HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2017. január 18., szerda

Laci bácsi a célpontban

Laci bácsi a célpontban



Laci bácsi, azaz Benke László mesterszakács és mestercukrász, négyszeres olimpiai bajnok, többszörös világbajnok egy hete össztűz alá került. Az Index, Origo, de még a NOSALTY is napi rendszerességgel támadják, gyalázzák.

Én csak állok és csodálkozom. Szerencsétlen mit vétett, hogy most hirtelen ennyien kívánják a vérét, igyekeznek a földbe döngölni.

Laci bácsi tette a dolgát, nívós éttermekben volt chef itthon és külföldön, szakács olimpiákon aranyérmeket szerzett, többszörös világbajnok volt, tanította a jövő (vagyis a a jelen) szakácsait. Idézet a Wikipédiából: " 1966-ban a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnök, ezután a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem séfhelyetteseként munkálkodott. 1971-ben a Sylvanus Szálló konyhafőnöke. 1972-ben Párizsban a Magyar Ház séfjeként dolgozott, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátó Technikum tanára volt 18 évig, ahol "Kiváló pedagógus" kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben újra tanulni kezdett, aminek eredménye lett a mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgája. 1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1981-ben Hollandiában dolgozott. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a "Legjobb Étterem" címmel tüntettek ki. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 1998-ban a "Chaine des Rotisseurs" lovagja. 2000-ben szakácskönyvet adott ki, ezenkívül több szakácskönyv szerzője is." De dolgozott a spanyolországi Sevillában is.

A TV2 műsorában éveken keresztül volt látható, manapság az ATV-ben főz, valamint a Youtube-on nézhetőek a főzővideói.

A műsoraiban reklámoz különböző gasztrokészítményeket, valamint ő a Teletál reklámarca is. Lehet, hogy ez a baj, hogy egy 68 éves ember, aki egész életét végigdolgozta, a gasztronómiában és a gasztronómiáért ténykedett, még mindig a figyelemközpontjában van, még mindig aktív, s uram bocsá!, még ezzel egy kis pénzt is keres a nyugdíja mellé?

Én soha nem találkoztam Laci bácsival - aki mellesleg fiatalabb, mint én - de drukkolok neki, hogy ne viselje meg nagyon ez a nemtelen támadássorozat.

Tudom, hogy a mai "konyhaművészet" - ben mások az irányok, bár nekem a fine-dining nagyon nem tetszik, mint ahogy a zseniálisnak kikiáltott Blumenthal boszorkánykonyhája sem. DE!!! Azért a régi öregeket sem kellene porig alázni, akik sokkal közelebb állnak a valós élethez, főleg a XXI. század szegény, s egyre lejjebb süllyedő életszínvonalú Magyarországában élő emberekhez.

Azért, ha valaki nem csak itthon bizonyított, de külföldön is, négyszeres olimpia bajnok volt, többszörös világbajnok, a többiről most ne is beszéljünk, csak ért valamint a gasztronomiához! Ki büszkélkedhet még ilyen eredményekkel? Talán egyszer majd Széll Tamás léphet a nyomdokába, ő egy új generáció, más irányzatot képvisel, évek óta csak azzal foglalkozik a csapatával, segítőivel  együtt, hogy készül a nagy megmérettetésre. (Bár nem tudom, de szerintem Benke László nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy csak egy versenyre készüljön huzamosabb időn keresztül. Neki feltehetőleg a munkahelyén - például a Gundelben - kellett helytállni. De neki még olyan lehetősége sem volt - mint Széll Tamásnak - hogy a facebook-on lehet a plakátjára szavazni.)

Nekem az egész történetben az a legszomorúbb, hogy ez a történet letérképezi a mai magyar valóságot, az acsarkodást, az egymás elleni nemtelen támadásokat, amit a mai politikai légkör okozott.

2 megjegyzés:

  1. Igazad van Endre, és leképezi az öregekkel szembeni abszolút tiszteletlenséget, túl azon, hogy Laci bácsinak meg illenék, illett volna már tisztességgel visszavonulnia, arról nem ő tehet, Hogy az ATV századszor ismétli a sorozatát, mert az már nem friss sorozat. Valamikor az volt a főzési trend, ahogy ott főz Laci bácsi, de ezért ostorozni, gúnyolni nagyon mocskos dolog.

    VálaszTörlés
  2. Talan meg igazat is adnek, ha arrol lenne szo, hogy Laci bacsi kepeben a hagyomanyos konyhat tamadjak a "modern konyha" kepviseloi. Csakhogy ez nem igaz, az igenyes konyha partoloi tamadjak azt az igenytelen konyhat, amit Laci bacsi kepvisel, es teljesen igazuk van. O kepviseli mindazt, amit a magyar konyha az elmult evtizedek melypontjaval jelentett,es amitol szabadulni kellene most mar mielobb. A mindent lisztezo, mindenre vegetat szoro, szar alapanyagot es kenyelmi termekeket hasznalo, rossz technologiat alkalmazo, hibakkal teli konyhat. Tessek megnezni a videoit, amik a mai napig sorra kerulnek fel pl. a Youtubra es amiket sorra vetit a teve. Sorra teli olyan baromsagokkal, hogy meg en, az amator is forgatom a szemem. Az a "rizotto" meg az a "jus", meg ahogy "lepirit" es hosszan lehetne sorolni. Mesterszakacs meg mestercukrasz? Hagyjuk mar ezt, aki kicsit is ismeri jobban ezt a teruletet, az pontossn tudja mit ernek ezek a cimek, akarcsak a "vilagbajnoksag" meg az "olimpia". Szell Tamas mar most messze tulszarnyalta Laci bacsit, o egy valoban rangos melegkonyhas versenyen ert el gyonyoru eredmenyt, ahol tenyleg a nemzetkozi elvonal indul.

    VálaszTörlés