Vörösboros szarvaspörkölt zsemlegombóccal, áfonyás sárgabarack kompóttal
Ünnepi étel, az ünnepekre készült.
Hozzávalók :
A pörkölthöz:
A zsemlegombóchoz:
A tálaláshoz:
Elkészítés:
A húst alaposan megmosom, megszabadítom a hártyáktól, csíkokra vágom.
A hagymákat darabolom, a répát, gyökeret, paprikát karikákra vágom, a paradicsomot nyolcadolom.
Egy nagy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát, rárakom a húst, majd kicsit később a répát, zöldséget, és a fűszereket. Rövid dinsztelés után feleresztem vízzel, s így főzöm, időnként megkavarom, ha szükséges, öntök még hozzá vizet.
Közben elkészítem a gombócokat. A zsemléket szeletelem, kockára vágom, sütőben megpirítom, a hagymához adom, szórok rá lisztet, összekeverem. Ráütöm a tojást, sózom, borsozom, beleteszem a felaprított petrezselymet, s jól összekeverem, szükség szerinti mennyiségű víz hozzáadásával egy jól formálható, de nem túl lágy masszát készítek. Vizes kézzel gombócokat formázok, majd egy nagyobb edényben forrásban lévő vízben megfőzöm.
Amikor a szarvashús már majdnem puha, hozzáadom a paradicsomot, öntök bele bort, s készre főzöm.
Tálaláskor a tányérra teszek gombócokat, s kanalazok rá bőségesen szarvaspörköltet. Melléteszek egy sárgabarack befőttet, kanalazok bele áfonyalekvárt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése