HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. január 31., hétfő

Paprika&Tomato - Gastroblog Toplist

Emlékeztető

Kedves blogtársak!

Szeretném a figyelmeteket egy korábbi bejegyzésemre felhívni, ahol a tudnivalókat is elolvashatjátok:

Paprika&Tomato Gastroblog Toplist 

Sajnos a mai napig csak két blogtársunk csatlakozott, így nem lesz hatékony a blogjaink látogatottságának a növelése.

Kérek mindenkit, hogy regisztrálja magát. Együtt erősebbek vagyunk!

Megismétlem: A regisztráció természetesen ingyenes.

A toplistához és regisztrációhoz klikkelj az alábbi button-ra!!!

Create your own banner at mybannermaker.com!



Nagyot szólt a Bocuse d'Oron a magyar kaviár

Nagyot szólt a Bocuse d'Oron a magyar kaviár

Egy korábbi posztban írtam már a magyar kaviárról, az Arany Kaviár étterem és a Békés megyei tokhaltelep közös gyermekéről, és arról, hogy nemsokára a Bocuse D'oron, a csúcsgasztronómia legnagyobb versenyén is megjelenik valamilyen módon. Nem versenyzőként, de meghívott bemutatkozóként.
Attila, az étterem tulajdonosa szerdán tért vissza Franciaországból, gyorsan felhívtam, hogy megtudjam, milyen volt a fogadtatás, kikkel sikerült találkozni. És mit mondtak a kaviárról.



egy nap a városban
A teljes cikk -->

500. bejegyzés, Köszönet a lelkes látogatóimnak

Ez a 500. bejegyzésem

Kedves Blogtársak!

Engedtessék meg nekem, hogy egy kis statisztikával traktáljalak benneteket:

7 hónapja,  2010. július 1-én  indítottam szerény kis blogomat.
Ezen idő alatt  500 bejegyzést írtam, amit
10731 látogatóm tekintett meg,
akik 198 megjegyzést írtak. Köszönet nekik.
A blogomra 74 követő jelentkezett be,
A Top 10 oldal, melyet a legtöbben látogattak meg:

Nigella Lawson
2010.10.11.
  573 Oldalmegjelenítés
2010.12.28., 2 megjegyzés
  236 Oldalmegjelenítés









2010.10.31.
  209 Oldalmegjelenítés









2011.01.19., 1 megjegyzés
  171 Oldalmegjelenítés









2010.12.18., 6 megjegyzés
  124 Oldalmegjelenítés









2010.11.01.
  121 Oldalmegjelenítés









2010.10.26.
  117 Oldalmegjelenítés









2010.09.23.
  115 Oldalmegjelenítés









2011.01.28., 8 megjegyzés
  96 Oldalmegjelenítés









2010.12.23., 7 megjegyzés
  94 Oldalmegjelenítés



Végül az elmúlt 7 hónap receptjeinek a képei:



2011. január 29., szombat

Ismét egy díj

Ismét egy díj

Megmondom őszintén, nem csak hogy megörültem ennek a díjnak, de meg is hatódtam. Igazolva láttam azt, amit gondolok, s próbáltam megfogalmazni előző bejegyzésemben. Köszönet nem csak a díjért, hanem az indoklásért is.


Mónika írta...
Kedves Hobbychef! Nézz be az oldalamra! Nem meglepetést fogsz találni, hanem egy díjat, még akkor is, ha azt már 4 forrásból megkaptad. Szeretnék én is ilyen lelkesedéssel írni a blogomban, mint Te.
És ez volt az oldalon:
Hobbychefnek, akinek olvastam elmélkedését a díjakról, és teljesen egyetértek vele. Neki azért adom a díjat, mert minden bejegyzésén azt látom, hogy abszolút szívből csinálja a napló vezetését és a főzést is.

Ha másért nem, akkor már ezért is érdemes ezt a blogot írni. Úgy tűnik, hogy nem csak a magam szórakoztatására blogolok, vannak akik szívesen olvasnak. Még egyszer köszönöm Mónikának a kedves figyelmét.

Nos, akkor az alábbi blogtársaknak küldeném a díjat, nekik különösen hálás vagyok( elnézést kérek, ha bizonyos előírásokat nem tartottam be, melyek az utolsó sorban olvashatóak):
Gasztromániákus
Ő volt az első, aki a blogomat felfedezte, s követőként regisztrált. 
Kiskonyhám ízei
Egyrészt, mert kedvelem a blogját, másrészt mert ő a leghűségesebb látogatom, aki a legtöbb megjegyzést fűzte szerény kis blogomhoz.

És a már jól ismert szabályok:

A díj továbbadásának szabályai:

- Írj bejegyzést, amiben közzéteszed a díj emblémáját, és az útmutatásokat.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől kaptad  és hagyj nála egy hozzászólást, megjegyzést, hogy elfogadtad a díjat.
- Gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek te továbbadnád, linkeld be  és értesítsd őket a jelölésről.
- Tehetséges, kezdő blogokat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van már.

2011. január 28., péntek

Gondolatok a díjakról

Gondolatok a díjakról

A díjakkal kapcsolatban lehet arról elmélkedni, hogy szükség van-e ennyi díjra, s hogy ezeket a díjakat tovább kell-e küldeni 5, vagy pláne 7 további díjazottnak. Lehet, hogy ez a dömping már leértékeli a díjak értékét, hiszen 3-4 forduló után a díjazottak száma már eléri a több százat. Sőt, vannak, akik már több díjat is begyűjtöttek már sokadik alkalommal.

Másik oldalról én azt látom ezekben a díjakban, hogy figyelemmel kísérjük egymás blogjait, törődünk egymással, s nem kevés munkát fektetünk abba, hogy kiválasszuk a díjazottakat, belinkeljük a díjazót, s a díjazottakat, értesítsük a díjazottakat, s mindezt megjelenítsük a blogjainkon.

Ugyanakkor nem lebecsülendő az öröme a főleg kezdő bloggereknek, amikor megkapják a díjat. Nekik ez a díj egy igazolás arra nézve, hogy a blogot nemcsak a saját örömükre írják, nem vész el a blog a semmiben,  mások is  olvassák őket, s talán kedvelik is.

Éppen ezért egyre nagyobb ellenszenvvel tapasztalom azt a tényt, hogy bár a díjazott elfogadja a díjat, de nem adja tovább. Miért? Nagyképűségből, lustaságból?  További kérdés: ha nem értékeli:  miért fogadja el, miért nem adja vissza? Miért nem adja meg a lehetőséget a díjazónak, hogy annak adja, aki örül neki, és tovább is adja?

Én az egyik díjat - Liebster Blog -  4 különböző blogtárastól is megkaptam, nagyon örültem neki, s azonnal tovább is adtam.

 Ennyi. Elnézést, ha esetleg egyeseket gondolkodásra késztettem.

2011. január 27., csütörtök

Sült gombás tészta, megpirítva

Sült gombás tészta, megpirítva

Gombás tésztát már többféleképpen készítettem.

Gombás tészta olívabogyóval, chilivel

Gombás tészta reszelt sajttal

Finom vega tésztasaláta

Gombás tejfölös sajtos tészta

Gombás tojásos tészta

Ezúttal egy egyszerű, gyors változatot választottam.

Hozzávalók:

  • tészta
  • 1  fej hagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5-6 csiperke gomba
  • füstölt szalonna
  • olíva olaj
  • Vegeta
  • őrölt fekete bors
  • fehér bor
  • ketchup
  • chili szósz
  • fokhagymás petrezselymes fűszerkeverék
  • tejföl

Elkészítés:

A tésztát felteszem főni. Egy serpenyőben a füstölt szalonnát és az apróra vágott hagymát megpirítom egy kevés olajon. Hozzáadom a  darabolt gombát, fűszerezem Vegetával, őrölt borssal. Amikor kész, hozzákeverem a tésztát, s egy kicsit megsütöm.
Tálaláskor megszórom a fokhagymás petrezselymes fűszerkeverékkel, teszek rá ketchupot, chili szószt és tejfölt.
Uborkasalátát fogyasztok hozzá.

Szendvicsestál

Szendvicsestál

Vacsorára egy egyszerű szendvicses tál készült. Összetevői: 2 szelet toast, vaj, szeletelt sajt, szalámi, jégsaláta levele, hegyes zöld paprika, kápia paprika, paradicsom, ketchup, piros arany


Karfiol leves csipetkével tejesen

Karfiol leves csipetkével tejesen

Karfiol leves csipetkével receptet már töltöttem fel. Most csak annyival volt másabb, hogy több tejjel készült, s elmaradt a petrezselyem, mert nem volt kedvem a nagy hóban kimenni a kertbe, hogy a hó alól előbányásszam a petrezselyem leveleket. Helyette megszórtam a levest fokhagymás petrezselyem fűszerkeverékkel és pirospaprikával, s öntöttem bele chili szószt.

Ratatouille provencale, mediterrán/francia lecsó

Ratatouille provencale, mediterrán/francia lecsó

Hozzávalók :
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db padlizsán
  • 1 db cukkini
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db fehér paprika
  • 2 db hegyes zöld csípős paprika
  • 4 db chili paprika
  • 2-3 fej gomba (vagy fél üveg apró gomba)
  • fűszeres olíva olaj
  • petrezselyem
  • Vegeta
  • fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
  • Provence fűszerkeverék
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • kakukkfű
  • oregano
  • paradicsomlé/ketchup
  • chili szósz
  • vörosbor
Elkészítés:
    Forró olajban néhány percig pároljuk a hagymát. Beletesszük a fokhagymát, a csíkokra vágott paprikát. 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Majd jöhet a feldarabolt padlizsán, a cukkini. Végül hozzáadjuk a paradicsomot, a gombát, a petrezselymet,  a fűszereket, s a chili szószt, majd kb. 40 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. Mielőtt kész, adunk hozzá ketchupot, s öntünk bele vörösbort. Tálalhatjuk spagettivel, rizzsel, sült krumplival, de magában, kenyérrel is finom. Én az első adagot pirított zsömlével ettem.

    És miután nem vagyok vega, sőt, nagyon is szeretem a húst, tettem a tányérra  egy darab sült húst.

    Még a tűzhelyen, a serpenyőben:


    Így készíti egy francia szakács a network szerint:


    How to make GREAT ratatouille! (Matt Spellmann)



    Egy sajtos változat, sűtőben sütve:

    Chef Merlin's Ratatouille Recipe



    Ratatouile, a film
     Részletek a Disney-Pixi annimációs filmből. Remélem, hogy tetszik majd.




    A Kézműves Magyar Ízek egy helyen

    A Kézműves Magyar Ízek egy helyen

    DELUXE MAGAZIN
    Közel száz kézműves magyar gazda gasztronómiai remekeit kóstolhatják végig azok, akik 2011. február 11-13. között kilátogatnak a Magyar Kézműves Ízek Vásárára. 

    kezmuvesmagyarizek.hu
    Magyarországon most először egy helyen, egyszerre lehet végigkóstolni a kézműves magyar ízeket, a sonkákat, kolbászokat, sajtokat, csokoládékat, mézeket, aszalt gyümölcsöket, kézműves borokat valamint pálinkákat.

    .Deluxe főoldal
    A teljes cikk -->;



    2011. január 26., szerda

    Újabb Liebster Blog díj

    Újabb díjat kaptam

    Ma is kaptam egy díjat, ezúttal
    strawberry írta...
    Kedves Hobbychef! Van számodra egy díjam: http://nempiskota.blogspot.com/2011/01/liebster-blog.html
    volt az adományozó. Nagyon köszönöm neki. Igazán kedves tőle, hogy gondolt rám.

    Ezúttal az alábbi 5 blogtársunkat szeretném meglepni vele:

    De jó főzni!
    Ízvarázslat
    Kalandok a konyhában
    Ottis főz - Terülj, terülj asztalkám!
    Tálaló Asztalunk vizei, otthonunk díszei

    A tudnivalók már szerepelnek a korábbi bejegyzésemben.

    Téli képek

    Téli képek

    Sajnos visszatért a tél.
    Ma reggel egy zúzmarás, ködös téli kép fogadott, amikor kinéztem az ablakon:




    Bár látványnak szép, de ez sajnos azt jelentette, hogy kutyasétáltatás után mehettem havat takarítani. Ezt imádja a lumbágom.

    Ehhez az időhöz igazán egy forró ital passzol:

    És pedig egy grog:

    Grog

    2011. január 25., kedd

    Díjat kaptam

    Díjat kaptam, méghozzá hármat  is!

    Ma, amikor megnéztem a megjegyzéseket, nagy meglepetésemre és örömömre az alábbi bejegyzéseket találtam:
    Bianka írta...
    Sok szeretettel vár nálam egy díj nézz be hozzám :)
    Anikó írta...
    Nézz be hozzám légyszíves a http://zsanuaria.blogspot.com jan.25-i bejegyzésnél vár rád valami szeretettel :-))))
    Kriszta írta... Szia!Nézz be hozzám!Meglepi vár!
    Mindhárman ezzel a díjjal leptek meg:

    Azt a különböző statisztikákból látom, hogy mennyien látogatják a blogomat, s kik iratkoznak fel követőként, de aminek a legjobban örülök, azok a megjegyzések.
    E kedves bejegyzéseknél a legszorgalmasabb Bianka, akinek nagyon kedvelem a blogját.
    Anikó és Kriszta blogját is sokszor megcsodáltam már.
    Igazán meg vagyok hatva. 24 óra alatt hárman is gondoltak rám. Nagyon köszönöm nekik, hogy szerény kis blogomat, s próbálkozásaimat figyelemmel kísérik, s még díjjal is jutalmazzák.
    Az öröm mellett azonban gondban is vagyok, hogy kinek adjam tovább a díjat, hisz annyi jó blog van itt, gyakran olvasgatom őket, s számosra én is feliratkoztam. Élve viszont azzal a lehetőséggel, hogy három bloggertarstól - egymástól függetlenül - kaptam a díjat, arra gondoltam, hogy 5-nél több blogot díjazok. Igyekeztem olyanokat választani, akik még nincsenek nagyon kidekorálva díjakkal, nem írnak gasztróújságokba, nem jelentettek meg szakácskönyvet, s nem főznek TV-studiókban.

    Végül is fájó szívvel, hogy nem adhatok sokkal több bloggertársnak díjat, az alábbiak mellett döntöttem, remélem szívesen fogadják tőlem ezt a díjat:
    Bio-Ritmus
    Mézes finomságok
    Mrita (Enni élvezet, vagy kaland csupán?)
    Piroska receptes füzetéből
    Szeretek főzni(2)
    Torkos kuckó
    Viki Egyszerű Konyhája

    A díj továbbadásának szabályai:

    - Írj bejegyzést, amiben közzéteszed a díj emblémáját, és az útmutatásokat.
    - Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől kaptad  és hagyj nála egy hozzászólást, megjegyzést, hogy elfogadtad a díjat.
    - Gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek te továbbadnád, linkeld be  és értesítsd őket a jelölésről.
    - Tehetséges, kezdő blogokat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van már.

    Fehérboros paradicsomos káposzta

    Fehérboros paradicsomos káposzta

    Hozzávalók:

    • 1 kis  fej káposzta
    • 1 nagy fej hagyma 
    • 2 dl paradicsompüré
    • tejföl
    • őrölt fekete bors
    • őrölt piros paprika 
    • őrölt kömény
    • chili
    • fehér bor
    • olaj
    • fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
    • liszt
    • cukor (opciónális)
    Elkészítés:

    Kevés olajon megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a csíkokra vágott káposztát, fűszerezem, s felöntöm a paradicsomlével. . Mikor majdnem kész, öntök hozzá egy kevés bort, keverek bele tejfölt és egy kevés lisztet. Felforralom. Aki akarja,  ízesítheti még  cukorral..

    Így is finom, de lehet rátenni feltétet is, sült húst, fasírtot, pörköltet, sült virslit stb.

    2011. január 24., hétfő

    Virágok a télben

    Virágok a télben

    Bár még sajnos messze a tavasz, Európa számos országában hóviharok dúlnak, s hóakadályok nehezítik a közlekedést, nálunk is havazást jeleznek mára a meteorológusok, néhány virág már kinyílt az ablakban és a télikertben.

    Elsőként az amarilisek hozták meg bimbóikat, illetve virágaikat.:



    Egy nappal később:














    Ő még csak kis bimbó:














    Ő viszont már pompázik:

















    De sorra jöttek az orchideák is:


















    A csúcs az volt, amikor több mint egy tucat orchidea virágzott egyszerre.

    A hibiscus sem akart lemaradni:













    A karácsonyi kaktuszok is virágzanak Itt locsolás közben...:














    ... és a télikertben:














    S a többiek is igyekeztek:


















    Aki a legtöbbet teszi ezekért a szép virágokért: a feleségem. Megérdemli, hogy őt is a virágok közé tegyem. (Egyébként is ő a legszebb virág a halpiacon, hogy első apósom kedvenc mondását idézzem.)