HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. augusztus 22., szombat

Vörösboros tejfölös babgulyás csülökkel, nokedlivel

Vörösboros tejfölös babgulyás csülökkel, nokedlivel


Bár a naptár még augusztust mutat, s eszerint még nyár lenne, az időjárás azonban nem vesz erről tudomást, s inkább őszies a természet. Bár most épp nem esik, de kifejezetten hűvös van. Ezért ma ismét egy téli kaját készítettem, babgulyást. Ezúttal csülökkel és nokedlivel. Mivel egy ismerős, aki itt segédkezik a kertben, ma ünnepli a születésnapját, még egy brandy is lecsúszott az ebéd előtt.


Hozzávalók:


  • 25 dkg füstölt csülök
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek disznózsír
  • 20 dkg tarkabab
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem-
    gyökér
  • 1/2 zeller
  • 1db paprika
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 3 db chilipaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 4 szál zellerlevél
  • 6 szál petrezselyem
  • 1 kk köménymag
  • 1 tk chiliszósz
  • 1 ek gulyáskrém
  • őrölt csípős pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • 1 dl vörösbor
  • 1 csésze liszt
  • 1 db tojás
  • víz
  • 1 dl tejföl
  • chili (díszítésnek)
  • petrezselyem (díszítésnek)

Elkészítés:

A babot és a csülköt előző éjszaka beáztatom.

Másnap reggel a csülköt felteszem főni, másfél óra elteltével kiveszem a főzővízből, kicsontozom, nagyobb darabokra vágom. A szalonnát felkockázom.

A hagymákat aprítom, a répát, gyökeret, zellert, zellerlevelet, petrezselymet nagyobb darabokra, a paprikákat felszeletelem a paradicsomokat félbe vágom.

Egy lábasban a zsíron a szalonnát megpirítom, hozzáadom a hagymát, ráteszem a csülköt, majd a zöldségeket, rövid ideig párolom.

Beleteszem a babot, majd felöntöm a csülök főzővizével (ha kevés, kiegészítem vízzel), belerakom a babérlevelet, a petrezselyem és zellerlevelet, fűszerezem. Mielőtt a bab és a zöldségek megpuhulnának, öntök bele vörösbort.

Közben elkészítem a nokedlit, beleszaggatom a levesbe.

Tálaláskor merek egy tányérba levest vegyesen, teszek rá két kanál tejfölt, megszórom petrezselyemzölddel, s díszítem egy chilivel.

Házi kenyérrel eszem, vörösbort iszom hozzá.



P.S. A Hírkereső 2015.08.28. Recept Napi Top-jában:
3. Vörösboros babgulyás csülökkel és nokedlivel(Mindmegette)
P.S.1. A Hírkereső 2015.08.30. Recept Heti Top-jában: 
10. Vörösboros babgulyás csülökkel és nokedlivel(Mindmegette)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése