Kelkáposzta főzelék lókolbásszal, tejföllel
A kelkáposzta egészséges, s nem csak a frankfurti levesbe, vagy rakott kelként készíthető el. Gyermekkoromban főzelékként is gyakran ettem, bár nem nagyon kedveltem. A köménymagot - főleg az üres köménymagleves miatt - kifejezetten utáltam. Ma időnként szívesen megeszem. Most éppen lókolbásszal - amit viszont kedveltem, s gyakran ettem pályakezdő koromban, s most több mint 50 év után újra felfedeztem - prezentálom.
Hozzávalók:
- 1 db kisebb fej kelkáposzta
- 2 db burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- napraforgóolaj
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- köménymag
- 5 dkg lókolbász
- 2 kanál tejföl
Elkészítés:
A kelkáposztát alapos mosás után felszeletelem, a krumplit megpucolom, kocára vágom.
Az egészet beteszem egy fazékba, felengedem vízzel, sóval, borssal fűszerezem, s kb. 30 percig főzöm.
Közben megsütöm a kolbászt, félreteszem. Majd elkészítem a rántást. Egy serpenyőben forró olajon megdinsztelem az aprított fokhagymát, hozzáadom a lisztet, s állandó keverés mellett világosbarnára pirítom. Leveszem a tűzhelyről, megszórom köménymaggal és a pirospaprikával, s feleresztem vízzel. Beleöntöm a levesbe, összekeverem, felforralom.
Tálaláskor szedek egy mélytányérba főzeléket, kanalazok rá tejfölt, s szórok rá kolbászt. Barna kenyérrel fogyasztom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése