A mai sütőtökkrémlevesem.
Hozzávalók:
- 1 db kicsi kanadai tök (55 dkg)
- 2 tk cukor
- 2 tk méz
- 1 db krumpli
- 1 db répa
- 1 db 2 cm-es gyömbér
- 1 db húsleveskocka
- só
- őrölt fekete bors
- 6 dl víz
- 1 dl főzőtejszín
- 2 tk tökmag
- 2 db chili
- 2 db magos császárzsemle
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
Elkészítés:
A tököt hosszában négybevágom, magjait eltávolítom, meghámozom, feldarabolom. A répát úgyszintén. Egy serpenyőbe rakom a zöldségeket, szórok rá 2 tk cukrot, locsolok rá olívaolajat és csurgatok rá 2 tk mézet. Berakom a 180 C fokra előmelegített sütőbe.
A krumplit meghámozom, kockákra vágom. A gyömbért megpucolom, aprítom.
20 perc után a serpenyőt kiveszem, a sült sütőtököket és a répát egy fazékba teszem, hozzáadom a krumplit, a gyömbért, felöntöm vízzel. Fűszerezem, s addig főzöm, míg a krumpli is megpuhul.
Közben a tökmagokat és a félbevágott zsemlét megpirítottam.
A leves anyagát és a tejszínt botmixerrel összekeverem, de azért hagyok benne darabokat is, beleszórom a tökmagot. Egyet rottyantok rajta.
Tálalok, a tányérba beletördelem a zsemle felét, locsolok rá olívaolajat, vágok rá chilit. A zsemle másik felét bekenem fokhagymával, s locsolok rá olívaolajat.
Szuper! Minden formában szeretem! Többször főztem én is, persze mindig másként. Ma nem lett, mert mindkét tök ment az új szószomba! Ez egy brutál erős, sütőtökös, kovászos Habanero szósz lesz!
VálaszTörlésA sütőtököt még csak értem a szószban, de a kovász???
Törlés