HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. november 4., hétfő

Vörösboros paradicsomos, chilis töltöttkáposzta

Vörösboros, paradicsomos, chilis töltöttkáposzta


Az ételt szabolcsinak tartják,  nevezik cigány töltött káposztának is, de ismert az ukrán konyhában is.

Hozzávalók:

  • 1 kis fej káposzta
  • 30 dkg vegyes darált hús (sertés, marha)
  • 10 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 db tojás
  • 4 db chili paprika
  • őrölt csípős piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • őrölt kömény
  • majoranna
  • 1/2 l paradicsomlé
  • chili szósz
  • 1 dl vörös bor
  • 4 szál petrezselyem
  • 1 dl tejföl

Elkészítés:


Egy nagy fazékban felteszek sós vizet forrni, beleteszem a káposztát, melynek előzőleg kivágtam a torzsáját. Mikor félig megfő, leszedem a leveleit. A nagyobbakból 4 szépet félreteszek, a többit csíkokra vágom.

Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és a fokhagyma felét, beledobom a darált húst is, egyet-kettőt forgatok rajta, majd beleteszem egy keverőtálba.

Egy serpenyőben kicsit megpirítom a rizst, majd felengedem vízzel és félig megfőzöm. Beleteszem a keverőtálba. Hozzáadom a fűszereket:  beleütöm a tojást, összekeverem. A masszát beletöltöm a levelekbe.

Egy edénybe teszek a vágott káposztából, ráteszem a töltelékeket, majd beborítom a maradék káposztával, ráöntöm a káposzta főzőlevét és a paradicsomlevet, hogy ellepje. Sózom, borsozom, szórok rá piros paprikát, beleteszem a fokhagyma másik felét, s a  babérleveleket. Egy tányért helyezek rá, hogy lenyomja töltelékeket. Mikor majdnem megfőtt az étel,  hozzáöntöm a vörösbort.

Tálaláskor egy tányérra szedek a káposztából, teszek rá egy tölteléket, adok hozzá egy kanál tejfölt, locsolok rá chiliszószt, s díszítem chilivel



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése