikkelyes nyurga - nem elhízott, löttyedt - pontynál.

    VálaszTörlés
  3. Lívia: az általad említett édesvizű, nálunk is előforduló halak nagyon finomak, én is szeretem őket, bár olcsónak nem mondhatóak. Még a ponty a leginkább elérhető az árát tekintve. Viszont amennyire tudom, omega 3-ban, ami az egészségünkhöz (koleszterin) szükségeltetik, nem bővelkednek, ill. nincs is bennük. A leggazdagabbak e téren a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. (Az omega 3 zsírsavat nem a halak termelik, hanem az algákból, planktonokból nyerik.)

    VálaszTörlés
  4. Igen, tudom én is. Szoktam is enni ritkán tengeri halat, de csak azt tudom mondani, hogy megeszem, de nem szeretem. Az egyetlen tengeri halacska a szardinia, amit olajos, fűszeres, konzervként vásárolok, az mindig van itthon, de ezt sem sűrűn eszem.
    Elfelejtettem tegnap reagálni a 4 mancs (vagy tappancs?) alapítvánnyal kapcsolatban, hogy én, ha rajtam múlna már elvenném tőlük az engedélyt, hogy ne működjenek. Micsoda szemét társaság, hogy a saját hazájuk ellen ügyködnek más országok, Franciaország, Németország stb. javára. Éppen ma hallottam erről a rádióban, hogy már kormányszinten is az illetékesek tettek feljelentést ellenük. Én nevetségesnek tartom egyébként is az állatvédelemnek ezt a változatát, mert nem védenek ők se libát, se csirkét, pénzért vádik másnak az érdekeit ellenünk. Egyébként a haszonállatok védelme ellentmondásos, mert bárhogyan is tartják, jó vagy rossz körülmények között, a cél a levágás.

    VálaszTörlés
  5. megnéztem a pangasius videót már régen,előtte ettem cápaharcsát,azóta már nem ! azért gyanús,hogy a halárak mennek felfelé,a pangasius mindig akciós minden hiperben? inkább eszek hekket,vagy blue whiteingot,esetleg alaszkai tőkehalat

    VálaszTörlés