HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. augusztus 12., péntek

Vörösboros fejtett bableves csülökkel

Vörösboros fejtett bableves csülökkel

Hozzávalók :
  • 1 db kisebb füstölt csülök 
  • 25 dkg fejteni való bab
  • 1 db vörös hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárga répa
  • 1 db petrezselyem győkér
  • 1 db kisebb zeller gumó
  • 1 db paradicsom
  • 1 db hegyes csípős paprika
  • chili paprika
  • zeller levél
  • petrezselyem levél
  • olaj
  • vörös bor
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • őrölt kömény
  • liszt
  • tejföl
Elkészítés:

A csülköt előző este beáztatom. Másnap felteszem főni. Közben kifejtem a babot, megmosom. A hagymákat apróra vágom. A répát, petrezselyem gyökeret, és a zeller gumót megpucolom. A répákat hosszában kettévágom, s darabolom, a zeller gumót négybe vágom. A paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra, a petrezselyem és zeller leveleket nagyobb darabokra vágom.
Amikor a csülök majdnem megfőtt, kiveszem a léből és kicsontozom, s kisebb darabokra vágom. A levet félreteszem (az esetleges habot leszedem róla).
Egy másik edényben kevés olajon megdinsztelem a hagymát, ráteszem a zöldségeket, s együtt tovább dinsztelem. Felöntöm a csülök levével, belehelyezem a csülök darabokat, fűszerezem, készre főzöm. A végén öntök bele vörös bort, s keverek bele egy kevés lisztet. (Aki akarja, készíthet rántást.)
Tálaláskor egy tányérba merem a levest, teszek rá tejfölt, s díszítem chili paprikával, petrezselyem levéllel.

5 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon finom és guszta, az ember megéhezik tőle újra.

    VálaszTörlés
  2. Épp tegnap volt nálunk is. Énis így főzöm, csak még házi csipetkét is teszek bele.

    VálaszTörlés
  3. Én is szoktam, de most lusta voltam csipetkét csinálni.

    VálaszTörlés
  4. Jó kis tartalmas leves ez csipetke nélkül is!!

    VálaszTörlés
  5. Ma megvettem a következő adag fejteni való babot és csülköt. A napokban még gazdagabban és csipetkével fogom elkészíteni kedvenc levesemet.

    VálaszTörlés