HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2016. november 30., szerda

Sült csirkecomb sült batátával, sütőtökkel, gombával, borsós rizzsel, céklával és chiliszósszal, valamint yorkshire pudinggal

Sült csirkecomb sült batátával, sütőtökkel, gombával, borsós rizzsel, céklával és chiliszósszal, valamint yorkshire pudinggal

Ezt az ételt a névnapomra készítettem. Nagyon macerás, de egyszer van az embernek egy évben névnapja. A reklám szlogenje szerint: "Mert én megérdemlem!"

A cékla eredetileg sültnek indult, de a feleségem megette - egészségére - így ecetes céklát használtam végül. Az étel előkészítését már napokkal korábban - a csirkecombok pácolásával - elkezdtem. Majd jött a sült köret, végül a csirkecombok sütése, a borsós rizs és a yorkshire pudding.

Hozzávalók:

A csirkecombokhoz:
  • 3 db csirkecomb (98 dkg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős piros paprika
  • 1ek étolaj 
  • 2 szál kakukkfű
A sült batátához:
  • 2 db batáta
  • őrölt fekete bors
  • olívaolaj 
A sült sütőtökhöz:
  • 0,5 db kanadai sütőtök
  • őrölt fekete bors
  • olívaolaj 
A sült gombához:
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 0,5 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • olívaolaj
A borsós rizshez:
  • 1 csésze rizs
  • 1 tk olaj
  • 2 ek zöldborsó
  • őrölt fekete bors
  • olívaolaj
Továbbá:
  • ecetes cékla
  • köménymag
  • chiliszósz
  • 3 db yorkshire pudding (erről lesz majd egy külön bejegyzés)

Elkészítés:

A combokat bedörzsölöm fokhagymával, sózom, borsozom, megszórom piros paprikával, meglocsolom olajjal, s beteszem a hűtőszekrénybe.

A batátát és a céklát meghámozom, kockára vágom, sózom, borsozom, s olajban megsütöm. Beteszem a hűtőbe. (A cékla közben eltűnt.)

A sütőtököt félbevágom, megpucolom a magoktól, s a belsejétől, feldarabolom, sózom, borsozom, olajban megsütöm. A héját levágom, irány a hűtőszekrény.

A csirkecombokat egy serpenyőbe rakom, letakarom alufóliával, felteszem sülni 180 C fokra előmelegített sütőbe.

Közben a rizst egy serpenyőben kevés olajon megpirítom, fűszerezem, felöntöm vízzel, s el kezdem főzni.

A csirke combokat 20 perc után megfordítom, locsolom. Újabb 20  perc  után leveszem a fóliát, a combokat megint megfordítom, locsolom.

Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadom a borsót, összekeverem.

A csirkecombokat 20 perc után megint meglocsolom, a sütőt átkapcsolom grill fokozatra (200 C fok).

Hozzáadom a batátát és a sütőtököt is, hogy átmelegedjenek.

Tálaláskor szedek a tányérra egy combot, mellé a köreteket, locsolok rá chiliszószt, s szedek rá céklasalátát, szórok rá köménymagot, valamit teszek a tányér szélére egy yorkshire puddingot.

Az étel fogyasztása előtt ittam egy skót whiskyt (Ballantine's), majd hozzá egy kellemes vörösbort, s boldog névnapot kívántam magamnak, ha már rajtam kívül ezt senki nem tette meg, még a családom se. (Bár a lányom tegnap célzott rá, hogy majd felköszönt, de úgy látszik mára ezt elfelejtette. No mindegy, én megünnepeltem magam.)

Utólagos  gratulációkat kéretik mellőzni, ezeket már nem fogadom, s nem reagálok rá.






P.S.  Este 1/2 6-kor mégis csak eszébe jutott a feleségemnek, hogy a névnapom van, s felköszöntött. De azért engem lebaszott, hogy miért nem szóltam. Nos, erre nem tudok mit mondani.
P.S. 2. Nem sokra rá a lányom - aki Bécsben dolgozik -  felhívott, hogy túlórázik, de ha hazamegy skypon felhív. Nos! Nem hívott! Nem számít, több is veszett Mohácsnál!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése