HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. július 31., vasárnap

Brandyvel flambírozott banán

Brandyvel flambírozott banán

Hozzávalók :
  • 2 db érett banán
  • vaj
  • cukor
  • barna cukor
  • méz
  • brandy
  • tejszínhab
  • csokoládé
Elkészítés:

Egy serpenyőben vajat hevítek, ebben karamelizálom a cukrokat, hozzáadom a mézet, beleteszem a darabolt banánokat, átsütöm, majd brandyvel flambírozom.
Tálaláskor egy tányérra helyezem a banánokat, meglocsolom a cukros lével, öntök még rá egy kis brandyt, nyomok rá tejszínhabot, s díszítem csokoládé darabokkal.



2011. július 30., szombat

My favourite Gastroblog

My favourite Gastroblog

Ha már visszatértem, úgy gondoltam folytatom a díjam odaítélését.

Ezen a héten a díjat Marisz57-nek a Tortafüggő Marisz blog szerzőjének adom, aki végül is sikeresen bejelentkezett az általam készített Papika&Tomato Gastroblog Toplist-be, s csodálatos tortákat, süteményeket készít.


Create your own banner at mybannermaker.com!

Remélem örül a díjamnak,  elfogadja azt, és beilleszti a blogjába.

(A díjjal kapcsolatban lsd: My favourite Gastroblog!)


Mindenkit arra buzdítok, hogy jelentkezzen be a toplistába.
Segítségül ismételten megadom a németül nem beszélőknek az útmutatót:

Paprika&Tomato Gastroblog Toplist

Marisz57 (Marcsi) látogatottsága is növekedett saját maga bevallása alapján,  és folyamatosan halad előre a listában is!

Zöldséges sült garnéla rákok petrezselymes rizzsel

Zöldséges sült garnéla rákok petrezselymes rizzsel

Hozzávalók :
  • 25 dkg garnéla
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1/2 db piros lecsó paprika
  • 1/2 db hegyes csípős paprika
  • 1/2 db piros kápia paprika
  • 2 db chili paprika
  • 2 db paradicsom
  • Vegeta
  • őrölt csipős paprika
  • őrölt fekete bors
  • fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
  • chili szósz
  • szója szósz
  • citrom
  • fehér bor ( Cserszegi fűszeres)
  • rizs
  • petrezselyem
  • fodros petrezselyem
Elkészítés:

A garnélát beáztatom, s jó alaposan megmosom.
A hagymákat apróra vágom, a paprikákat karikára vágom, a paradicsomokat nyolcadolom.
Egy serpenyőben olíva olajon a hagymákat megdinsztelem, hozzáadom a paprikákat, fűszerezem. Jöhetnek a rákok, tovább sütöm így együtt.
A rizst megfőzöm, közben a petrezselymet apróra vágom.
A rákokhoz öntök chili szószt, fehér bort és szója szószt, hozzáadom a paradicsomot.
A rizst sózom, belekeverem az apróra vágott petrezselymet.
Tálaláskor a tányér közepére helyezem a rizst (melyet egy pohár segítségével megformázok), a tetejére helyezek díszítésként egy fodrozott petrezselyem levelet, s köré tálalom a zöldséges garnéla rákokat.
Fehér borral fogyasztom.



Lecsó másképpen: sült császárszalonnával, füstölt csípős mangalica kolbásszal, tejföllel és reszelt sajttal

Lecsó  másképpen:  sült császárszalonnával, füstölt csípős mangalica kolbásszal, tejföllel és reszelt sajttal

Hozzávalók :
  • hagyma
  • fokhagyma
  • paprika
  • csípős hegyes zöld paprika
  • chili paprika
  • paradicsom
  • császár szalonna
  • füstölt csípős mangalica kolbász
  • őrölt csípős piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • olíva olaj
  • tejföl
  • reszelt sajt
  • zsemle
Elkészítés:

A lecsót a szokásos módon elkészítem. A császárszalonnát és a szeletelt kolbászt egy serpenyőben megsütöm. Tálaláskor a lecsóra helyezem a szalonnát és a kolbász darabokat, teszek rá tejfölt és reszelt sajtot, s pirított fokhagymás, olívaolajos zsemlét.

Újra a Gasztro.hu-ban

Újra a Gasztro.hu-ban

A blogom újra látható a Gasztro gyűjtőblog középső sávjában.


2011. július 29., péntek

Egészséges ételek? Egészséges táplálkozás? Egészséges életmód?

Egészséges ételek? Egészséges táplálkozás?

Egészséges életmód?

Életem folyamán sok finomságot ettem, ittam. A világ számos országának a konyháját megkóstoltam. Saját konyhánkban is arra törekedtünk, hogy az étel ne csak finom, hanem egészséges is legyen.

Már a 70-es években elhagytuk az otthoni főzésnél, sütésnél a disznózsírt, napraforgó olajat használtunk.
Iránban például, ahol több mint 4 és fél évet éltünk, de számos alkalommal ott töltöttem akár több hetet is, még ha akartam sem tudtam volna disznó húst enni, vagy disznózsírral főzni. Gyakran nem is napraforgó olajat, hanem kukorica, vagy olíva olajat használtunk. Egyéb növényi olaj is volt használatban, repce, tökmag stb.
De különböző olajokban gazdag magvak is ott voltak az asztalon, mint a pistachia, keshudió, dió, mogyorók stb. Nem beszélve a rengeteg zöldségről, gyümölcsről. Rekeszszámra vettük a gyümölcsöket. Friss narancsból facsartuk mindennap az ivólevet.  A húsoknál pedig marha, baromfi, birka, halak, tengeri herkentyű szerepelt az étlapon.
Mégis ott volt az első infarktusom, mélyvénás trombózisom. (Majd röviddel hazatérésem után a tüdőembóliám. Egy éve megállapították, hogy egy agyi trombózist is sikerült átélnem.)

Itthon továbbra sem használtunk disznózsírt. Jó, időnként ettünk disznóhúst,  birkát csak nagyon ritkán, baromfit gyakran, de főleg én, sok halat. Az átlag magyar legfeljebb Karácsonykor eszik halászlét és rántott pontyot, én viszont hetente többször is fogyasztok halat, rákot, kagylót, ha másképp nem, konzerv formájában. De, mint ahogy a blogomból is kiderül, gyakran készítek folyami és tengeri halakból, tengeri herkentyűkből étkeket.

Ennek ellenére magas a koleszterinem, jóllehet évekig még az Omega-3 tablettákra is sok pénzt kiadtam. (Ma már nem, rájöttem, hogy felesleges pénzkidobás..)

Az évek folyamán egyre erősödött az a meggyőződésem, hogy a nyavalyák zöméért nem, vagy csak nagyon kis részben a helytelen táplálkozás a felelős, sokkal inkább a génjeink befolyásolják életünket, egészségünket. Anyám tüdőembóliában, apám infarktusban halt meg, anyai nagyanyámnak trombózisa volt. Sok vidéki ember ma is zsírral főz, szalonnát eszik, pálinkázik, megissza a maga borát is,  s semmi baja nincs. Családunk öreg barátja 89 évesen úgyszintén, s egészségesebb mint én, orvosnál szinte soha sem volt, nem fáj semmije. (Ami külön bosszantó, szemüveg nélkül olvas.) Életében soha nem sportolt, úszni sem tud.

A másik amire rájöttem, hogy a "táplálkozástudósok" össze-vissza beszélnek, egymásnak homlokegyenest ellenkező teóriákat  állítanak fel. Csak a példa kedvéért: gyermekkoromban a spenót sok gyerek rémeként egészségesnek volt kikiáltva, ma pedig az mondják, nem hogy nem egészséges, de rákkeltő. Vagy a tojás körüli vita már egyenesen nevetséges, sokan állítják, hogy növeli a koleszterinszintet, mások cáfolják.

De ellentmondanak egymásnak a különböző táplálkozási "tanácsadók" is, az általuk megalkotott piramisok még csak véletlenül sem hasonlítanak egymásra. Az egyik amerikai nagy öreg épp a saját teóriája miatt halt meg nem kielégítő táplálkozás miatt.

A propaganda mögött gyakran gazdasági érdekek húzódnak meg. A spenót népszerűsítését Popej alakjával, mely évekig ment rajzfilm formájában, egy amerikai spenótkonzervgyártó finanszírozta. De a bor, vagy sör egészségre való jótékony hatása mögött is a bor, vagy sör termelők állnak. Akárcsak a tej egészséges mivolta mögött, ezt is cáfolták már többen. Bár, többek között, allergiás vagyok a tejtermékekre.

A másik, ami bosszant a propagandában, hogy azt sulykolják belénk, hogy sportoljunk. Nos én fiatal koromban atletizáltam,  versenyszerűleg tornáztam, dzsudóztam. Később amatőrkét számos sportot űztem: asztali tenisz, sízés, tenisz, windsurfe, uszás. Reggelenként fél órát tornáztam, a hobby szobában több "kinzó" eszköz is van. Még egy éve is hetente háromszor, télen nyáron jártam az uszodába, s leúsztam a magam 2 0000 méterét. Az átlag ember életében nem sportolt, sőt lehet, hogy az iskolai tanulmányai alatt tornából felmentett volt, még sincs semmi baja. Nekem lumbágóm, s porckorongsérvem van.

A végső löketet azonban a mai nap adta meg, amitől aztán kibuktam,  s ezért is vetemedtem erre a bejegyzésre, amiért elnézést kérek mindenkitől, aki netán erre tévedt. Háziorvosomnál voltam bizonyos panaszok miatt, aki az alábbi röplapot nyomta a kezembe:

(Rákattintva kinagyítható, s így az apróbetű is olvasható!)

E szerint például a fehér kenyér egészséges (holott újabban a teljes kiőrlésű, vagyis a barna kenyér egészséges voltát hangsúlyozzák), a tengeri és folyami halak csak mérsékelten szerepelhetnek az étrendben, az olajos szardíniától pedig tartózkodni kell, az alkoholtartalmú italok fogyasztása nem ajánlott, (Bernard professzor, a szívsebész kifejezetten ajánlja a vörösbor fogyasztását),  a kávé és a tea mérsékelt élvezete megengedett.

Akkor ez most hogy is van?

Szóval, most sokalltam be. Úgy döntöttem, hogy ezután nem hallgatok a "szakértők"-re, azt eszem, iszom, ami jól esik. A vegetáriánus életmódra nem térek át, a finom sajtokról, húsokról,  halakról, az isteni nedűkről, kávéról, teáról nem mondok le. Ezek végül is hozzátartoznak az élet örömeihez, e nélkül semmit sem ér az egész. Akkor már az ember elmehet fakírnak, remetének, de így  mi értelme van az életnek? A túlvilágban, reinkarnációban, s egyéb badarságban én nem hiszek. Ebben a földi életemben szeretném az életet, s a kulináris élvezeteket élvezni az önsanyargatás helyett.

Lehet, hogy nem kellett volna a vétlen olvasót a gondolataimmal, nyavalygásaimmal terhelni, de kikívánkozott belőlem. Elnézést. Legközelebb igyekszem inkább receptekkel szórakoztatni, elbűvölni kedves látogatóimat.




Nyári minestrone Gremolata-val, Cabanossi-val és Parmezan sajttal

Nyári minestrone Gremolata-val, Cabanossi-val és Parmezan sajttal

Hozzávalók :
  • 10 dkg Cabanossi/vagy füstölt kolbász
  • 2 db újkrumpli
  • 1/2 db sárgarépa
  • 1/2 db fehérrépa
  • 1/2 db karalábé
  • 1/2 db zeller
  • zeller levél
  • petrezselyem levél
  • fodros petrezselyemlevél (díszítéshez)
  • bazsalikom
  • 1 szelet káposzta
  • néhány zöldbab/sárgabab
  • kevés zöldborsó
  • 2 rózsa karfiol
  • 2 szál újhagyma zöld szárával
  • 2 db paradicsom
  • 1/2 db hegyes csípős zöld paprika
  • 1/2 db piros/sárga csípős hegyes paprika
  • 1/2 db kápia paprika
  • 2 db chili paprika
  • olíva olaj
  • citrom
  • 5 fokhagymagerezd
  • csirkeleves kocka
  • Vegeta
  • őrölt fekete bors
  • fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék 
  • chili szósz
  • reszelt Parmezan sajt
  • Orecchiette-Nudeln, vagy Conchiglie Rigate tészta
Elkészítés:

A leves hozzávalóit megpucolom, megmosom és feldarabolom. A Cabanossit szeletelem.
Egy lábasban olajat hevítek, ezen megsütöm a kolbászszeleteket. Hozzáadom a zöldségeket, s rövid ideig együtt sütöm. Öntök hozzá vizet, beleteszem a leves kockát, majd kicsit később  a tésztát, s az egészet kb még 12 percig főzöm. Mielőtt kész, hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsozom, s teszek rá zeller és petrezselyem leveleket.
Míg a leves fő, elkészítem a Gremolata-t. Kevés olíva olajba reszelek a citromhéjából, adok hozzá néhány csepp citromlevet, s hozzá keverem az apróra vágott fokhagymát és petrezselyemzöldet.

A levest a Gremolata-val szervírozom, szórok rá Parmezan-t, s díszítem petrezselyem, zeller és bazsalikom levelekkel..

2011. július 28., csütörtök

Hideg kovászos uborka krémleves

Hideg kovászos uborka krémleves

Hozzávalók :
  • 6 db kovászos uborka
  • 2 dl uborkalé
  • 1 dl tejföl
  • 0,5 dl főző tejszín
  • petrezselyem zöld
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • őrölt fekete bors
  • fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
  • kenyér
  • olíva olaj
Elkészítés:

A hűtőből kivett uborkákat a botmixer keverőtáljába karikázom, hozzáadom az apróra vágott fűszernövényeket és a fűszereket, s ráöntöm az uborkalevet. Botmixerrel összekeverem (ehhez a Mindmegette receptversenyen nyert Philips botmixert használtam). Hozzáadom a tejfölt és a tejszínt, újra keverem. Aki hígabbat szeretne, önthet hozzá kevés tejet. A szelet kenyeret megpirítom, kockára vágom. A levest kiöntöm egy kis tálba, rárakom a kenyérdarabokat, locsolok rájuk olívaolajat, s húzok néhány csíkot a levesre is.

Hőségben kifejezetten jól esik ez a savanykás hideg leves, s percek alatt kész, nem kell órákat a konyhában eltölteni. Nos, most nem épp a kánikula tombol, de ezt a levest még az októberi esős időszak beköszönte előtt készítettem. Remélem, azért még lesz nyár és meleg, a hűtőben van még kovászos uborka!



2011. július 27., szerda

Goldenblog 2011

Goldenblog 2011

Kedves látogató!
Beneveztem a blogomat a HVG blogversenyre. Kérlek támogass! Szavazatod előre is köszönöm.



A szavazás augusztus 8-án reggel (7 óra 7 perckor) indul és 21-én éjfélig tart.



Saláta szardinellával

Saláta szardinellával

Hozzávalók :
  • 1 db étkezési paprika
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kisebb vörös hagyma
  • 1 doboz szardinella
  • bazsalikom
  • bors
  • citromlé
  • olíva olaj
  • 1 db zsemle
  • vaj
Elkészítés:

Egy tálkába felszeletelem a paradicsomot és a hagymát, karikázom a paprikákat. Sózom, borsozom, meglocsolom a citromlével és olívaolajjal. Összekeverem, ráteszem a halat, bazsalikom levéllel díszítem, s beteszem a hűtőbe.
Fogyasztáskor egy zsemlét kettévágok, megpirítom, s megkenem vajjal.

Ezt az ételt még a kánikula idején készítettem,  nem volt kedvem főzni, s a hideg étel is jobban esett, mint egy meleg fűszeres húsos étel. Remélhetőleg nem múlt még el a nyár, s az októberi-novemberi idő után még visszatér a meleg.


Zuppa di frutti di mare a modo mio (Hobbychef), Tengergyümölcsei leves, ahogy én csinálom

Zuppa di frutti di mare a modo mio (Hobbychef)

Tengergyümölcsei leves, ahogy én csinálom

Hozzávalók :
  • 1 db baby polip  fele (17 dkg)
  • 25 dkg garnéla rák
  • 25 dkg fekete kagyló
  • 1 kis doboz paradicsompüré (70 gr)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma zöldestől
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 4 db chili paprika
  • citrom
  • 1 db halászlé kocka
  • 1 db csirkeleves kocka
  • 1 db zöldségleves kocka
  • olíva olaj
  • 1 dl brandy
  • 2 dl fehérbor (Cserszegi fűszeres)
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • oregano
  • friss kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • főző tejszín
  • 1/2 bagett
Elkészítés:

A tengergyümölcseit megmosom,  sós vízbe beáztatom.
Közben apróra vágom a vörös hagymát, fokhagymát, az újhagymát a zöld paprikát és a chilit karikára vágom, A paradicsomokat nyolcadolom.
Egy serpenyőben olíva olajon megdinsztelem őket, fűszerezem (só, bors, piros paprika, fűszerkeverék, oregano, kakukkfű), hozzáadom a paradicsompürét. A polipot feldarabolom, majd a kagylókkal és a garnelákkal együtt a serpenyőbe teszem, kb 2 percig együtt dinsztelem. Öntök hozzá vizet, beleteszem a leveskockákat, kb 8 percig főzöm. Félidőben hozzáadom a paradicsomot. Amikor majdnem kész, beleöntöm a brandyt, a bort és a tejszínt, beleteszem az apróra vágott petrezselymet, az újhagyma zöldjét. És kész. Lehet tálalni, mélytányérba merem a levest, a tányér szélére teszek 2 szelet pirított bagettet, melyet fokhagymával bedörzsöltem és olíva olajjal meglocsoltam. Egy szelet citrommal díszítem, azonnal fogyasztom, fehér bort iszom hozzá.



2011. július 26., kedd

Kagylóval töltött avokádó salátaágyon

Kagylóval töltött avokádó salátaágyon, gyermeklánc-
fűvel, füstölt sajttal

Hozzávalók :
  • 1 db avokádó
  • kagyló csípős paradicsomos szószban
  • fejes saláta levél
  • gyermekláncfű levél
  • paradicsom
  • chili paprika
  • citrom
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • olíva olaj
  • vodka
  • reszelt füstölt sajt
Elkészítés:

Az avokádót félbevágom, kiveszem a magját, majd kikanalazom a húsát, felaprítom. A paradicsomot és a chiliparikát darabolom. Összekeverem egy tálban a zöldségeket és a kagylókat, fűszerezem.

Egy tányérra teszek néhány saláta levelet, ráhelyezem az avocado csónakot,  beletöltöm, s köré rakom az összekevert finomságokat. Meglocsolom citromlével, olívaolajjal és vodkával. Díszítem gyermekláncfű levéllel, megszórom a reszelt sajttal.



Sült sárga tőkehalfilé tőkehalmájjal, sült zöldségekkel és krumplival

Sült sárga tőkehalfilé tőkehalmájjal, sült zöldségekkel és krumplival

Hozzávalók :
  • 1 szelet sárga tőkehalfilé
  • tőkehalmáj (dobozos)
  • 2 db nagyfejű csiperkegomba
  • 2 szál újhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • főző tejszín
  • citrom
  • őrölt fekete bors
  • olíva olaj
  • újkrumpli
  • petrezselyem
  • őrölt fekete bors
  • fehér bor
  • főző tejszín
Elkészítés: 

A halfilét ketté vágom, sózom, borsozom, csepegtetek rá citrom levet, beteszem a hűtőbe.

Az újkrumplikat és  a gombát megpucolom, a paprikákat és a paradicsomokat félbevágom.
Egy serpenyőbe olíva olajat öntök, belehelyezem a halat, rá a májat, mellé  a zöldségeket, fűszerezem, megsütöm, a halra fehérbort és főző tejszínt öntök.

Tálaláskor egy tányérra elrendezem az ételt, díszítésként rakok rá egy citrom szeletet és petrezselyem levelet.