"Rongyos" töltött káposzta, ahogy én készítettem
A Székely konyha felelős szerkesztője, ízlovag, az Erdélyi Ízőrzők blog (melynek nagy megtiszteltetésként én is tagja vagyok) alapítója - Jánossy Alíz - karácsony előtti videójában együtt főzött a gyergyószárhegyi nevelőotthon nevelőnőjével és két tanulójával. A töltött káposzta egy számomra ismeretlen, sohasem hallott változatát készítették, a "rongyos" töltött káposztát. Megjegyzem, a Google sem hozott "rongyos töltött káposzta" néven találatot, sőt Alíz a "Fakanálforgató tollforgató" blogjában is káposztalevelekbe töltötte a szárhegyi töltött káposztáját.
Nos, megmondom őszintén, nekem nem volt kedvem a káposztát levelenként vékony csíkokra vagdosni, s aztán a gombócokat ezekkel a csíkokkal betekergetni, mint ahogy Alíz csinálta a lányával és annak barátnőjével egy későbbi Erdélyi Ízőrzők-beli bejegyzésében. Én savanyított káposzta csíkokkal oldottam meg a dolgot, s nem 150 tölteléket csináltam, mint ő, csupán néhányat.
Az eredményt alább láthatjátok. A fotók alatt van 2 link, melyeken a "rongyos"-hoz hasonlatos káposztás ételek láthatók, az ételek készítésekor nem tudtam, hogy ezek a gyergyószárhegyi rongyos káposzta utánzatai.
Azért mutatok 3 "normál" töltött káposztát is, egy ünnepit, egy majdnem szokásosat, s egy szabolcsi paradicsomosat. Ez utóbbi nem savanyított, hanem édes káposztából készül.
"Normál" töltött káposzták:
Pezsgős újévi töltött káposzta csülökkel, tejfölösen, chilivel
Töltött káposzta sült kolbásszal és sült szalonnával, fehérborral
Vörösboros paradicsomos, chilis töltöttkáposzta
Majdnem "rongyos" töltött káposzták:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése