Csípős lecsó bogyiszlói paprikából császárszalonnával, csípős füstölt kolbásszal, tejföllel, vörösborral
Hozzávalók :- 75 dkg bogyiszlói paprika
- 2 db csípős hegyes zöld paprika
- 4 db chilipaprika
- 2 db nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg paradicsom
- 2 szelet császárszalonna
- 1 szál csípős füstölt kolbász
- olaj
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- vörösbor
- tejföl
Egy nagy serpenyőben olajon megpirítom a hagymákat és a szalonnát, ráteszem a paprikákat, majd a paradicsomot, fűszerezem. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a kolbászt. A végén locsolok rá vörösbort. Elzárom a tűzhelyet, s hagyom egy kicsit hőntartáson, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor egy mély tányérba merek a lecsóból, kanalazok rá tejfölt. Fehérkenyérrel fogyasztom.
P.S. Ezt a lecsót kizárólag azoknak ajánlom, akik szeretik a csípős, erősen fűszeres ételeket. Akik ezt nem kedvelik, azok inkább lecsópaprikából főzzenek lecsót csípős paprika és chili nélkül.
P.S. A recept megjelent a Mindmegette.hu okdalon (ez a 231. receptem náluk), s szerepel a Hírkereső recept válogatásában:
09:11
Biztos finom a csípős lecsód! Amióta unokáim vannak, azóta leszoktunk a csípős ételekről, aki akarja utólag egyénileg tehet a saját tányérjába valamilyen erős paprikát. Persze, tudjuk, hogy az nem ugyanolyan, mint mikor belefő.
VálaszTörlésÚgy van, ahogy írod. Utólag fűszerezve, már nem az igazi. Ráadásul a bogyiszlói, meg a hegyes paprika már eleve csípős. Ezért is írtam az utóíratban, hogy a csípős ételeket kedvelő (s megenni tudóknak) ajánlom ezt a receptet.
TörlésMellesleg, ha a feleségem még enne is a főztömből, ezt nem enné meg, mert nem szereti az erőset. A lányunk sem, de ő nincs is itthon.
Húúú, én szeretem a csípőset, sőt a lecsó csak úgy isteni, de ettől biztosan az asztalkörül futkosnék, minden egyes falattal!!! Szívesen meg kóstolnám:))
VálaszTörlés