Sörben sült malac sült krumplival, párolt káposztával
Hozzávalók:
- 2 kg bőrös malachús (csonttal)
- 1 üveg sör
- méz
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- őrölt kömény
- 1/2 kg burgonya
- 1 fej lila káposzta
- 1 fej fehér káposzta
- 3 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- liba zsír
- cukor
- 1 db alma
- 1 db citrom
- ecet
- babérlevél
- fehér bor
- vörös bor
Elkészítés:
A malac belső oldalát sózom, borsózom, paprikázom, s bekenem zúzott fokhagymával a bőrét bedörzsölöm zsírral. Egy kizsírozott tepsibe fektetem bőrével felfelé, öntök alá kevés vizet, letakarom alufóliával, s előmelegített sütőbe teszem (190-200 C fok).A krumplit meghámozom, kockára vágom, s egy másik kizsírozott tepsibe teszem. Sózom, borsozom, betakarom, s beteszem a sütőbe. Amikor majd nem megsült, leveszem a fóliát és megpirítom.
A káposztákat legyalulom. Egy mély serpenyőben zsírt olvasztok, szórok rá cukrot és megkaramelizálom. Ráteszem a szeletelt hagymát és megdinsztelem. Majd ráteszem az apróra vágott fokhagymát, s a káposztát, valamint a babérlevelet. Fedő alatt dinsztelem, időnként átforgatom. Sózom, borsozom, szórok rá őrölt köményt. Beleteszem a szeletelt almát és citromot. Locsolok rá citromlevet, s egy kevés ecetet. Mikor majdnem kész öntök rá fehér- és vörösbort.
A malacról 3,5 - 4 órás sütés után leveszem a fóliát, a bőrét bedörzsölöm szalonnával, meglocsolom a saját levével, s öntök rá sört, tovább sütöm. Ezt időnként megismétlem. Amikor már kezd pirulni, bekenem a bőrét mézzel. A locsolást addig folytatom, míg szép ropogós barnás piros nem lesz a bőr, a hús pedig omlós.
Tálaláskor a malac, a krumpli és a káposzta mellé tettem még tepertőt és egy szelet citromot.
(Sajnos a fotózás előtt a legszebb részt már kikanyarította a feleségem.)
Gyönyörű a husi!
VálaszTörlés