HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. augusztus 26., szerda

Almás pite dióval, rummal

Almás pite dióval, rummal


Rengeteg nyári almánk termett. Amíg öreg barátunk jó erőben volt, almabort készített belőle. (A cider kezd divatba jönni nálunk is újra.) A feleségem már sokat elajándékozott, meg süteményekbe is használt belőle.

Most egy almás pite receptjét írom le.

Hozzávalók:


  • 25 dkg liszt
  • 1 kk cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 ek víz
  • 6 db alma 
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0,5 vanília rúd
  • 3 cl fehér rum
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg dió 
  • 0,5 tojás
  • porcukor

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sütőporral, sóval és cukorral, egy halmot készítünk a deszkán. A mélyedésbe tesszük a kockára vágott vajat, a tejfölt és a felvert tojást. Átgyúrjuk, míg összeáll a tészta és sima felületű nem lesz. Fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük egy órát.

Közben elkészítjük a tölteléket. A dió felét aprítjuk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromot, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, valamint az aprított diót. Tíz percig pároljuk, beleöntjük a rumot.

A hűtőből kivett tésztát kétfelé osztjuk, s a tepsi méretére nyújtjuk 4-5 mm vastagságban.

Egy tepsit kilisztezünk, erre fektetjük a nagyobbik tésztalapot, a széleket eldolgozzuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, erre elsimítjuk a tölteléket, majd rátesszük a másik lapot. Megszórjuk dióval, s megkenjük tojással, villával megszurkáljuk..

180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 30 percig sütjük. Amikor kihűlt felvágjuk, s megszórjuk porcukorral.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése