HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. december 5., hétfő

Santa Claus, Szent Miklós, Mikulás, Télapó - Miklós

Santa Claus, Szent Miklós, Mikulás, Télapó - Miklós 



Saint Nicholastól, a IV. században élt görög püspöktől napjaink Mikulásáig számos változata, neve van a különböző országokban, folklórokban. A teljesség igénye nélkül:  Santa, Father Christmas, Kris Kringle (nem azonos a Chriskindl-vel mely a gyermek Jézus), Sinterklaas, de Kerstman, MikołajNicolausWeinachtsman, Tomte, Joulupukki,  Papa Noel, Pére Noel, Joulupukki, Yule Goat Még az sem egységes, hogy mikor jön a Mikulás. Európa nyugati felén, s nálunk is, December 6-án, Miklós napján (de pédául Hollandia egyes részein mindkét ünnepkor, vagyis nem csak Mikuláskor, hanem Karácsonykor is). Az USA-ban, Kanadában Karácsonykor, az oroszoknál a Санта, Дед Мороз( fagyapó) pedig Újévkor oszt ajándékokat. Nálunk a Mikulás mellett együtt van a Télapó is, mely a nem vallásos változat, s a múlt század elején terjedt el, állítólag Jókai Mór használta ezt a kifejezést először.

És végül említsünk meg néhány segítőt, a krampuszokat, manókat, rénszarvasokat, s az oroszoknál a nálunk ismeretlen társakat: бабушка (anyókát)és Снегурочка (hóleányt).

Örömteli Mikulásvárást kívánok mindenkinek, a Miklósoknak pedig Boldog Névnapot!
Ráklikkelve mozog

A tavalyi bejegyzéseim:


Mikulás


2 megjegyzés:

  1. Neked is csodás ünnepeket kívánok

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, és én is kívánom Neked, bár azt gondolom,- annak ellenére, hogy én is írtam a Mikulásról a blogomban, - hogy elsősorban a pici gyerekes szülők, nagymamák azok akik várják és a Miklósok. Nálam egyik sincs, de szeretem a kedves, szép hagyományokat és szeretek a valamikor élt, emlékezésre érdemes emberekről megemlékezni. Éljen soká Szent Miklós legendája és boldog névnapot a Miklósoknak.

    VálaszTörlés