Vörösboros tejfölös babgulyás csülökkel, nokedlivel
Bár a naptár még augusztust mutat, s eszerint még nyár lenne, az időjárás azonban nem vesz erről tudomást, s inkább őszies a természet. Bár most épp nem esik, de kifejezetten hűvös van. Ezért ma ismét egy téli kaját készítettem, babgulyást. Ezúttal csülökkel és nokedlivel. Mivel egy ismerős, aki itt segédkezik a kertben, ma ünnepli a születésnapját, még egy brandy is lecsúszott az ebéd előtt.
Hozzávalók:
- 25 dkg füstölt csülök
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 ek disznózsír
- 20 dkg tarkabab
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem-
gyökér - 1/2 zeller
- 1db paprika
- 1 db csípős hegyes zöldpaprika
- 3 db chilipaprika
- 2 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 4 szál zellerlevél
- 6 szál petrezselyem
- 1 kk köménymag
- 1 tk chiliszósz
- 1 ek gulyáskrém
- só
- őrölt csípős pirospaprika
- őrölt fekete bors
- 1 dl vörösbor
- 1 csésze liszt
- 1 db tojás
- víz
- 1 dl tejföl
- chili (díszítésnek)
- petrezselyem (díszítésnek)
Elkészítés:
A babot és a csülköt előző éjszaka beáztatom.
Másnap reggel a csülköt felteszem főni, másfél óra elteltével kiveszem a főzővízből, kicsontozom, nagyobb darabokra vágom. A szalonnát felkockázom.
A hagymákat aprítom, a répát, gyökeret, zellert, zellerlevelet, petrezselymet nagyobb darabokra, a paprikákat felszeletelem a paradicsomokat félbe vágom.
Egy lábasban a zsíron a szalonnát megpirítom, hozzáadom a hagymát, ráteszem a csülköt, majd a zöldségeket, rövid ideig párolom.
Beleteszem a babot, majd felöntöm a csülök főzővizével (ha kevés, kiegészítem vízzel), belerakom a babérlevelet, a petrezselyem és zellerlevelet, fűszerezem. Mielőtt a bab és a zöldségek megpuhulnának, öntök bele vörösbort.
Közben elkészítem a nokedlit, beleszaggatom a levesbe.
Tálaláskor merek egy tányérba levest vegyesen, teszek rá két kanál tejfölt, megszórom petrezselyemzölddel, s díszítem egy chilivel.
Házi kenyérrel eszem, vörösbort iszom hozzá.
P.S. A Hírkereső 2015.08.28. Recept Napi Top-jában:
3. Vörösboros babgulyás csülökkel és nokedlivel(Mindmegette)
P.S.1. A Hírkereső 2015.08.30. Recept Heti Top-jában:
10. Vörösboros babgulyás csülökkel és nokedlivel(Mindmegette)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése