Sült malaccomb, velesült sütőtökkel, párolt vörösboros lila káposztával
Az idő már nem is őszies, inkább már a telet idézi. Bár az országban már több helyen havazott, itt Budán - bár nem a sík területen vagyunk - eddig még megúsztuk. Mindenesetre egy malacsült passzol az időhöz.
Hozzávalók :
- 35 dkg bőrös malaccomb
- 1 szelet füstölt szalonna
- 2 ek sertészsír
- 2 tk méz
- 1 kis sütőtök fele
- 1 kis lila káposzta fele
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db alma
- 1 ek cukor
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 tk köménymag
- 2 db babérlevél
- 1 ek vörösborecet
- 1 dl vörösbor
Elkészítés:
A malachús bőrét beirdalom, a szalonnát darabolom, 2 gerezd fokhagymát hosszában szeletelek. A sütőtök magját eltávolítom, feldarabolom, sózom, borsozom.
A malachúst beteszem egy serpenyőbe, kevés zsírt teszek alá, a bőrt is bekenem zsírral, a vágásokba dugok fokhagymát és szalonna darabkákat, fűszerezem, melléteszem a sütőtököt, beborítom fóliával, és beteszem a sütőbe.
A káposztát legyalulom, a hagymát, a maradék fokhagymát, almát aprítom.
Egy serpenyőben a kockára vágott szalonnát kevés zsíron megsütöm, szórok rá köménymagot, rádobom a hagymákat, dinsztelem, megszórom cukorral, karamellizálom. Majd ráteszem az almát és a káposztát, babérlevelet, fűszerezem, locsolok rá borecetet, párolom. Amikor már majdnem kész, locsolok rá vörösbort.
Amikor a sütőtök megsült, kiveszem, a héját levágom.
A malacot időnként meglocsolom a szafttal. Ha a hús már puha, leveszem a fóliát, meglocsolom, s a bőrére csorgatok mézet, szép pirosra grillezem.
Tálaláskor vágok egy szelet húst bőröstül, teszek mellé sütőtököt és lila káposztát.Vörösborral fogyasztom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése