Vörösboros, paradicsomos, chilis töltöttkáposzta
Az ételt szabolcsinak tartják, nevezik cigány töltött káposztának is, de ismert az ukrán konyhában is.
Hozzávalók:
- 1 kis fej káposzta
- 30 dkg vegyes darált hús (sertés, marha)
- 10 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 db tojás
- 4 db chili paprika
- só
- őrölt csípős piros paprika
- őrölt fekete bors
- őrölt kömény
- majoranna
- 1/2 l paradicsomlé
- chili szósz
- 1 dl vörös bor
- 4 szál petrezselyem
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
Egy nagy fazékban felteszek sós vizet forrni, beleteszem a káposztát, melynek előzőleg kivágtam a torzsáját. Mikor félig megfő, leszedem a leveleit. A nagyobbakból 4 szépet félreteszek, a többit csíkokra vágom.
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és a fokhagyma felét, beledobom a darált húst is, egyet-kettőt forgatok rajta, majd beleteszem egy keverőtálba.
Egy serpenyőben kicsit megpirítom a rizst, majd felengedem vízzel és félig megfőzöm. Beleteszem a keverőtálba. Hozzáadom a fűszereket: beleütöm a tojást, összekeverem. A masszát beletöltöm a levelekbe.
Egy edénybe teszek a vágott káposztából, ráteszem a töltelékeket, majd beborítom a maradék káposztával, ráöntöm a káposzta főzőlevét és a paradicsomlevet, hogy ellepje. Sózom, borsozom, szórok rá piros paprikát, beleteszem a fokhagyma másik felét, s a babérleveleket. Egy tányért helyezek rá, hogy lenyomja töltelékeket. Mikor majdnem megfőtt az étel, hozzáöntöm a vörösbort.
Tálaláskor egy tányérra szedek a káposztából, teszek rá egy tölteléket, adok hozzá egy kanál tejfölt, locsolok rá chiliszószt, s díszítem chilivel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése