HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. február 29., szerda

GoodFood magyarul

GoodFood magyarul

A ma reggeli Start Pluszban  (ATV) a GoodFood főszerkesztője bemutatta az új gasztromagazint, mely a BBC nagysíkerű, a világ 7 országában megjelenő  kiadványának magyar nyelvű változata. A kiadványban a BBC adattárából válogatnak nemzetközi ételeket, s bár nem a magyaros konyhát népszerűsítik, de minden számban lesz egy magyar chef, illetve híres személyiség.

Amin azért meglepőddtem, a főszerkesztő gazdasági újságíró, a gasztronómiához eddig semmi köze nem volt, s a műsorvezető - Mészáros Antónia - kérdésére elmondta, főzni sem tud, a feleség főz a családra, ő csak enni szeret. Ettől persze még tud egy igényes lapot szerkeszteni, főleg, hogy elsősorban hozott anyagból dolgozik.

Sok síkert az új lapnak.

GoodFood Cover 1

2012. február 27., hétfő

Fokhagymás tejszínes csirkemell krumpliágyon csőben sűtve

Fokhagymás tejszínes csirkemell krumpliágyon csőben sűtve

Hozzávalók :
  • 35 dkg csirkemell
  • 6 db nagyobb krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • póréhagyma
  • tejszín
  • tej
  • trapista sajt
  • füstölt porenyica sajt
  • vaj 
  • 1/2 paradicsom
  • csípős hegyes zöld paprika
  • cseresznye paprika
  • petrezselyemzöld
  •  olíva olaj
  • só 
  • őrölt fekete bors 
  • őrölt fehér bors
  • örölt pirospaprika
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • őrölt kömény
  • kurkuma
Elkészítés:

A krumplit felteszem héjában főni, a hagymát, fokhagymát apróra, a pórét karikára vágom. Egy edényben elkészítem az öntetet: a tejszínt és a tejet összekeverem, szórok bele fehér borsot. A sajtokat lereszelem. A csirkemellet csíkokra vágom, sózom, fűszerezem. Egy nyél nélküli serpenyöben a hagymákat üvegesre donsztelem, a húst fehéredésig elősütöm, félreteszem. A serpenyőt kivajazom, belekarikázom a krumplit, sózom, borsozom, ráterítem a hagymás csirkemellet,majd megint krumplit,ismét fűszerezem,  meglocsolom az öntettel.Rakok rá néhány szelet paradicsomot, paprikát, s vágok rá cseresznyepaprikát.

180 fokora előmelegített sütőben, légkeverésen megsütöm, 35 perc után rászórom a reszelt sajtot, s kevés prézlit, majd 5 perc elteltével grill fokozaton aranybarnára pirítom. .



2012. február 26., vasárnap

Banán és narancs pudinggal, csokoládéval, mogyoróval, brandyvel nyakonöntve

Banán és narancs pudinggal, csokoládéval, mogyoróval, brandyvel nyakon öntve


Egy kellemes gyümölcsös puding.

 Hozzávalók :
  • 1 tasak vanília ízű pudingpor
  • 1/2 liter tej
  • 1/2 banán
  • 1/2 narancs
  • 1/4 tábla étcsokoládé
  • mogyoró
  • brandy

Elkészítés:

A pudingot a tasak utasítása szerint megfőzöm.

Közben felszeletelem a banánt, s a narancsot. Néhány darabot félreteszek, a többit feldarabolom.

Amikor a puding kihűlt, beleteszem a feldarabolt gyümölcsöket, mogyorót, poharakba öntöm. Ráteszem a szeletelt gyümölcsöket, a csokoládét, locsolok rá brandyt, s beteszem a hűtőbe.

Lányunk születésnapja

Lányunk születésnapja

Ma van a nagy nap, a nejem kiszaladt a virágpiacra, s ezt a szép együttest hozta:


Én egy Boldog Születésnapot felíratú pezsgővel köszöntöttem fel:


Persze volt még más ajándék is, de azokat nem örökítettem meg (az enyém amúgy is csak egy boriték volt).

2012. február 25., szombat

Lányunk születésnapi tortája

Lányunk születésnapi tortája

Lányunk még abban a korban van, amikor nyugodtan bevalhatja évei számát. Holnap lesz 33 éves.
A szülinapi tortát, ami mindig a kedvenc, marcipán volt,  eddig az Újlaki templom melletti cukrászdában rendeltük meg, idén azonban a feleségem sütötte meg.



Még ha nem is olyan, mint amilyet egy cukrász készít, azért szépre sikeredett, s ezuttal nem marcipánnal, hanem csokoládébevonattal  készült:

Kolbászos zöldségleves gazdagon - Mindmegette


A fenti címen jelent meg a Mindmegetté-n a

Vörösboros zöldségleves gazdagon, míves parasztkolbásszal

receptem, mely a 143., aminél nem tudni miért, a címet megváltoztatták, s ami a lényeg, a vörösbor lemaradt nem csak a címből, de a receptből is. Kár, mert így az igazi, s így igazán tőlem való a recept.


Zöldborsóleves csipetkével

Zöldborsóleves csipetkével

Ilyen leves már többször is készült, ezért most csak a fotókat mutatom.



Zöldborsóleves


Zöldborsóleves csipetkével, tejjel



2012. február 24., péntek

Tarka bárka

Tarka bárka

Nem tudom, hogy mit csinál a a fenti blog szerzője, csak sejtem, de a blogbejegyzéseit már jó ideje  vagy legalább egy tucatszor lehet látni naponta a blog.hu gyűjtőblogon. Van úgy, hogy jóformán csak az ő bejegyzései láthatóak. S a bejegyzések újra meg újra megjelennek minden nap.

Jók, jók ezek a bejegyzések, no de a jóból is megárt a sok, ilyen mennyiségben már idegesítőek  Ez már kimeríti a spamelés fogalmát. Abba kellene hagyni. A többi bloggerrael szemben nem tisztességes, hogy valaki ennyire kisajátítsa a gyüjtőblogot.


Vörösboros zöldségleves gazdagon, míves parasztkolbásszal

Vörösboros zöldségleves gazdagon, míves parasztkolbásszal

Hozzávalók :
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • néhány szelet póréhagyma
  • póréhagyma zöldje
  • 1 db karalábé
  • 4 db karalábé levél
  • 1/4 kelkáposzta
  • 1 szelet zellergumó
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db étkezési piros paprika
  • 1 db csípős hegyes zöld paprika
  • 2 db paradicsom
  • petrezselyem levél
  • chili paprika
  • füstölt szalonna bőrével 
  • 1 db tyúkhúsleves kocka
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • őrölt köménymag
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • egy szál míves parasztkolbász
  • olíva olaj 
  • vörösbor
Elkészítés:

A vörös hagymát és a fokhagymát apróra vágom. A póréhagymát, a gyökér zöldségeket, paprikákat és a kolbászt karikázom, a zellert, karalábét, paradicsomot és a  szalonnát kockára vágom, a petrezselymet és a karalábé leveleket aprítom.
Egy lábasban az olajon megsütöm a szalonnát, majd megpirítom a hagymákat, végül a zöldségeket. Fűszerezem, feleresztem vízzel, belemorzsolom a leveskockát. Amikor majdnem megfőtt, beleteszem a kolbászkarikákat, öntök bele vörösbort.



Baconba tekert sertéscomb sült krumplival, ecetes uborkával

Baconbe tekert sertéscomb sült krumplival, ecetes uborkával


A sertéscomb magában is finom, de baconnel együtt fenséges.

 
Hozzávalók :
  • 30 dkg sertés comb
  • 4 szelet bacon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • mustár
  • őrölt fekete bors 
  • őrölt piros paprika
  • 5 db krumpli
  • sertészsír
  • 4 db ecetes uborka

Elkészítés:

Reggel a húst négybevágom, bedörzsölöm a fokhagymával, bekenem mustárral, fűszerezem, betekerem a baconbe, fogpiszkálóval rögzítem, majd beteszem a hűtőbe.

Délben a krumplit félig megfőzöm, megpucolom, s feldarabolom.

Egy serpenyőbe teszek kevés zsírt, belehelyezem a húsokat és a krumplit, s megsütöm,.

A tányérra teszek 2 darab húst és krumplit. Ecetes uborkával tálalom.



2012. február 23., csütörtök

Sült szalonnás sertésmáj, sült krumplival

Sült szalonnás sertésmáj, sült krumplival


Egyik kedvencem a belsőségek közül.

Hozzávalók :
  • 1 db kisebb sertésmáj (kb. 25 dkg)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 6 db krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db chili paprika 
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • olíva olaj

Elkészítés:

A krumplit felteszem héjában főni. A májat megmosom, két szeletet vágok belőle. A szalonnából szeleteket vágok, bevágom. A hagymát karikára vágom.


Egy serpenyőben kevés olajon a szalonnát kisütöm, a fokhagymával együtt.

A krumplit megpucolom, szeletelem. A szalonna zsírjában megsütöm. Majd megsütöm a májat is.

Tálaláskor teszek a tányérra egy májat, rá sült szalonnát, sózom, borsozom, megszórom piros paprikával, ráteszek egy sült fokhagymát, melléhalmozom a krumplit és a hagymát, szórok rá fokhagyma petrezselyem fűszerkeveréket. Díszítem chili paprikával.

2012. február 22., szerda

Nagyon rámjár a rúd

Nagyon rámjár a rúd

Nem elég, hogy a lumbágom, porckorong sérvem gyötör, s a köszvény a lábfejemet is megtámadta, két hete mindkét lábamon trombozis alakult ki. Emiatt már  ki sem tudtam mozdulni a házból, a kutya nagy bánatára. A feleségem csak egy kis kört tesz vele, azt is pórázon, amit ő nem igazán szeret, sőt utál.

És hogy az örömöm teljes legyen, vasárnap arra ébredtem, hogy a az arcom fele iszonyatosan eltorzult. Tavaly áprilisban már volt egy allergiás élményem, akkor a felső ajkam, s az orr alatti rész nővekedett többszörösére. A napot a Szt. Imre kórházban töltöttem étlen, szomjan, ahol össze-vissza szúrkáltak, intravénás injekciókkal és infuziókkal mulattam a napot, majd késő este szabadultam.

Ellenségeimnek sem kívánom ezt az élményt. Gyenge idegzetűek ne nézzék meg a fotókat. Nagyon randa vagyok. Pedig ezek a fotók már a kezelés után készültek, amikor a daganat már a felére apadt. Mára már majdnem teljesen rendbejöttem. Rettegek, hogy mikor jön a következő támadás. Az orvosok szerint akármikor újra kijöhet. S bár tudják, hogy mikre vagyok allergiás (pázsitfű, parlagfű, atka, kutyaszőr, kis mértékben, s ez elhanyagolható: tej), de hogy ezt a daganatot mi váltja ki, azt illetően teljesen tanácstalanok. Akár gyógyszerek is okozhatják.

No, de fő az optimizmus, a bloggolást, s a főzöcskézést  nem hagyom abba, rövidesen felteszem az újabb sertésmájas receptemet.



Elnézést, hogy nyavalyáimmal untattam a kedves látogatót, olvasót, de ki kivánkozott belőlem. Magamon kívúl nem igen tudom megosztani senkivel.

Csokoládés diós kuglóf

Csokoládés diós kuglóf

Egy újabb tészta a feleségem konyhájából.
 
Most még ha akarnék, se jutnék nagyon a tűzhely közelébe, a feleségem órákon át tüsténkedik a konyhában. Bár lassan javul a lábam, kisebb távot már majdnem sántítás nélkül meg tudok tenni a nappaliban, de  még nem esne  nagyon jól a hosszas álldogálás a konyhában dacára a rengeteg gyógyszernek, amit magamba tömök, borogatásnak, jegelésnek, gyulladáscsökkentő kence-ficéknek. Úgy-hogy most nem erőltetem a dolgot. Bár fejben már megsűtöttem a következő adag májat.

Szóval a kuglóf :



Csokoládé reszelékkel és dióval készült.


Sült kacsacomb sült krumplival, vörösborban párolt almás káposztával, ribizli james sárgabarack beföttel

Sült kacsacomb sült krumplival, vörösborban párolt almás káposztával, ribizli james sárgabarack beföttel

Ilyen receptet már korábban is tettem fel, ezért most csak a fotót mutatom meg.



Korábbi receptek:

Sült kacsacomb párolt káposztával, sárgabarackkal


Sült kacsacomb sült petrezselymes krumplival, párolt lila káposztával, mandarinnal

Sült kacsacomb sült kacsamájjal, párolt vörösboros lila káposztával, rizzsel és sült petrezselymes újkrumplival

Sült kacsacomb krumplipürével, párolt lila káposztával és kiwivel


2012. február 21., kedd

Rio Carnival/ Riói karnevál 2012Rio Carnival

Rio Carnival/ Riói karnevál 2012

Február 17-én ez évben is megnyították a Riói karnevált.

A 10 legbeválalósabb csaj, buli van Rióban.  További fotókért kattints a képre!

000 DV1125378

A tarka forgatagról nézzetek meg néhány videót is..

Carnevale di Rio de Janeiro




Brazilian Sexy Carnival - Carnaval Brasileiro !


2012 Rio Body Painting Art in Brazilian Carnival Andrea Martins 



Korábbi kapcsolatos bejegyzéseim:

Samba cocktail


Carnaval Rio de Janeiro/Riói Karnevál


Samba - Rio - Carnival



2012. február 18., szombat

Marhahúsleves zöldségesen, daragaluskával

Marhahúsleves zöldségesen, daragaluskával

Hazalátogatott a lányunk. A cége egy hetes Betriebsferien-t adott a dolgozóknak. Az időzítés majdnem jó, mert pont a születésnapján kell visszautaznia. Dehát azt az előző napon is meg lehet tartani.

A feleségem most süt-főz, igyekszik a picurka lánya kedvében járni.

Erre készült az

Aszaltszilvás mákosguba

is.

No de most a marhahúslevest szeretném megmutatni, mely marhából főtt, sok-sok zöldséggel, s daragaluska készült hozzá. Én még jócskán fűszereztem borssal, paprikával, s tettem rá chili paprikát, a fotó után még egy chilit  is vágtam bele.



100.000 letöltés, a legtöbbet látogatott bejegyzéseim - Statisztika 2010.07.01. - 2012.02.18.

100.000 letöltés, a legtöbbet látogatott bejegyzéseim - Statisztika

2010.07.01. -  2012.02.18.

Nos, a 100.000. oldalmegjelenítés után álljon itt a mai  (2012.02.18. 12.05) aktuális statisztika:

Oldalmegjelenítések száma ma
       156
Oldalmegjelenítések száma tegnap
547
Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban
10 931
Oldalmegjelenítési előzmények (összes)
100 000

2010.10.11.
                                       4 305 Oldalmegjelenítés









2011.03.07., 1 megjegyzés
                 3 013 Oldalmegjelenítés









2011.04.03                           .
            1 900 Oldalmegjelenítés









2012.02.11., 6 megjegyzés                 
1 026 Oldalmegjelenítés









2010.11.05.
                                          791 Oldalmegjelenítés









2010.10.31.                                          
720 Oldalmegjelenítés









2010.10.26.
                                          492 Oldalmegjelenítés









2011.12.26., 2 megjegyzés                    
490 Oldalmegjelenítés









2011.10.21., 8 megjegyzés
                    369 Oldalmegjelenítés









2011.04.21., 8 megjegyzés
                    328 Oldalmegjelenítés



Az első 100.000 oldalletöltés

Az első 100.000!

A mai nap  a déli harangszó alatt (no nem, a harangzúgás  nem engem és a blogomat ünnepelte) gasztroblogom egy fordulóhoz érkezett, elért egy szép kerek számot, a statisztika szerint megtörtént a 100.000 oldalmegjelenítés.

Champagne graphics

Örülök neki, ez felvillanyozza az embert. Bizonyítja, hogy nem csak magamnak írom a bejegyzéseimet, sokan olvassák. Bár erre utaló jelek eddig is voltak, hiszen eddig 135-en jelentkeztek be követőnek, s nem kevés azoknak a száma, akik megjegyzéseket fűznek az írásaimhoz, közülük többen rendszeresen, szinte naponta.

Üröm az örömben, hogy bár sokan látogatjátok a receptjeimet is, s számos megjegyzést (mintegy 1500-at) is fűztetek hozzájuk, a legtöbb látogatót mégis az egyéb írásaim vonzzák. Itt toronymagasan vezet Nigella Lawsonról írt bejegyzésem több mint 4300 oldalletöltéssel.


Köszönöm a törzsközönségemnek  és minden kedves látogatómnak a kedves kitüntető figyelmet. Remélem a jövőben is hűek maradnak blogomhoz. Én a magam részéről ezt azzal kívánom meghálálni, hogy igyekszem jó recepteket, s érdekes írásokat feltölteni.

Kedves Látogató! Örülök, hogy benéztél hozzám. Gyere máskor is! Szívesen látlak, szeretettel fogadlak.