Eredetileg egy normál gulyáslevest akartam főzni marha lapockából. Aztán eszembe jutott, hogy nyár van, legyen az étel is nyárias. Van itthon zöldbab, tejföl mindig van a hűtőben. Nos, akkor legyen egy palóc gulyás. Ha egy levesben a hús mellett van zöldbab, krumpli és tejföl, az már palócos. Bár az igazi palócgulyásban birka van, de a marha is elmegy.
Hozzávalók:
- 35 dkg marhalapocka
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 2 db burgonya
- 20 dkg zöldbab
- 1 db csípős hegyes paprika
- 1 db paradicsom
- 2 db chili paprika
- kapor
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- köménymag
- 2 ek sertészsír
- 6 dl víz
- 1 ek liszt
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A hagymákat aprítom, a húst kockázom, a zöldségeket tetszés szerint felvágom.
A zsíron a hagymákat megdinsztelem, hozzáadom a húst, megpirítom, szórok rá pirospaprikát. Végül a zöldségeket is megpárolom, feleresztem vízzel, sózom, borsozom, szórok rá köménymagot, vágok bele chilit.
Amikor minden megpuhult, behabarom lisztes tejföllel.
Tálaláskor merek a levesből, teszek rá egy kapor ágat.
Kenyérrel fogyasztom, vörösbort iszom hozzá.
A második tányérnál kanalaztam még rá tejfölt és szórtam rá piros paprikát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése