HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. július 23., szombat

Sült kacsacomb sült kacsamájjal, párolt vörösboros lila káposztával, rizzsel és sült petrezselymes újkrumplival

Sült kacsacomb sült kacsamájjal, párolt vörösboros lila káposztával, rizzsel és sült petrezselymes újkrumplival

Hozzávalók:
  • 1 db kacsacomb fejenként
  • kacsamáj 
  • libazsír
  • fokhagyma
  • friss kakukkfű
  • friss majoranna
  • rozmaring
  • vörösbor
  • lila káposzta
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • alma
  • citrom
  • vaj
  • cukor
  • köménymag
  • őrölt fekete bors
  • ecet
  • citromlé
  • ételízesítő
  • új burgonya
  • friss petrezselyem
  • rizs
  • sárgabarackbefőtt
  • áfonyalekvár
Elkészítés:
    A kacsacombokat ételízesítővel vagy sóval, borssal bedörzsölöm, s beteszem a hűtőbe néhány órára.

    A combokat belehelyezem egy nyél nélküli serpenyőbe kevés libazsírra (a kacsa amúgy is sok zsírt fog majd engedni), teszek rájuk-melléjük bőségesen fokhagymagerezdeket, s a kertben frissen szedett kakukkfüvet, rozmaringot és majorannát, kevés vizet öntök alá, lefedem, s nem túl nagy lángon párolom, időnként meglocsolom, a vége felé hozzáöntöm a vörös bort.
    Felteszem a rizst  főni. A krumplit egy serpenyőben a libazsíron megsütöm, megszórom petrezselyemmel.
    Közben felszeletelem a káposztát. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, teszek rá cukrot, karamellízálom. Rádobom a hagymát, megdinsztelem. Hozzáadom a káposztát,almát, néhány szelet citromot, sóval, borssal, köménymaggal ízesítem. Időnként megkavarom. Amikor már majdnem kész, adok hozzá kevés ecetet, citromlevet és vörös bort, készre párolom.

    Amikor a combok már megpuhultak, beteszem a serpenyőt a 200 fokra előmelegített sütőbe, s rövid idő alatt aranybarnára grillezem. Ezalatt kisütöm a szeletelt májat, borsozom.A párolt rizsre teszek kis vajdarabkákat.

    Nagy lapostányérra teszem a combot, mellé egy kupac káposztát, rá a máj szeleteket,  néhány szem sült petrezselymes újburgonyát, a főtt rizst,  fél sárgabarackot, s áfonyalekvárt.

    5 megjegyzés:

    1. Remek finomság, férjem imádná

      VálaszTörlés
    2. Ahogy ránéztem a képre, összefutott a nyál a számban. Nagyon guszta! Te az újburgonyát megsütöd és aztán teszed rá a petrezselymet? Ez újdonság a számomra lehet hogy holnap kipróbálom így!

      VálaszTörlés
    3. Hű, de fejedelmi! Gyönyörű a tálalás és a fotó!
      Csorog a nyálam... :)

      VálaszTörlés
    4. Évának!
      Ha már az elején ráteszem a petrezselymet, akkor megég, ezért csak a vége felé szórom rá. Így is kap egy kellemes sült ízt a petrezselyem.

      VálaszTörlés
    5. Ez igen, ennek minden hozzávalóját szeretjük mi is. A petrezselymet valóban a végén kell rátenni, nem szabad, sütni, se levesben főzni.

      VálaszTörlés