Tejfölös mangold (mángold) tőtike fehérboros bazsalikomos paradicsomszószban, petrezselymes sós krumplival
A mángold a kertünkben terem. A feleségem nem szereti, ezért egy kivételével kiirtotta. Én viszont kedvelem, s már sokféleképp készítettem belőle ételt.
Hozzávalók:
Töltelék:
- 8 db nagy mangold levél (a kertünkből)
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg marha-sertés darálthús
- 1/2 pohár rizs
- 1 db nagyobb csiperke gomba
- 1 db tojás
- 1 db chili paprika
- 1 db cseresznyepaprika
- petrezselyemzöld
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős piros paprika
- kakukkfű
- Vegeta
- olíva olaj
- tejföl
Szósz:
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db nagy paradicsom
- 1 doboz (70 gr) sűrített paradicsom
- petrezselyem
- bazsalikom
- só
- őrölt fehér bors
- őrölt csípős piros paprika
- 2 dl fehérbor
Köret:
Elkészítés:
A rizst félig megfőzöm. A mangold leveleket előfőzöm (hogy könnyen tudjam hajtogatni)
A krumplikat pucolás után kockára vágom, s sós vízben megfőzöm.
A hagymákat, chili és paradicsompaprikákat, s a gombát aprítom Olajon a hagymákat dinsztelem, a darált húst megpörkölöm, hozzáadom a gombát is, fűszerezem. Beleteszem egy keverőtálba, hozzáadom a rizst, az aprított petrezselymet, ráütöm a tojást, jól összekeverem. Megtöltöm a mangold leveleket, a széleket és a végeket felhajtom, fogpiszkálóval rögzítem.
A szószhoz az aprított hagymákat dinsztelem, hozzáadom az apróra darabolt paradicsomokat, chilit, petrezselymet és bazsalikomot, majd beleteszem a sűrített paradicsomot, fűszerezem, belerakom a tőtikéket. Amikor már majdnem kész, beleöntöm a fehér bort.
Tálaláskor teszek a tányérra tőtikét, szószt és krumplit. A tőtikére kanalazok tejfölt, szórok rá piros paprikát, a krumplira hintek borsot, s vágok rá petrezselyemzöldet.
P.S.: A recept bekerült a Hírkereső.hu és a Kapu.hu toplistáiba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése